Last news in Fakti

19 Септември, 2019 17:05 1 632 4

Японски съд оправда трима обвиняеми за АЕЦ „Фукушима”

  • фукушима-
  • цунами-
  • япония-
  • авария-
  • съд-
  • оправда

Протестиращи изразиха несъгласие с решението

Японски съд оправда трима обвиняеми за АЕЦ „Фукушима” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Японски съд оправда трима бивши служители от фирмата, която управлява ядрената централа „Фукушима”, в единствения наказателен процес по катастрофата през 2011 г., предаде Нова телевизия.

Тримата бивши ръководители от Електроенергийната компания на Токио (TEPCO) бяха заплашени от до 5 години затвор, ако бъдат осъдени за професионална небрежност, довела до смърт и нараняване. Очаква се скоро съдът да обясни мотивите си за решението. Вследствие на присъдата десетки протестиращи, включително някои от региона Фукушима, които се събраха преди началото на сесията, изразиха несъгласие с решението на магистратите.

Тримата мъже са единствените, които са изправени пред наказателно преследване за най-тежката ядрена авария след Чернобил. Сривът в инсталацията беше предизвикан от цунами, което се стовари върху съоръжението след земетресение с магнитуд от 9 по Рихтер на 11 март 2011 г. Официално никой не е регистриран като жертва на прегряването и разтапянето на ядрения реактор във Фукушима, въпреки че цунамито, което го е предизвикало, доведе до гибелта или безследното изчезване на 18 500 души.

Обвиняемите бяха изправени пред наказателно преследване във връзка със смъртта на повече от 40 хоспитализирани пациенти, които починаха, след като трябваше да бъдат евакуирани след ядрената катастрофа. Прокурорите на два пъти отказаха да продължат делото срещу ръководителите, като се позоваха на липса на доказателства и минимален шанс за осъждане.

Но през 2015 г. комисия за преразглеждане на делото, съставена от обикновени граждани, постанови, че бившите служители трябва да бъдат изправени пред съда, принуждавайки прокуратурата да продължи. Прокурорите твърдят, че тримата мъже - бившият председател на TEPCO Цунехиса Кацумата на 79 години и бившите вицепрезиденти Сакае Муто на 69 години и Ичиро Такекуро, на 73 г., са знаели рисковете за инсталацията, породени от цунами в района.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chernobyl

    8 3 Отговор
    Дятлов имаме проблем!
  • 2 АЕЦ БЕЛЕНЕ това е опасно безумие

    3 6 Отговор
    И кой ще упражнява постоянен и контрол? Там е разковничето. Това да мислиш само за печалбата е глупост. Ставаме заложници за 50-60г . Но да не говорим за трус и аварии защото те ще ни довършат. Само факта че сме в постоянна опасност - ще спиш ли спокойно ако в къщата ти има бомба. А инвеститора като си хване пътя след като се напечели за нас остава скъпите отпадъци за почистване и цялата ни печалба ще отиде на вятъра.

    Коментиран от #4

  • 3 А след

    7 0 Отговор
    несправедливо съдебно решение в България медии и управляващи в един глас ни убеждават, че съдебните актове не се коментират. А в Япония си ги коментират, че даже и протестират. Всичко е сбъркано тук.
  • 4 плевен

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "АЕЦ БЕЛЕНЕ това е опасно безумие":

    А колко десетилетия икономиката ни се крепи на "безумието" Козлодуй? А в щатите безумци ли са? А защо в самата Япония решиха да не се отказват от ядрената енергия въпреки Фокушима ?Там идиоти ли са? Или ние сме идиоти, че ти четем мрънканиците?
Новини по държави: