Last news in Fakti

29 Септември, 2019 08:20 2 599 13

Facebook и Whatsapp ще дават криптирани съобщения на полицията

  • facebook-
  • whatsapp-
  • криптирани съобщения

Те ще са задължени да го правят

Facebook и Whatsapp ще дават криптирани съобщения на полицията - 1
Снимка: EPA

Няколко американски социални мрежи, включително Facebook и Whatsapp, ще бъдат длъжни да предават криптирани от потребителите съобщения на британската полиция в съответствие с ново споразумение между Лондон и Вашингтон, съобщава БГНЕС.

Според агенцията споразумението, което ще бъде подписано следващия месец, ще задължи социалните мрежи да предават информация, за да подпомогнат разследването на особено тежки криминални престъпления, включително тероризъм и педофилия.

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател заяви по-рано, че за престъпниците е добре дошло намерението на Facebook да разреши на потребителите да изпращат криптирани по такъв начин съобщения, че само подателят и получателят да имат достъп до тях. Тя призова социалните мрежи да предоставят на разузнавателните служби достъп до съобщенията.

Според агенцията, в съответствие с новото споразумение, САЩ, за разлика от Обединеното кралство, ще могат да използват информацията, получена от британските компании, само при дела с произнесена присъда за смъртно наказание.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    35 2 Отговор
    Те пък щото сега въобще не снасят информация... Шматки...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Агент

    26 0 Отговор
    То тези социални мрежи са създадени топчо с цел следене та нищо ново под слънцето
  • 4 Голям Слон

    26 0 Отговор
    :-) От кога разправям, че в тия антисоциални мрежи хората майчиното мляко си споделят, за да могат ченгетата безплатно да събират информация. За какво са ти доносници в случая? Ти достатъчно сам казваш и показваш. И като се случи нещо с теб, първото, което излиза из медиите, са глупотевините, които си споделял... Изключително се радвам, че такъв профил съм нямал, нямам, няма и да имам... Не че нямам нищо за споделяне и показване. Просто не е това моят начин за комуникация и социалност.

    Коментиран от #5

  • 5 Знаещ

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    По принцип си прав, но ако си мислиш, че в службите нямат информация и за теб само, защото ти лично нямаш профил в социалните мрежи си в дълбоко заблуждение, защото все някой от твоите близки роднини имат такива профили и ти със сигурност фигурираш там под някаква форма пък било то и със някоя друга снимка, където сте ходили семейно. Дори и най близките ти да нямат профили в социалните мрежи, твоите приятели и колеги имат и пак си в матрицата. Предполагам разбираш.

    Коментиран от #6

  • 6 Голям Слон

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Знаещ":

    Не разбирам много от фейсбук и производните му, но съм наясно, че за да те "бележи" някой на негова снимка, трябва и ти да имаш профил в платформата :-) За да може матрицата да свърже всички звена в едно цяло и да се види кой с кого дружи, къде се среща, какво харесва и прочие тъпотии. Да, най-вероятно службите имат някакъв мой профил с данни, където пише колко съм висок, цвят на очите, ръст, семейно положение и факта, че съм неосъждан :-)) Разбира се, къде работя, какви доходи имам, на какво съм собственик. Това е нормално, но колко хора го знаят?! И когато недай Боже нещо се случи с мен и то е достатъчно драматично, че да бъде отразено в медиите, цялата страна ще научи неща, които съм публикувал и споделял. Ще започнат едни обсъждания, предположения... Не ми трябва такава слава. Службите нека си знаят. Това им е работата. Но на целия свят нямам намерения да крещя какво съм и какво не съм.

    Коментиран от #7

  • 7 Знаещ

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    Да така е. Както казах и в предния пост си прав. Аз също умишлено нямам профил във фейсбук, точно по същата причина. Не искам личния ми живот да става достояние на околните, не че имам, какво да крия, но защо трябва да им е известно, кога и къде ходя на почивка, колко време ще отсъствам от дома си и т.н. Колкото и да се пазя от това обаче не мога на 100 % да се опазя, защото все някой ще качи снимки от това къде сме били. Говоря за членове на семейството и приятели. А това, че профилите се следят от службите е повече от ясно. Аз обаче няма, от какво да се притеснявам в това отношение, защото не съм интересен с нищо за тях и си спя спокойно.

    Коментиран от #8

  • 8 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Знаещ":

    Прав си, 100% сигурност е утопия, но е много по-добре да не си даваме всичко лично на сайтове, които точно с това се занимават. Отдавна ги хванаха, че нищо не се и трие, въпреки че потребителят го е "изтрил" от страницата /профила си. За жалост мнозинството отдавна предаде свободата си в името на съмнителни "улеснения"...
  • 9 Мяо

    2 1 Отговор
    Кой ще ги стигне китайците. Там са много напред с материала
  • 10 NikNay

    8 0 Отговор
    Биг брадър минава на следващо ниво. . . . Ще дойде време когато доброволно ще се откажат от личните си свободи в замяна на "сигурността" . . . . Света върви към тотален контрол прикрит под маската на сигурността !

    Коментиран от #12

  • 11 Centurion

    0 3 Отговор
    Мисля ,че тези приложения ще имат много клиенти!!!Ще се удвоят!!!
  • 12 Centurion

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "NikNay":

    Старата максима "не е за телефон" си е в сила,тя винаги е била актуална.
  • 13 Данчо

    0 0 Отговор
    Открадна парите на сасадаси