Last news in Fakti

11 Октомври, 2019 08:30 1 977 9

Отхвърлянето на кандидат за еврокомисар разтърси Брюксел

  • еврокомисар-
  • ес-
  • брюксел-
  • кандидат-
  • франция-
  • силви гулард

Скандал в сърцето на Европа

Отхвърлянето на кандидат за еврокомисар разтърси Брюксел - 1
Снимка: Shutterstock

Отхвърлянето на кандидата за европейски комисар на Франция разтърси Брюксел и ще забави формирането на новата Европейска комисия. Провалът пред евродепутатите на близкия до Емануел Макрон кандидат Силви Гулард предизвика сътресение в столицата на Европа и стана повод за безпрецедентно прехвърляне на вина, което пък доведе до окончателно ѝ отхвърляне.

Евродепутатите не получиха убедително обяснение защо Силви Гулард не може да бъде министър на Франция, а можела да е комисар в Брюксел. Считана за кандидат на Емануел Макрон, Гулард е разследвана в страната си, заради което подаде оставка като френски министър. Тя бе номинирана от Фон дер Лайен за комисар по вътрешен пазар, индустрия и отбрана и ресорът ѝ и даваше една от най-голямата законодателна власт в Комисията.

Емануел Макрон поясни, че предложил на Урсула фон дер Лайен три имена, но тя предпочела спорната Гулард. Фон дер Лайен пък каза, че получила устно одобрение за френския си избор от лидерите на политическите партии в ЕП, но както лидерът на ЕНП, така и социалистите отрекоха да е било обсъждано с тях имена на кандидат-комисари.

Френският кандидат е третата отхвърлена номинация, заедно с тези на Унгария и Румъния, където междувременно падна и правителството. Пред Фон дер Лайен стои нелеката задача да осигури трима нови приемливи кандидати и да преразпредели ресорите им. Под въпрос е и опазването на предварително обявеното равновесие на половете в бъдещата Европейска комисия, предаде Нова телевизия.

По предварителен план новата комисия трябваше да бъде гласувана на 23 октомври в Страсбург, но при създалата се криза е почти невъзможно плановете да се изпълнят и най-вероятно Жан Клод Юнкер ще трябва да удължи престоя си в Брюксел и през следващия месец.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ташков

    17 0 Отговор
    Начинът за избиране на ръководните европейски структури чрез политически (задкулисни) пазарлъци е дълбоко погрешен, недемократичен и нерационален!

    Коментиран от #9

  • 2 Borislav Popov

    1 10 Отговор
    Пак хибридна руска пропаганда от троловете на джуджето

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Грешка

    13 0 Отговор
    Не може да е еврокомисар, а е била министър. Но я разследват за злоупотреби в набирането на сътрудниците си като министър и заплатите, които им е уреждала. В нормалните държави всички съмнения за корупция са спънка за заемането на постове. Само у нас и Румъния чоже престъпници да стават депутати, министри, кметове, посланници, консули и т.н.
  • 4 onq s konq

    10 0 Отговор
    Ами тези неочаквани издънки стават защото такива евродепутати сме избрали. В цяла Европа евроизборите стават с партийни листи. Гласуваш за партия а не за личности. Така и в групата на българскита евродепутати се намърдаха съмнителни личности като Слабаков и Ал.Йо..
  • 5 СссереМ

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Мани, мани! Снощи руснаците пак са ми напълнили памперса! Хибридна война, ко да праиш!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стига ва

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Пак не си пил хапчетата
  • 8 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    То твоят памперс само танкер може да го напълни)))) щото е персонализиран хи хиХа
  • 9 Куку руку ку

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ташков":

    Изборът е по полови признаци, а не по умствен багаж.