Last news in Fakti

4 Юли, 2012 10:25 1 218 3

Русия дава убежище на Асад?

  • башар асад-
  • сирия
Русия дава убежище на Асад? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ е начело на коалиция от Западни страни, които оказват задкулисен дипломатически натиск над Русия, за да я убедят да предостави политическо убежище на сирийския президент Башар Асад, съобщава в. „Коммерсант“.

Вестникът се позовава на пожелал анонимност дипломатически източник. Според него обаче на този етап Кремъл не бил съгласен да предостави подобно убежище на ръководителя на сирийския режим.

Представител на президентската администрация пък посочи, че Русия е против външна въоръжена намеса в сирийския конфликт.

„Коммерсант“ отбелязва, че в момента не е ясно с кого от опозицията Москва би седнала на масата на преговорите. Въпросът може да получи допълнителна светлина следващата седмица, когато в руската столица пристига делегация на опозиционери, ръководена от Мишел Кило. Експерти вече прогнозираха, че около него може да се обединят противниците на режима Башар Асад.

Руски експерти по Близкия изток не изключват и възможността семейството на Башар Асад да получи политическо убежище в Беларус. По този начин елегантно ще се избегнат възможни бъдещи протести на руската опозиция.

В събота петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Турция и някои арабски страни се споразумяха за принципите за преход в Сирия, където бунтът срещу режима на Башар Асад прерасна във въоръжен конфликт.

Една от основните точки е споразумението за съставяне на преходно коалиционно правителство, съставено от представители на опозицията и на режима.

Макар името на Асад да не фигурира в този документ, в него се казва, че сирийците трябва да решат своето бъдеще и че "няма никакъв шанс те да позволят Асад да остане на власт", посочи говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нъланд, цитирана от „Коммерсант".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    3 0 Отговор
    само че "говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нъланд" открито лъже, както преди няколко дена лъжеше и самата Клинтон. В договоря няма подобно нещо, в договора е посочено, че сирийци сами трябва да изберат кой ще ги ръководи, тоест - ИЗБОРИ! Трябва ли да напомням, че Асад вече е спечелил изборите и дори на насрочат нови - сирийците го подкрепят и той отново ще ги спечели. Американците загубиха битка за Сирия, сега пускат лъжливи коментари, само и само за да не изглеждат толкова смешни. Другата лъжа е за политическо убежище за Асад! Естествено че Русия НЯМА да предостави убежище на Асад! Нито пък Беларус! Защото той никъде няма да ходи от Сирия! Той си е законен избраник на сирийския народ! И нито ООН, нито каквито и да било "приятели на Сирия" нямат право да решават кой ще управлява Сирия вместо самите сирийци!
  • 2 Uther

    2 0 Отговор
    Тая анкета отдясно е смешно манипулативна. Както беше и за Кадафи. Защо няма отговор в тяхна подкрепа?
  • 3 Методи Методиев

    1 0 Отговор
    Венци, на теб да не ти плащат да разгласяваш дезинформация? Защо не напишеш, каква част от 20 милионното население на Сирия подкрепя така наречената опозиция? Защо не напишеш, че вече се проведоха парламентарни избори, в които участва тази част от опозицияата, която е против диверсионната война, водена от САЩ и Саудитска арабска джамахирия и има ако не се лъжа осем минисрески кресла? Защо не напишеш, че така наречените опозиционни сили убиват мирно население, разрушават християнски исторически обекти и открито призовават за създаване на Мюсулманска държава? Защо не напишеш, че държавносто устройство на настоящата сирийска дръжава е изцяло на принципите на гражданското общество? Защо не напишеш, за основната причина светската държава Сирия да е изолирана от света ? Защо не напишеш за гуланските възвишения и незаконното им анексиране от Израел? Мога да ти задам още много въпроси, на които ти няма да отговориш. ВЪПРЕКИ НЕИСТОВОТО ЖЕЛАНИЕ НА ВАШИНГТОН ДА УНИЩОЖИ СИРИЯ, КАТО ДЪРЖАВА ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ! Причините не са в теб или мен, а в сирийския народ, който в по-голямата си част е обединен около нарочения за диктатор настоящ президент -Башар Асад. Хората знаят, кои са им истинските врагове и какви са истинските цели на цялата шпионска афера "АРАБСКА ПРОЛЕТ". И вместо да постъваме, като нашия външен министър, който изгони дипломатическата мисия на Сирия, без да има никакво основание за това, по-добре да казваме истината, защото ще дойде време, когато нашите де
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания