Last news in Fakti

1 Юни, 2012 11:42 1 894 4

Режимът нямал вина за клането Хула, САЩ не вярва

  • сирия-
  • хула-
  • башар асад-
  • оон
Режимът нямал вина за клането Хула, САЩ не вярва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официалното разследване за касапницата в сирийския град Хула стигна до извода, че вината носят бунтовниците, искащи по този начин да докарат чуждестранна военна интервенция в страната. Разследващите кървавия ужас, отнел живота на десетки невръстни деца и жени, излязоха още с разкритието, че армията и силите са сигурност нямат нищо общо с трагичните събития, предаде Би Би Си.

Точно обратната картина се тиражира в западни медии, позоваващи се на очевидци и източници от съпротивата, тъй като Дамаск е ограничил журналистическия достъп. Според тях зад жестоката касапница е демоничният лидер Башар Асад.

Наблюдатели на ООН, пратени да оценяват изпълнението на примирието, изтраяло едва ден, твърдят, че по време на клането в Хула имало правителствени сили.

Ген. Касем Джамал Сюмейман, ръководител на разследването, изложи друга версия – бунтовниците извършили масовото убийство, след като започнали координирана атака в пет точки на града. Жертвите не желаели да се включат в съпротивата срещу режима, който излезе извън контрол и взе над 11 000 жертви за 14 месеца. Целта на „въоръжените отряди“ била да пратят размирна Сирия в гражданска война или да докарат чужди военни, които да свалят режима на Башар Асад.

Вашингтон реагира бързо на заключенията и ги определи като „нагла лъжа“. Посланикът на САЩ в ООН Сюзън Райс подчерта, че "няма никакви доказателства, които подкрепят направените от сирийската комисия изводи".

Клането в Хула, взело 108 човешки живота, е най-трагичната и жестока точка на 14-месечната съпротива срещу управлението на Асад. По данни на ООН в Хула са избили 49 деца и 34 жени. Съветът за сигурност на организацията заклейми клането и призова за незабавно спиране на тези жестокости, но така и не може да предприеме конкретни действия, поради опозицията на Китай и Русия, които са съюзници на Дамаск.

Вчера американският държавен секретар Хилари Клинтън остро критикува Москва с думите, че действията й, тоест бездействието й, тласка Сирия към гражданска война. Въпреки че също не подкрепят директна военна операция срещу режима на Асад, Вашингтон настоява за по-твърди действия отстрана на международната общност. Единствено Франция и Австралия ясно заявиха, че не изключват военна намеса.

До момента такава готовност показват Франция, Германия и Великобритания, които също опитват да убеждават Москва да смекчи това си по отношение на Дамаск, където успешно пласира оръжейната си продукция. Русия пък заклейми и двете страни в сирийския конфликт, изтъквайки намерението си да не се поддава на никакъв външен натиск.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди за опасност от катастрофална гражданска война, а Бил Клинтън сравни размирна Сирия с Босна. 

Дамаск не споделя опасенията на Бан Ки – Мун, определяйки го като „вестител на граждански войни“, а не защитник на мира и сигурността по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кошка тулева

    0 0 Отговор
    ех тоя цирк до кога ли ще се разиграва още от кръвожадния сащ казах ли ви че тези зверски кланета ги извършват само и единствено наемници платени от сащ в региона на конфликта ако е армията на асад то каква е ползата му от това а в армията служат децата на изкланите родители като тези а те са от народа му всички ли са слепи и защо само западните платени медии ръсят противоречива и невярна информация относно кланетата която облагодетелства само сащ ами защото тя им е собственика на въпросните медии световно известни при това ала по невярна информация избиват ги като мухи там
  • 2 кошка тулева

    0 0 Отговор
    не само че ги избиват ами армията вече не смогва да ги защитава от тези наемници на които плащат на парче и за тях няма значение кой убиват а важно е колко голяма грешка беше да пуска оон в страната тъкмо ги беше притиснал в ъгала ала помоща на оон им дойде спасението и не само но ом дадоха и мониции и друга подкрепа та нали оон е собственост на сащ и чрез тях им помогнаха и подсилиха и сега вече е много трудно да се заловят и спрат на асад дните са му преброени
  • 3 Николай

    0 0 Отговор
    Не може да очакваме САЩ да кажат, че подкрепяните от тях с оръжие, пари и прочее бунтовници са клали мирни хора. Не може да се очаква и трезвомислещи държави да се втурнат да свалят Асад с армиите си, за да сложат властта в ръцете на бунтовниците - все пак може (даже е много по-вероятно) техни наемници (на бунтовниците, или на подкрепящи ги групировки - анонимни са) да са главорезите. Асад не ми е мил - горките хора.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.