27 Юли, 2019 08:27 8 078 27

В Скопие: Договорът с България ни отнема правото на история

  • северна македония-
  • българия-
  • договор-
  • история
В Скопие: Договорът с България ни отнема правото на история - 1
Снимка: Shutterstock

През последните две години сме свидетели на стратегии за ревизия на македонската идентичност и отричане на правото на македонския народ върху голяма част от античното културно наследство, пишат историците.

Членове на Македонската академия на науките и изкуствата /МАНУ/ публикуваха съобщение, в което изказаха мнението си за "някои проблематични тълкувания на македонската културна история от официални представители на държавата, произтичащи от договори със съседни страни", предаде агенция МИА, цитирана от epicenter.bg.

В съобщението се изтъква, че през последните две години сме свидетели на стратегии за ревизия на македонската идентичност и отричане на правото на македонския народ върху голяма част от античното културно наследство с Преспанското споразумение с Гърция от 18 юни 2018 г.

От друга страна, има индикации, че с договора за добросъседство с България се актуализира отричането на правото на македонския народ на средновековна и нова история, посочват академиците. "Като резултат от тази политика македонската история официално би започнала чак от 1945 г.", се казва в съобщението.

Учените отбелязват, че несъмнено историята на целия балкански регион и на всички съседни народи, включително македонския, българския, гръцкия и сръбския, имат допирни точки и споделят определени исторически събития, места и личности. Затова, подчертават те, научните обсъждания за националната и културната история на македонците и българите трябва да се водят безпристрастно и независимо от политическите платформи, а не под тяхно влияние.

В този смисъл функцията на двустранната македонско-българска комисия за историята не се състои в това да затвори отворените въпроси, нито да бъде политически коректен инструмент на управляващите в момента в двете държави. Напротив, становищата на тази комисия трябва да се основават на мултидисциплинарни научни експертизи, което означава да се създадат условия за дългосрочни и специализирани научноизследователски диалози. Само по този начин ще бъде изпълнена главната цел на договора - добросъседство и сътрудничество в името на по-добро бъдеще, изтъкват академиците.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    42 4 Отговор
    Ке ни изкарат че и луната не е наша теа бугари
  • 2 а сега

    51 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Затова, подчертават те, научните обсъждания за националната и културната история на македонците и българите трябва да се водят безпристрастно и независимо от политическите платформи, а не под тяхно влияние.
    Ааааа добре ли е така, вие крадете история от всички съседни на вас народи, защото нямате такава. Създадени сте изкуствено от комунистическата партия на СССР и на България през 1945 г. Каква история искате да имате.
  • 3 родопчанин

    59 0 Отговор
    Отнема ви правото да отнемате история.
  • 4 толерантен

    32 1 Отговор
    Българите в Македония са жертва на яничарски промивки от малки. Те се виновни.
    Виновни са гадовете, които са осъществили това пояничарчване.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 толерантен

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "толерантен":

    Те НЕ са виновни.
  • 6 ванчето

    48 4 Отговор
    Вижте ся,драги ми макета! Дори и дяволът понякога е принуден да каже истината. Та и вие така . "Излиза,че историята на Македония започва от 1945 г".Ами точно така си е! Каква македонска народност.Какви македонски личности и македонско историческо наследство?! Вие сте "западни българи" Инати,нафукани,историческо-крадливи,но...БЪЛГАРИ. ВЯремето ще изчисти всякакви "глазури" от паметта ви и ще разберете,че без майка България сте нищо!!!!!!
  • 7 Маклайн

    36 1 Отговор
    Немали сме исторя?А откъде е Батман - от град Прилеп нали?А кой създаде МАК ,МАКИНТОШ ,МАК ДОНАЛДС ? Даже и макароните ние сме ги измислили!Ше кажете че и луната не е наша!!!
  • 8 Borislav Popov

    24 8 Отговор

    До коментар #4 от "толерантен":

    Точно така. А именно виновни са руските свине, които измислиха македонската нация, в следствие на което на Балканите вече повече от половин век няма мир. А родната рублерастня им се кефи и им ближе бубите за сол на тия мизерници.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лекар БГ

    27 0 Отговор
    Да,право на история нямате,защото просто нямате история.Тя е обща.
    Това,че Коминтернът ви измисли езикот и историята,не е проблем на българите.
  • 11 толерантен

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Йосиф Джуга-швили("Юдов-син" - от груз.) не е "руска свиня".

    Коментиран от #13

  • 12 БЪЛГАР

    17 1 Отговор
    Добруджа, Мизия, Тракия, Македония са географски области на ДЪРЖАВАТА България. Която и област Великите сили да отделят, тя ще е с (и краде) българска история.Точка.
  • 13 Българин

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "толерантен":

    Щом продължава антибългарската политика на руската империя значи е точно такъв. Бащата на народите е искал разделението на България на македонска, добруджанска и тракийска нация със съответните държави а русофилите, като едни истински национални предатели са се съгласили веднага.

    Коментиран от #17, #21

  • 14 толерантен

    6 5 Отговор
    "антибългарската политика на руската империя", имаш предвид, най-вече руско-турската война от 1878г. ли?

    Коментиран от #24

  • 15 толерантен

    4 4 Отговор
    "антибългарската политика на руската империя", имаш предвид, най-вече руско-турската война от 1878г. ли? Или от 1828г.?

    Коментиран от #16

  • 16 Знам знам🙄

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "толерантен":

    Ха ха. Ми точно антибългарска е. Понеже не можем да вземем Крим дай ще вземем България. Точно такава е била руската нагласа. Мани ония заблудени войничета дето са умирали за правда и свобода.

    Коментиран от #19

  • 17 00000014

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Не са били русофилите, а подставените слуги от БКП-то. А сега историята се повтаря, но в други аспекти - с циганизацията. И пак имаме слуги на власт, сега гледащи на запад.
  • 18 Ахахахахахаха

    6 1 Отговор
    Ми каква история като нямат техната история е от 91 ва лятото 😂😂😂
  • 19 333

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Знам знам🙄":

    Хайде сега глупости. Те не са ни взели след 1878. Не сме били част от руската империя. Това, че целта им е била да отслабят османската е отделен въпрос, и че не са го правили за нас, но не са имали за цел да "вземат България". А заблудените войничета са ги мотивирали именно с приказките, че освобождават православен народ от османците.
    Че след това руската империя е била твърдо против обединението на България е факт. Обаче преди 78-ма са искали даже да имаме излаз на бяло море, за да могат и те да се възползват от това. Ама цяла Европа е била против. След 78-ма сърбите са били значително по-сговорчиви, и като такива са получили Македония. И е факт, че това е заради и заради Русия, както е факт, че всички велики сили са били против силна България. Събитията през ПСВ доказват защо. Били сме и руснаците при Добрич, и англичани при Дойран. За съжаление съюзниците ни губят войната. В края на 19 и началото на 20 век всички са били против нас, даже руснаците са били доста по-умерени от другите.
  • 20 Jacques Yves Moineau

    8 0 Отговор
    Как да ти отнемат нещо което го нямаш!
  • 21 Незнайко

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Македония е откъсната от България още на Берлинския конгрес от западните ни "приятели"
  • 22 Кирил. и Методи

    6 7 Отговор
    Македонската нация е създадоха Съветските комунисти и Българските им комунистически слуги
  • 23 Путин

    5 2 Отговор
    Азбуката е дадоха Македонците на Русия
  • 24 Да да

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "толерантен":

    Ако не бяхме помогнали на руснаците на Шипка, сега нямаше да има Русия и щяха да пишат на турски. НЕБЛАГОДАРНИЦИ!
  • 25 Западните Балкани

    5 1 Отговор
    Не сме отнели нищо на жителите на Северна Македония. Просто имаме обща история за около 1000 и нещо години, част от това време под турско робство. След като те са решили (сами или са били насилени да го правят) те са решили да имат отделна държава и отделна нация (не знам дали албанците в Северна Македония се считат за македонци или за албанци - май второто). Така че ние не им се месим в историята през последните 70-80 години. Но Гоце Делчев е заявявал, че е българин и няма причина да го определяме като принадлежащ на македонската нация, която не е съществувала по онова време. Това е нещото, което те трябва да приемат. Така както румънците са приемали Иван Асен II като свой цар, но не са го наричали румънски цар (надявам се :)
  • 26 Путковисти

    5 1 Отговор
    Интересно защо не си присвояват Сръпска или Албанска история а само Българска
  • 27 Африканец

    1 1 Отговор
    А е толкова просто!
    Вече почти всички се обеденяват около разбирането, че северо македонците не са: Ясно е, че не са гърци. Като не са гърци, то не са и македонци, защото античните македонци са гърци. Знае се и се признава от огромната част от самите тях, че са славяни.
    Къде са живели тези славяни през вековете?
    В гръцката, сръбската и българската държави и Югославия. Те не са имали друга, своя държава.
    В един момент, тъй като са в периферията на споменатите държави, населението там започва да фомира самосъзнание, че са....някакви други. Понеже се намират в областта Македония, но държава Македония не съществува, те естествено се наричат македонци. В един момент, се създават политически предпоставки за възникването на отделна държава. И тя естествено, но необмислено бива наречена Македония. Това повдига много възражения, които отчасти са преодолени с Преспанския договор.
    Възниква държавата Северна Македония.
    Какви са живеещите в тази държава?
    Да се наричат македонци е некоректно, не са македонци, вече се разбра. Значи са СЕВЕРОМАКЕДОНЦИ. Даже е точно и удобно, защото СЕВЕРИ се нарича поне едно от славянските племена, населявали област Македония.
    Има ли някакъв проблем за северо- македонците да приимат и свикнат с тази теза, с това положение?!
    Не се вижда проблем. Това е решението на проблема.
    Това, че новата държава е възникнала под името Македония през 1945 год. не е проблем за никого. Факт е.
    Северо- македонците да гледат напред и държавата
Новини по държави: