Last news in Fakti

10 Септември, 2019 18:41 5 713 72

България купува военна техника заради страх от Русия

  • русия-
  • българия-
  • румъния-
  • нато-
  • оръжия-
  • страх

Румъния и България ускоряват програмите си за модернизация

България купува военна техника заради страх от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на увеличената решителност на Русия да проектира военната си мощ в Черно море, Румъния и България ускоряват програмите си за модернизация на своите въоръжени сили и замяна на съветската военна техника с оръжие и оборудване, произведени на Запад, пише американското издание Defense News в материал, представен от Агенция "Фокус".

С най-големите договори за отбрана в историята на двете страни в ход, Букурещ и София са изправени пред предизвикателството да увеличат военните разходи след години на недостатъчни инвестиции. „2014-та беше повратна за сигурността на черноморския регион“, посочва Георге Скутару, член на румънската Националнолиберална партия и директор за развитието на базирания в Букурещ Нов стратегически център.

„Руската анексия на Крим, войната в Източна Украйна, рязкото увеличение на руските A2/AD способности в региона, предизвикаха Румъния да предприеме конкретни мерки за увеличение на възпиращите и отбранителните способности“, добави той. „Увеличението на военните способности е още една от основните цели за Румъния“. Съкращението A2/AD означава „anti-access, aerial denial“. То описва отбранителните военни мерки, насочени към задържане на вражеските сили възможно най-далеч от важните тактически места, чиято окупация може да реши изхода на битката.

Като част от усилията си да се противопостави на подобни действия от страна на евентуалния противник Русия, румънското правителство през юли обяви, че ще закупи четири нови корвети Gowind от консорциума френската „Военноморска група“ и нейния румънски партньор, местния корабостроител Santierul Naval Constanta. Според сделката за 1,2 милиарда евро, компаниите ще модернизират и двете фрегати тип 22 на Румънския флот - F-221 Regina Maria и F-222 Regele Ferdinand, както и ще построят съоръжение за поддръжка и учебен център. „Румъния също иска да закупи противокорабни ракетни установки“, каза Скутару. „Друга цел на Румъния ще бъде да засили способностите си [за разузнаване и наблюдение] в Черно море. По този начин Румъния иска да покаже решителност в процеса на увеличаване на собствените си отбранителни способности, като по този начин допринася за усилията на НАТО за възпиране на руските действия в Черноморския регион“.

В челото на списъка с желания на Румъния е придобиването на произведената от Raytheon противовъздушна ракетна система „Пейтриът“ по сделка на стойност 3,9 милиарда долара, поръчката на Артилерийска ракетна система с висока мобилност (HIMARS) и Залпова ракетна установка (GMLRS) от Lockheed Martin за 1,25 милиарда долара. Скутару отбелязва, че Букурещ е поръчал и 54 пускови установки HIMARS за три системи и 81 унитарни варианта на GMLRS. Депутатът добавя, че правителството „продължава да преследва придобиването на F-16, за да допълни съществуващите си способности за въздушен отговор“.

България иска изтребители и бронирани машини

Руската активност в Украйна се отрази и на военната политика на България, която постави покупката на ново въоръжение начело в дневния ред на страната, посочват местни анализатори. „България счита, че дестабилизацията на региона и незаконната анексия на Крим водят до трайно нарушение на геостратегическия и военен баланс в Черноморския регион“, заяви Цветан Цветков, доцент в катедрата по национална и регионална сигурност от Университета за национално и световно стопанство в София.

България също е решена да модернизира своите военновъздушни сили, като планира да замени остарелите съветски изтребители на „Микоян“ МиГ-29 със западен самолет, най-вероятно изтребителите на Lockheed Martin F-16 Block 70. Планираното придобиване на осем самолета беше одобрено както от Министерския съвет, така и от Комитета по отбрана на българския парламент, сделка, която се оценява на стойност около 1,3 милиарда долара, проправяйки пътя към най-големия външен отбранителен договор след завръщането на независимостта на страната през 1989 г.

Планираната покупка в последно време е източник на раздор между хората взимащи решения в страната. В края на юли президентът Румен Радев наложи вето на сделката, като заяви, че е нужен по-широк дебат по условията за придобиване на самолетите. Президентът каза, че българските законодатели трябва да обсъдят и оценят условията на предложения договор, включително цената, графика за доставка и неуточнените такси за логистика и обучение. Парламентът на страната отмени ветото на 26 юли с мнозинство от 128 гласа, със 73 депутати против и трима въздържали се.

