18 Август, 2019 18:07 4 184 8

Масов бойкот на турските адвокати

  • турция-
  • адвокати-
  • бойкот-
  • съдебна година-
  • ердоган

От 79 колегии 41 няма да присъстват на откриването на съдебната година

Масов бойкот на турските адвокати - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над половината адвокатски колегии са заявили, че ще бойкотират церемонията по случай началото на съдебната година, която ще се проведе на 2 септември в президентския дворец в Турция. По този начин те протестират срещу липсата на независимост на съдебната система в страната. От 79 общо окръжни адвокатски колегии 41 няма да присъстват на церемонията.

Първа поканата отхвърли адвокатската колегия в Измир. Последва най-голямата колегия в Турция – тази в Истанбул, в която членуват 40 106 адвокати. На церемонията няма да присъства и адвокатската колегия на столицата Анкара.

"В речта, която ще произнесете там, вероятно ще говорите за независимостта и безпристрастността на съдебната система. Въпреки че знаете, че хиляди хора, борещи се за права, са в затвора, вие ще говорите за лична свобода и сигурност, за свобода на изразяването, за право на честен съдебен процес и свобода на медиите", се казва в съобщение на колегията от Измир, адресирано до председателя на Върховния апелативен съд.

Върховният съд окачестви като неверни твърденията, че се намира под политическо влияние, както и отрече „редицата други обвинения" като заяви, че са „несправедливи и пресилени".

Важно е да се отбележи, че президентът Реджеп Ердоган разполага с големи пълномощия над съдебната система. Той има право да избира членове на съвета на съдиите и прокурорите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биоробот

    12 5 Отговор
    Охоооо, тия са Гюленисти, вервайте ми.
  • 2 Иван

    33 7 Отговор
    То па в България цари справедливост и законите навсякъде.
  • 3 Свободно на ремък

    8 10 Отговор
    Не са интересни турските адвокати.
  • 4 Управляващата партия

    11 3 Отговор
    трябва да се вземе в ръце, а не да гледа този опит за сваляне на правителството. Тези аджамии да се поучат от ГЕРБ - начи 1. Пращаме им проверка от НАП и турското КОНПИ - те не намират нищо, но внушават, че тука "има нещо" 2. ДАНС нахлуват в адвокатските кантори и им прибират компютрите, защото са налице "основателни съмнения за хакерство" 3. Медиите снимат оптимистични кадри на намятани по пода адвокати. 4. Изтъпанва се турския Гешев и успокоява населението, че опитът да се подкопае властта е неуспешен, абсолютните престъпници са винони и арестувани 5. Врещи и турската Мая Манолова, че адвокатските такси са прекалено високи и настоява адвокатите да работят без пари. 6. Турската Корнелия коментира обидено чумата по турските свине.....
  • 5 Еххх Браво

    26 2 Отговор
    В Турция поне протестират, тук съдебната система отдавна не е независима, но няма кой да протестира.
  • 6 Някой

    9 2 Отговор
    У нас какво очаквате от корумпираното правителство!?

    Коментиран от #7

  • 7 Едно към едно

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Също като Съветцкия съюз
  • 8 Турец

    7 1 Отговор
    Тия вече са в списъка с терористи на рДоганя
Новини по държави: