Last news in Fakti

12 Септември, 2019 22:00 2 109 13

Иран развива "тайна ядрена дейност"?

  • иран-
  • ядрена дейност-
  • оръжия-
  • ядрени-
  • хасан рохани

САЩ упрекват Техеран, че тайно развива ядрена дейност

Иран развива "тайна ядрена дейност"? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският външен министър упрекна Иран, че не сътрудничи изцяло на Международната агенция по атомна енергия. Това предизвиквало въпроси по отношение на възможни "недекларирани ядрени материали и активност", пише Майк Помпео в Туитър. Светът нямало да търпи това и всички пътища на Иран към изготвянето на атомна бомба щели да бъдат препречени.

Помпео се позовава на изказванията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Той заяви в понеделник, че Международната агенция по атомна енергия открила следи от уран в едно "тайно атомно хранилище" в Иран. Агенцията обаче не е потвърдила новината.

Без хардлайнера Болтън

На съвместна пресконференция с финансовия министър Стивън Мнучин по-късно Помпео подчерта, че американският президент Доналд Тръмп е все така готов за среща с иранския държавен ръководител Хасан Рохани. По думите на Мнучин срещата може да се проведе "без предварителни условия".

Заявената готовност за разговори от страна на Тръмп вероятно е една от причините за отстраняването на неговия съветник по националната сигурност Джон Болтън: малко преди пресконференцията на Помпео и Мнучин, в която трябваше да участва и Болтън, той обяви неговото отстраняване. Очевидно Болтън следва още по-твърд курс спрямо Иран, отколкото самият Тръмп.

"Блокадата ще падне"

Помпео обяви, че Тръмп и Болтън със сигурност са имали различни мнения в множество случаи. А Мнучин увери, че и след напускането на Болтън натискът спрямо Техеран няма да отслабне: "Ние сме наложили повече санкции от когото и да било другиго".

Иран приветства уволнението на Болтън. То било "ясен знак за поражението на американската стратегия на максимален натиск" по отношение на Иран, написа един близък сътрудник на президента Рохани. "Блокадата на Иран ще падне", убеден е той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666®

    28 2 Отговор
    САЩ излязоха от споразумението и сами нарушиха всички договори, които подписаха. Иран е суверенна държава и може да прави каквото си иска. Управляващите в Иран не са като управляващите в България. В Иран национални предатели като нашите няма.
  • 2 Йосарян

    3 7 Отговор
    Въпросът е кой Изкуствен интелект ще научи по бързо. Ядрените играчки са отживелица.
  • 3 Мен

    18 1 Отговор
    Могат развиват хората. Ние като неможещи ще се навеждаме на американите и тва е. Направо ми се гади от всички наши политици. Дано тая пара която правят да си е изхарчат за лупедиум.

    Коментиран от #11

  • 4 И към

    18 2 Отговор
    Ирак и Либия имаше подобни обвинения, които се оказаха фалшиви. Така, че тези филми сме ги гледали.

    Коментиран от #10

  • 5 Реално

    16 1 Отговор
    Май това твьрдение е сьщото като химическото орьжие на Ирак...или като химическите атаки на Асад-кьдето мьртвите вьзкрьсват...
  • 6 Йосарян

    6 0 Отговор
    След 5g мрежата ще Убива. Не само хора. Всичко. Херцовото лъчение.
  • 7 Бай Герги

    1 2 Отговор
    Да му мислят ермолките те са на прицел
  • 8 Алфа Вълкът

    7 1 Отговор
    Колко Садам имаше ядрени оръжия, толкова и тия сега.
  • 9 Бай Данчо

    4 0 Отговор
    Ние с Бай Ганьо имигрираме на село .
  • 10 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "И към":

    Явно американците не са чували приказката за лъжливото овчарче. Накрая така ще стане, че никой няма да им вярва. То там но друго освен лъжи има ли? Кенеди, Луната, 11.09, Скрипал и т.н.
  • 11 Знам знам🙄

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мен":

    Ми глей сега България е от така наречените страни с ядрен потенциал. Това са страни които в рамките на две три седмици са в състояние да произведат един от многото видове ядрено оръжие. Въпросът тук опира до дистрибуцията на това оръжие до определена цел. Примерно ние ако обогатим достатъчно уран за бомба нямаме реална възможност да ударим дори столиците на съседите освен ако някой пилот не се навие да стане камикадзе. Докато Иран има много добре развита ракетна индустрия и не лош подводен флот. Две от три от атомната триада. Което прави Иран играч на международната сцена
  • 12 999

    3 0 Отговор
    Една шепа евреи имат атомна бомба защо да няма иран? Всяка държава трябва да има ядрени и атомни бомби и тогава ще има мир
  • 13 Матей

    0 0 Отговор
    Всеизвестно е ,че Иран рязко увеличи обогатяването на уран,американците сами ги подтикнаха с неадекватните си действия и се преструват на възмутени.Вдигат мизата до небесата и в отговор получават същото,ва банк.Не успяха да сменят режима с любимите си похвати--майдани и циркаджилъци и сега заплашват с война.