Междувременно българското министерство на отбраната поиска оферти за доставка на 150 бронирани машини от четири европейски производители по сделка на стойност около 840 милиона долара. Те включват германската ARTEC, финландската Patria, френската Nexter Group и базираната в Швейцария General Dynamics Land Systems-MOWAG. Офертите трябва да бъдат подадени до 31 октомври и се очаква междуведомствена работна група да избере победителя в търга до 20 декември, се казва в съобщение на министерството.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    110 9 Отговор
    Мен лично не ме е страх!

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    11 61 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Щот си в Австралия

    Коментиран от #4

  • 3 Герман

    121 15 Отговор
    И мен не ме е страх от Русия, но ме е страх от Сащ, Турция и Англия.
  • 4 плевен

    64 10 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Щот съм славянин.
  • 5 И кво

    93 6 Отговор
    Като купим 6 бойни самолета на цената на 30 за Тайван, които ще ни доставят след 5 години, ще сме много защитени от руските ракети ли? Явно се подготвя нов договор за покупка на други брангии от 70-те на цена като позлатени, та ни облъчват с руската агресия. Хубавото е че когато стане патскламата, руските ракети ще удрят военните бази на предателите, а не като демократичните умни америкаснки бомбандировки по цивилни сгради.
  • 6 Щангиста

    59 2 Отговор
    Е това ще реши проблема и вече няма да ни е страх с няколко самолета за 2 милярда (:
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Наследник на рода Дуло

    47 3 Отговор
    Браво! А продажните ни управници се насират от страх. Нека ги разберем все пак
  • 9 Ххх

    71 1 Отговор
    ТОВА ВИЦЪТ НА 2019 ГОДИНА ЛИ Е???
    ПРОСТО, ЗАЩОТО СМЕ КОЛОНИАЛНО, РОБСКО ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВИЦА...,КРАТКО И ЯСНО!!!
  • 10 Наследник на рода Дуло

    25 3 Отговор
    Браво! А продажните ни управници се насират от страх. Нека ги разберем все пак
  • 11 666®

    54 6 Отговор
    Оправдания, за да пълним гушите на американците. Вече виждам как "Дръзки" възпира руския черноморски флот :)
  • 12 ПЕНКО

    56 9 Отговор
    АЗ СЪМ СЕ КЛЕЛ ДА ВОЮВАМ С НАТО ! НЯМАТЕ СИ ПРЕДСТАВА КОЛКО ТАКИВА КАТО МЕН ,ЩЕ СЕ БИЯТ СРЕЩУ ЕВРЕЙСКАТА АРМИЯ НА МИЛИАРДЕРИТЕ -ОПИТВАЩИ СЕ ДА РОБЯТ СВЕТА !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #36

  • 13 Сесесере

    8 46 Отговор
    Военния бюджет на България трябва да е 50% от бвп, ако ли не, очаква ни пак инвазия от агресора за следващите 45 години!

    Коментиран от #22

  • 14 Сесесере

    4 61 Отговор
    Слава на САЩ! Насрани русофили!

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Болен

    43 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сесесере":

    Това е начин да грабят народа.
  • 16 Реалист

    56 3 Отговор
    България модернизира:):):) България купува морги ф16 и граничен катер без радари и оръжия:):):)
  • 17 Реалист

    42 4 Отговор
    България няма пари за един патрон:))) България няма българи:)))

    Коментиран от #41

  • 18 Реалист

    48 3 Отговор
    България е заробена:)) след 30 години българите ще са малцинство:)))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реалист

    26 5 Отговор
    Тука вече е Булгаристан:)))
  • 22 Ей подлого

    27 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сесесере":

    Първо почни да работиш и да плащаш данъци и осигуровки, после давай акъл колко процента от бюджета да харчим за стари оръжия.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    43 0 Отговор
    Ако България купи германските ARTEC и завода на VW го направят в Турция, то спокойно може да връчат "Златен скункс" на всички управляващи, като най-големите кухари на света!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Професора

    36 1 Отговор
    ХАХАХАХА СМЕХ, СЕГА РУСНАЦИТЕ ИЗЛЕЗНАХА ВИНОВНИ ЧЕ, В БЪЛГАРИЯ СИ КУПУВАМЕ СКЪПА И ПРЕ СКЪПА СКРАП!
  • 27 Българина

    40 1 Отговор
    Лъжите на цру както винаги, заглавието е, България купува оръжие от сащ под натиск, за да изкара ГЕРБ мандата! Нека америка срещу България направят проучване, колко процента смятат Русия за заплаха????? Точно 10, колкото са предателите отгледани от сащ за 30 г.
  • 28 Кой68

    27 1 Отговор
    В такъв трилър ни вкараха наще капацитети от който няма оправяне.....
  • 29 Иван

    25 2 Отговор
    Мерэавеца Джон Болтон ли эащитава България от Русия?
  • 30 тенекиени глави на соросоиди

    39 1 Отговор
    Не България я е страх, а продажните ни политици, работещи за американските интереси! В същото време, америка се държи с нас като с роби. Американските самолети ги платихме 5 години преди доставката и то на двойни цени! А на двете американски централи Марица 1 и 3 плащаме всяка година над 800 милиона лева над пазарната цена на тока!
  • 31 Простосмъртен

    13 1 Отговор
    Е е като купува ще се опази ли
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 асдаа

    40 3 Отговор
    В България никой не го е страх от Русия.
    Освен продажните политици които защитават американските интереси.
    Военна техника се купува по заповед от ХВАЩ защото им трябва на тях.
    Трябва им заради политиката им на агресори.
    И иска да използва нашите ръце да вади горещи кестени от огъня.
    И за наша сметка.
  • 34 гост

    25 1 Отговор
    Нищо не купуваме, само плащаме такса спокойствие на шепа самозабравили се политици с цел продължаване на лично облагодетелстване без изобщо да им пука за народа. Скоро ще плащаме само да ни консултират кои са ни враговете.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ееех

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "ПЕНКО":

    И аз съм се клел във вярност към Народна Република България и Българската Народна Армия.
  • 37 Хрониките на Евразия

    3 15 Отговор
    Не са страшни руските въшки за България , страшни са техните български гниди ....

    Коментиран от #69

  • 38 Тръмп

    0 15 Отговор
    България се въоръжава за да Освободи Русия от комунистите!!!:):):)

    Коментиран от #43

  • 39 Оня без коня

    19 1 Отговор
    Истината е че фащ по този начин си гарантира продажба на ръждясалата военна техника и получава двойни цени щото е много хубава. А на нас Българите и румънците понеже сме много богати ни изтръскват и стотинките от джобовете. Ама нали управляващите няма да ги дават тези пари какво значение има. Та за това един коментираше одеве че фащ продавал много военна техника. Продава като изисква да се въоръжаваме видиш ли за да се пазим от Русия. Трябва да сепазим обаче повече от фащ защото тях не ги интересува българския народ да е добре те гледат как да ни използват срещу Русия.. Нали утре ще трябва да воюваме (искаме или не) за тях. Помислете може пък да съм прав.
  • 40 Хмм

    10 0 Отговор
    С какво ще се превъоръжим срещи руската армия? Ще купим четири Ентърпрайса от Стар Трек ли? Питам само...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 да,бе

    7 0 Отговор
    В Румъния,може!Там верно ги е страх за държавата си!А у нас не е много важно кой ще я взема тази държава, Русия ли,Туркия ли,важното е да се вземат едни комисионни!!А за сигурността на държавата, комбинация от пръсти!До там я докарахме!
  • 43 фактолог

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Тръмп":

    Българското Секюрити не може защити медици и стаеци по селата, тръгнало да освобождава Русия? Бре, че чудо??? Нашите не искат да арестуват новите крадци на активи от КТБ, дето си ги прехвърлиха, и заради което сринаха КТБ, ти искаш Русиа да оправят? Че само Московски окръг май е по-голям от нас тук. Залепете и 4-те надуваеми лодки, подарък от САЩ и купете нови гребла... Герои ама не вършите полза.
  • 44 враг номер едно е русия

    0 18 Отговор
    русия е най-големия враг на България,а русофилите са най-големите предатели

    Коментиран от #45

  • 45 селянин 1

    17 0 Отговор

    До коментар #44 от "враг номер едно е русия":

    Не знам,дали Руссия ни е,,враг,,знам че все ни е освобождавала..всички велики са били на страната на турция,ако немаше освобождение,нема съединение..а сега щеше да бъдеш,,карлуковски резняк,,
  • 46 Boyko

    2 5 Отговор
    Българите големи гьотверени

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Pe6o

    6 0 Отговор
    Кофтито е, че срещу Русия квото и да правиш, все ще си беззащитен...! Другото е абсолютно безсмислено трошене на пари и яко крадене покрай това!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 анова

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Демокрация?":

    РАЗРАБОТВАТ ВИРУСИ И ГИ ИСПРОБВАТ ВЪРХУ НАС ТОВА Е ФАКТ ЗА ПСИХОТРОННИТе оръжия да не говорим
  • 54 Репата

    10 0 Отговор
    Сигурен съм, че ако другаря Путин е имал намерения да нападне България, вече се е вразумил след като е разбрал, че ще си купиме ф-16 блок ли млок ли бяха.... Както и също така съм сигурен че руската армия трепери от страх пред бъдещата военна мощ на България😂😂😂
  • 55 Бачо Киро

    8 0 Отговор
    Руснаците направо са се попикали я от страх, я от смях... Направо ще ги съсипем с 6 самолета и 5 транспортьра ли, транспортира ли...
  • 56 Мир

    6 0 Отговор
    Що ни набивате такива глупости в главите ве.....
  • 57 Гост

    8 1 Отговор
    Спрете да пишете тези глупости ,че кучето ми ще умре от смях!Имайте милост към животинкара!какви оръжия купихме бре?
  • 58 ели

    7 0 Отговор
    Изглежда са забравил румънците в края на ВСВ отбраняваха рамо до рамо с немците отбранителните съоражения които имаха стратегическо значение( петролните запаси ) в Карпатите.Съветската армия се принуди не само да унищожи немските дивизии. Но 2-ра и 4-та Румънска армия бе напълно унищожена .
  • 59 ела

    9 1 Отговор
    Не стига, че тези престъпници не влагат един долар в икономиката на България а вземат оскъдните , последните грошове на бедния български народ.
  • 60 ела

    9 1 Отговор
    Не стига, че тези престъпници не влагат един долар в икономиката на България а вземат оскъдните , последните грошове на бедния български народ.
  • 61 Made in Bulgaria

    3 2 Отговор
    Хаха кой българин го-е страх от руснак,аз такъв не познавам.
    На брат от брат страх няма USA ,да знаеш.
  • 62 Еретикa

    7 1 Отговор
    Всички които сегa лaят срещу Русия преди лижехa руски зaдници a сегa лижaт aмерикaнски кaто комунягите Бойко Борисов,Цветaн Цветaнов,Росен Плевнелиев,Цецкa Цaчевa сегa ги е стрaх дa не би aмерикaнските им господaри дa им резнaт порциите и сегa неистово вият кaто вълци срещу лунaтa.
  • 63 България

    7 0 Отговор
    може да ускори само програмите си за решително и по-бързо забогатяване на политиците си...
  • 64 Moncho

    3 0 Отговор
    Дръщесе за Русия и няма да сбърка те. Тя ще изкопава нашите продукти.,ищесме добре, а Америка не ще продуктите ни, а златото ни ама и такива.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ghost

    2 0 Отговор
    "ПЪЛЕН СМЕХ"!!!
  • 68 неутрален

    1 1 Отговор
    до коментар №45

    Знаеш ли неграмотник, че руснаците са били против Съединението на БГ, водили са война в Добруджа против нас мръсниците, бомбардирали са Варна и Балчик - ама това не го пишеше в руските учебници едно време!!!! Генерал колев ги разбива в Добруджа....освободили ни били! Няма случай по-големия да освободи по-малкия без да го зароби !
  • 69 ЕФ 16И

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хрониките на Евразия":

    ОДИ СЕ МАЖИ С ГАЗ.МАС И ОЦЕТ .ЧЕ КАТО ТЕ ГЛЕДАМ СИ КРАВЕЛЯСЪЛ.
  • 70 На дедо ви дедо му

    0 0 Отговор
    Средствата не са за купуване на оръжие, а това е такса спокойствие към охранителната мутроатлантическа фирма.
  • 71 Владо

    0 0 Отговор
    Де що има вехта военна техника, ще я изкупим на максимални цени, за да възпрем руската армия, флот въздушно-космическите им сили.
  • 72 Да да

    0 0 Отговор
    Да да ама не от САЩ трябва да ни е страх, като се стопят още два три ледника и на САЩ ще им остане територия от пясък и прерия и какво ще ядат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания