Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 23:32 8 329 34

Кои са най-вкусните европейски храни?

  • храни-
  • европа-
  • баница-
  • вкусни-
  • ястия-
  • палачинки-
  • пица

Европа е дом на някои от най-вкусните храни в света

Кои са най-вкусните европейски храни? - 1
Снимка: Shutterstock

Европа е много повече от просто древна история, крале и кралици, замъци и църкви. Европа също е дом на някои от най-вкусните и интересни храни в света - но какво трябва да ядете и къде? Какви са някои примери за традиционна европейска храна, според проучване на foodpanda? Нека ви покажем пътя на европейската кулинария и вкусовите различия в няколко страни.

1. Палачинки в Чехия - Чехия вероятно е най-известна с голямото си разнообразие от бири, но страната също така предлага някои вкусни храни. Едно от задължителните ястия в Прага са палачинките. Тези десерти, подобни на креп, се пълнят с плодово сладко и се сервират на руло.

2. Къривурст в Германия - В Германия всичко е бързо! В Германия има стотици разновидности наденица, но една от най-популярните версии за бързо хранене е къривурст. Наденицата се нарязва и се сервира с кетчуп и къри на прах, поръсени отгоре.

3. Пица в Италия - Малко са страните, добре известни с чудесната кухня като Италия. И докато в италианската храна има повече от пица и тестени изделия, все пак трябва да опитате оригинала в Неапол.

4. Херинга в Холандия - Продължаваме списъка на традиционната европейска храна в Холандия, всичко с херинга. С уникалния холандски процес на консервиране на херинга малката сребриста риба се е превърнала в символ на холандската храна.

5. Гулаш в Унгария - Сърдечните унгарци ядат гулаш от векове. Обикновено е гъста яхния (или понякога супа) с месо и зеленчуци, подправена с червен пипер. Най-добре се сервира в купа с хляб и с бира.

6. Crème Catalan в Каталуня, Испания - В съответствие с традицията, брюлето с ядки може да е много френско, но най-доброто ястие с карамел идва от Каталуня.

7. Яхния в Ирландия - Може би това е прочутото ядене в мокро ирландско време. Традиционно приготвена от агнешко месо, тази яхния е най-добрата в рекордите на Гинес.

8. Баница в България - Най-доброто от българската храна се крие в нейната баница: смес от яйца, българско сирене, тесто, изпечено на фурна. Сервира се като храна за закуска, може да се яде гореща или студена, но е вкусна по всяко време на деня. Баница със спанак (спаначена баница), мляко (млечна баница) или тиква (тиквеник / Тиквеник) - всичко това е отличен избор, а в цяла България има много специални пекарни само за баница.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 незабравяйте

    8 15 Отговор
    за баклавата, която е гръцка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Шиле

    4 5 Отговор
    Я сега да видим троловете какво ще пишат.

    Коментиран от #9

  • 5 Маркетинг

    8 34 Отговор
    Българската баница за нищо не става. В Балканите най -вкусната баница се сервира в албания

    Коментиран от #15

  • 6 Някой не е ял..

    21 2 Отговор
    Истинска българска селска баница с ръчно точени кори...!

    Коментиран от #32

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 От Германия

    12 8 Отговор
    Храна N 1 в Европа е дюнера .

    Коментиран от #33

  • 15 ОтвръщамНаОбидата

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Маркетинг":

    В Албания правят салата от ситни мръвчици.

    Коментиран от #16

  • 16 Нощна смяна

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "ОтвръщамНаОбидата":

    Дано скоро не приемат Албания и Сърбия в ЕС , че ще станат като нас с ГМО храните и имитиращите продукти и безброй Е-та .
  • 17 Паисий е жив

    22 0 Отговор
    След тежък преход в планината няма нищо по-хубаво от една разлютена шкембе чорба с четвърт ръчен хляб и бирица (каква да е, само да гаси огъня)

    Коментиран от #18

  • 18 5kof

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Паисий е жив":

    Подкрепям с две ръце!!! Най-доброто лекарство, натурален допинг, коктейл от витамини, чиста енергия, 100 октана гориво право в пещта!
  • 19 Жеката

    23 3 Отговор
    1-шкембе чорба..2- пача на Василов ден...3-тутманик..4-Чеверме..5 -Прьжки с лук и домашно вино..6--Телешка глава в шкембе...7--Боб с наденица...8 -Домашна туршия и кисело зеле...9 -Баница с праз лук..10 -Кисело мляко сьс домашен козунак и още куп други нашенски вкусотии.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 куку руку ку

    14 1 Отговор
    Най-вкусните европейски храни... И като дойдат европейците в България се прехласват по цялата ни кухня!

    Коментиран от #24

  • 22 глоги

    9 10 Отговор
    И к во ядат италианците-само теста. Пици,макарони и подобните им. Айде,нема нужда!Много вкусно,нема що.

    Коментиран от #26

  • 23 Оня

    10 0 Отговор
    Сърми няма ли...
  • 24 Borislav Popov

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "куку руку ку":

    Не, че не ни е хубава кухнята, но чак пък да се прехласват, нали все нещо трябва да ручат хоратта !
  • 25 Stive

    7 2 Отговор
    А къде забравих те боб в гърне
    А добрият стар суджук...............
  • 26 Borislav Popov

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "глоги":

    В Тоскана правят много вкусни телешки пържоли, осаен това много кашкавали маат и ризотото им не е лошо.
  • 27 Оня

    3 0 Отговор
    А нашия таратор....?
  • 28 наздраве

    4 0 Отговор
    А нашата домашна ракия ?
  • 29 супер

    4 1 Отговор
    Попара от бял хляб със сиренце и масълце
  • 30 Метгонтан

    2 1 Отговор
    Всичко това може да опитате в една барака зад НДК . Има още хиляди неща , менюто е като библията . В кухята има един фризер в който има всичко , вие само си поръчайте . Шефа позволява фризера да се чисти всяка година около коледа , но леда не се изхвърля а се прави от него новогодишна шкембе чорба , която се консумира на 1 сутринта след махмурлук .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой не е ял..":

    Да. И двете ми баби теглеха корите на ръка, поливаха с олио и домашно козе или овче сирене, яйцата също домашни. Тогава става нещо, което няма общо със сегашните варианти на купени кори и продукти. Онази бе жълта и с дебели, но меки кори, а сегашните са твърди, ронливи, сухи, не става като старите традиоционни манджи.
  • 33 Това не е храна,това е турски боклук

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "От Германия":

    Това не е храна,това е турски боклук и само вие си го ядете. Ха,ха,ха
  • 34 Европа

    0 1 Отговор
    е признала горнооряховския суджук и киселото мляко