Last news in Fakti

25 Юли, 2019 07:51 2 714 9

Борис Джонсън извърши мащабна чистка

  • борис джонсън-
  • чистка-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • министри-
  • премиер

Джонсън се обгради с евроскептици

Борис Джонсън извърши мащабна чистка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън, който официално встъпи в длъжност, започна мащабна чистка по високите етажи. Той обяви новите назначения в кабинета си.

За министър на външните работи той е избрал Доминик Рааб. Той беше министър по въпросите на Брекзит в кабинета на Тереза Мей, но подаде оставка заради разногласия с нея заради сделката за напускане на ЕС. Досега външен министър беше Джереми Хънт, който участваше в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори. Хънт подаде оставка, като каза, че Джонсън му предложил друга роля, но той искал да бъде външен министър и предпочел да отклони офертата.

За министър на финансите беше назначен Саджид Джавид. Досега той беше министър на вътрешните работи. Той заменя на поста Филип Хамънд, който подаде оставка малко преди встъпването в длъжност на Джонсън, за да изрази несъгласието си с него по въпроса за евентуално излизане от ЕС без сделка. Бен Уолъс става министър на отбраната, докато Лиз Тръс бе назначена от новия британски премиер Борис Джонсън за министър на търговията на Обединеното кралство.

На поста на Джавид начело на вътрешното министерство бе назначена Прити Пател. Тя беше министър на международното развитие в правителството на Мей, но подаде оставка заради серия от срещи с представители на ръководството на Израел, които не бяха съгласувани с премиерката. Сега тя се завръща на политическата сцена с новото назначение.

Стивън Баркли си остава министър по въпросите за Брекзит. Първите назначения потвърждават желанието на Джонсън да се обгради от евроскептици, но също така и да даде повече възможности на жените и на хората, произхождащи от етническите малцинства. Рааб и Баркли са евроскептици, а Пател и Джавид са съответно от индийски и от пакистански произход.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румяна Костова

    10 4 Отговор
    Министър на финансите пакистснец? Е,изглежда, че способните и завършили престижни университети англичани или не стават за нищо или Бог да и е на помощ на Англия.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Инат

    6 0 Отговор
    Цигания до шия.
  • 3 Гостилничаря

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Румяна Костова":

    Главният изпълнителен директор на мултимилиардния Гугъл е индиец. Да не съдим за способностите на хората по произхода им. Нека поне по това бъдем нещо повече от Тръмп.....

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Знам знам🙄

    7 0 Отговор
    Много добър театър. Тия винаги си падат по цирковете. А като нищо ще подкрепя Румка тия са се изкривили от династически бракове. Последното отроче на лорд Марлборо сигурно е било топка косми с 48 зъба. Много са изпростели. Разсъжденията за света са им високомерни и егоистични. Абе сган по добре да ги няма тия гадове. Едни от най големите ни врагове.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гостилничаря":

    Ние не можем да стъпим на малкият пръст на индийците. Нито по история,нито по култура,нито по образование и наука. Льольовци.
  • 7 А лошото за нас и Европата е

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гостилничаря":

    че Тръмп е прав!
  • 8 Дориан

    1 1 Отговор
    Това са хора като нас! А беше крайно време в управлението на острова да се намесят хора от бившите колонии. Нека местните да видят какво е!
  • 9 No Exit from Brexit

    1 0 Отговор
    Достатъчно съм работил, и управлявал всякакви в Лондон. Индийците са меки, търпеливи и много разбрани хора. Рядко съм имал проблем с тях. Най важното в рокадите на Борис е това, че той ги използва за назидание на губещите си опоненти. Прити Пател е истински шамар за Тереза Мей и Филип Хамънд. Тя беше разследвана за корупция и своеволни срещи в Израел, загуби си поста за това, а сега Борис я връща с гръм и трясък за шеф на МВР. Това са знакови назначения с една цел - да боли и да кърви в лагера на губещите. Ей такова перде им трябва на Брекзитарите. Борката е свършил като Премиер. Свършил е още преди да започне.
Новини по държави: