Last news in Fakti

3 Юли, 2012 20:09 2 785 3

Отново бой в украинския парламент

  • украйна-
  • парламент-
  • бой

Украинският парламент прие спорния законопроект за руския език след бурно гласуване, белязано от бой, а опозицията се зарече да бойкотира остатъка от парламентарната сесия, съобщава БГНЕС като се позовава на АФП.

248 от 450-те депутати във Върховната Рада подкрепиха законопроекта за езиковата политика, който дава на руския език по-висок статут в някои области. На фона на хаотични сцени вносителят на законопроекта, Партията на регионите на президента Виктор Янукович предложи депутатите да го обсъдят днес, въпреки че той не беше включен в дневния ред за деня.

Това предизвика бой близо до трибуната, където седят председателят и неговите заместници, съобщи парламентът в комюнике. Кореспондентът на АФП съобщава, че в боя се включили десетки депутати. След това Партията на регионите зае местата на трибуната и председателят неочаквано обяви гласуването за приемане на законопроекта. Той вече беше приет на първо четене в началото на юни.

Според официалното табло в парламента 113 от общо 364 присъстващи депутати не са гласували, а само двама гласували против. По-голямата част от депутатите от опозицията в това време се биели пред трибуната. "Току-що обявихме решението на обединената опозиция..., да напуснем парламентарната зала. Това решение важи за настоящата сесия", заяви депутатът от опозицията Арсений Яценюк пред журналисти след края на заседанието.

Петима депутати обявиха гладна стачка като протест срещу "жестоките действия на парламентарното мнозинство" по време на гласуването, заяви друг депутат, Вячеслав Кириленко. Броят на стачкуващите нарасна до шестима, след като те застанаха на метри от парламента с бели кърпи на главата си с надпис "Аз стачкувам". За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде подписан от Янукович.

Кадрите по-долу са от предишен бой в парламента през май тази година:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дам

    0 0 Отговор
    кога успяха да изтрезнеят тези,още онзи ден свърши шампионата
  • 2 Гарабед

    0 0 Отговор
    Защо не видяхме бой и в българския парламент по отношение на турския език?!

    Коментиран от #3

  • 3 асд

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гарабед":

    Аз не знам да е имало дебати относно това турския да е втори официален ???
Новини по държави: