Last news in Fakti

30 Юни, 2012 10:39 1 149 0

Дачич: Косово и ЕС са приоритети

  • сърбия-
  • ивица дачич

 

Европейското бъдеще на Сърбия и защитата на националните интереси ще бъдат сред приоритетите на новото правителство, а това означава и решаване на въпроса с Косово, с мирни средства, чрез преговори.

Това каза лидерът на Сръбската социалистическа партия /ССП/ Ивица Дачич, който получи мандат за съставяне на бъдещия кабинет. "Според мен от съществено значение е Балканите да се превърнат в мирна и стабилна зона", каза още бъдещият премиер, цитиран от ТАНЮГ. Дачич смята, че трябва да бъдат "елиминирани колкото е възможно повече точки от преговорите с ЕС, за да се получи дата за започване на преговори за членство".

Ивица Дачич очаква много бързо да бъде сформирано новото коалиционно правителство на ССП и Сръбската прогресивна партия /СПП/. "През следващите дни ще водим преговори и с други политически партии, но е ясно за всички, че има необходимо парламентарно мнозинство за съставяне на правителство", каза още той и уточни, че в новия кабинет ще има около 15 министерства.

В днешния сръбски печат вече се споменават и конкретни имена на министри. Социалистите освен премиерския пост ще запазят и всички министерства, които имаха в правителството на Мирко Цветкович. Не е изключено социалистите да получат и министерството на здравеопазването, коментира БГНЕС.

Според вестник "Блиц" лидерът на СПП Александър Вучич много иска да застане начело на Министерството на външните работи, но поради здравословни причини по всяка вероятност ще се съгласи да ръководи министерството на отбраната.

Третият коалиционен партньор - Обединени региони на Младжан Динкич ще получи едно вицепремиерско място и две ключови министерства - на икономиката и финансите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: