12 Септември, 2012 20:51 1 114 0

Дачич: Белград ще зачита Дейтънското споразумение

  • сърбия-
  • ивица дачич
Дачич: Белград ще зачита Дейтънското споразумение - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белград признават независимостта на Босна и Херцеговина и ще се придържат в спазването на Дейтънското мирно споразумение, което ясно очертава нейния статут.

Това заяви сръбският премиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич. Позицията показва ясно желанието на политика да продължи линията на евроинтеграция на родината си.

"Статутът на Босна и Херцеговина е много ясно начертан от Дейтънското споразумение и Сърбия ще го зачита", каза Дачич в интервю за националната телевизия в Сараево.

Според него на Босна и Херцеговина "никога не трябва да й минава през ума да признава независимостта на Косово".

Днес сръбският премиер започна първото си посещение в Босна и Херцеговина. Веднага след пристигането си той беше приет от своя босненски колега.

Дейтънското споразумение от 1995 г. сложи край на кървавия конфликт в бившата югорепублика, който отне живота на над 100 000 души, а милиони станаха бежанци. То беше подписано от главните действащи лица по онова време: сръбският президент Слободан Милошевич, хърватският му колега Франьо Туджман и босненският президент Алия Изетбегович.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: