Last news in Fakti

28 Май, 2012 20:17 1 141 2

Историческа среща на сирийската опозиция край София

  • сирия-
  • мвнр-
  • башар асад-
  • николай младенов
Историческа среща на сирийската опозиция край София - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 40 представители на сирийската опозиция от Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок на сирийските племена се събраха край София, обединени от общата цел да подобрят координацията  помежду си, което да доведе до край на кръвопролитията и смяна на режима в Сирия. Срещата в София е първото подобно събитие, което събира на едно място трите основни опозиционни групи, съобщават от Министерството на външните работи.

На фона на случилото се в Хула, днес трябва да направим възможното да убедим международната общност да бъде по-активна за спирането на насилието, заяви домакинът на срещата българският външен министър Николай Младенов.

Представителите на сирийската опозиция приеха обща декларация, в която се казва, че "осъдителните декларации на международната общност вече не са достатъчни за защита на сирийския народ" и призовава Съвета за сигурност на ООН да поеме своята отговорност чрез решителни и недвусмислени резолюции по глава седма. В декларацията участниците се обръщат към Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество да окажат хуманитарна помощ. Трите организации потвърждават необходимостта от цялостното премахване на режима.

Участниците се обръщат и към държавите, които подкрепят все още режима на Башар Асад, и ги призовават да подкрепят революцията и постигането на демократична държава, която е обща цел на всички компоненти на сирийската опозиция.

Тази среща изпраща силно послание към Башар Асад, че се обединяваме и че този режим ще падне, заяви Уейнан Ал Джабра Асси от Националния блок на сирийските племена.

Според Бурхан Галиун, председател на Сирийския национален съвет, ако Съветът за сигурност не поеме своята отговорност, надеждата е това да бъде направено от групата "Приятели на Сирия".

Обединението на опозицията е гаранция за успеха на революцията, обобщи Абдулхаким Башар от Кюрдския национален съвет.

Участниците в срещата се ангажираха да продължат диалога за координация на общи действия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенка

    0 0 Отговор
    Голяма, грешка изпратети ги от там от където са дошли, където има такива от тази вяра няма демокррация, тия знаят само да се убиват и да имат по няколко жени да се размножават ГРЕШКА НО ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ПО КЪСНО
  • 2 кошка тулева

    0 0 Отговор
    познайте кой плаща на тия мижитурки и изпраща главорези колещи деца и снимащи всичко това го пускат в нета и платените медии за да свалят асад и да сложат ръка и на тази страна която много им трябва за да си разпожат ракетите които разбира се ще са насочени към русия ако погледнете картата ясно се вижда рано или късно сащ ще постигнат това тогава ще е началото на края