15 Юни, 2012 12:35 885 1

Нова криза тегне над Египет

  • египет-
  • мюсюлманско братство-
  • мохамед мурси-
  • ахмед шафик-
  • избори
Нова криза тегне над Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова криза се задава в Египет, след като Върховният съд призна парламентарните избори за незаконни. Най-многобройната партия в законодателния орган, „Мюсюлманско братство“ предупреди, че крехката демокрация в страната е сериозно застрашена от съдебно решение, посрещнато с изненада от мнозина египтяни, предаде Би Би Си.

„Опасни дни“ чакат Египет, ако властта се върне в ръцете на тези, които се свързват с предишния режим, алармира партията, успяла да спечели най-много места в долната камара на парламента.

Съдебното решение обаче върна законотворчеството в ръцете на Върховния военен съвет, който пое управлението на страната след падането на режима на Хосни Мубарак.

Картината се изостря още повече, предвид на идващия в почивните дни втори тур на президентските избори между кандидата на „Мюсюлманското братство“ Мохамед Мурси и бившия премиер Ахмед Шафик.

По-рано в Кайро се проведоха многолюдни протести срещу управлението на Военния съвет, който бе един от стълбовете на режима на Мубарак. Бавното предаване на властта на демократичните институции продължава да поддържа страховете, че Египет на практика ще смени един режим с друг и революцията няма да постигне успех.

Ето защо мнозина застъпници на демократичното движението определиха решението на съдиите като „заговор“. Още повече, че самите съдии са назначени от сваления диктатор Хосни Мурабак, намиращ се в тежко здравословно състояние.

Анализатори коментират, че отменените избори всъщност работят в полза на Шафик, считан за неофициална президентска номинация на военната хунта.

Ахмед Шафик пък обяви, че приема съдебното решение за нови избори, защото институциите трябва да се уважат и въпреки сериозните заплахи за демократичния преход. Той заяви, че Египет се намира в повратна точка и е важно избирателите да дадат отпор на опитите да се сложи край на революцията.

Междувременно, Военният съвет подготвя за днес официалното представяне на Сената, горната камара на египетския парламент. Специална комисия ще има за задача да изготви нова конституция на страната, допълва Си Ен Ен.

Също днес се очаква противници на генералите да протестират в Кайро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Белев

    0 0 Отговор
    даже няма да си правя труда да я чета тази статия....аборигени