Last news in Fakti

4 Декември, 2019 09:54 2 622 23

Истинското лице на Русия: да биеш или да не биеш

  • русия-
  • насилие-
  • деца-
  • биеш-
  • отнемане на деца-
  • традиционни ценности

Целта на борбата срещу домашното насилие била да се отнемат деца от семействата им и да се дават на гейове за отглеждане. Това твърдят някои консервативни и клерикални сили в Русия. А властта услужливо им помага.

Истинското лице на Русия: да биеш или да не биеш - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Фьодор Крашенинников

На 29 ноември в Русия бе публикуван проектозакон за семейно-битовото насилие, който ще бъде подложен на обсъждане до 15 декември, след което ще бъде внесен в Държавната дума. Разгърналата се дискусия ясно показа, че законопроектът засяга някои от най-сериозните противоречия и конфликти в руското общество, а опитът на авторите на документа да угодят и на едната, и на другата страна предизвика всеобщо раздразнение.

Традиционните ценности или човешките права

За какви противоречия и конфликти става дума? На първо място, проектозаконът съживи все по-изострящата се дискусия за това кое е по-важно - защитата на индивидуалните права на всеки човек или прословутите традиционни ценности, една от които, според разбирането на техните апологети, е патриархалното семейство.

Всеки опит да се регулират отвън отношенията в семейството се възприема от „познавачите на традиционните ценности" като атака срещу семейството като институция, а и срещу всичко онова, което въпросните апологети защитават. Според известния с радикалните си позиции свещеник Дмитрий Смирнов например, борбата срещу домашното насилие е "само лозунг", а истинската цел на законопроекта била да улесни някакви си там активисти да отнемат деца от руски семейства и да ги предават на гейове за отглеждане. С оглед на откровено хомофобската политика на сегашните руски власти опасенията на г-н Смирнов не изглеждат особено реалистични, но затова пък съвсем нагледно демонстрират страховете и комплексите на бранителите на традиционните ценности.

Безконтролна намеса на държавните органи

Способността и компетентността на съществуващите в Русия правоохранителни, съдебни и други органи на държавната власт да решават деликатните задачи, които им възлага законопроектът, будят много въпроси. Прогресивната общественост с право изтъква, че той поставя за своя главна цел защитата на семейството, която органите на държавната власт разглеждат предимно от консервативни позиции.

От тази гледна точка текстът на документа създава допълнителна база за почти безконтролната намеса на държавните органи в личния живот на гражданите. В много случаи тази намеса може да е извънсъдебна, т.е. да се извършва по решение на бюрократичните структури. Всички добре помнят как прокуратурата разпореди да бъдат иззети деца от семейства на участници в протестни акции, което още веднъж напомня за това как всеки закон в съвременна Русия лесно може да се превърне в инструмент за политически репресии.

Щом дори съдът в Русия не дава никаква гаранция за справедливо решение, какво тогава да се очаква от някакви дребни чиновници, които внезапно са получили правото кулоарно да взимат решения в името на опазването на семейството? Освен това в законопроекта е отредена голяма роля на обществените организации, но в съвременна Русия тяхната дейност е под силното влияние на властите. Напълно възможно е да се окаже, че на практика водеща роля в случая ще играят не тези активисти, с които свещеник Смирнов плаши паството си, а точно такива като него самия - т.е. привърженици на староруския модел за възпитание на децата.

Властта - в задънена улица

Човек може и да не харесва днешната руска власт, но все пак няма как да твърди, че всички в Кремъл и в правителството одобряват домашните побои. Проблемът тук е друг. Властта очевидно смята, че защитата на традиционните ценности е много по-важна от защитата на гражданските права. И точно оттук произтичат всички конфликти. Дискусията около проектозакона за домашното насилие и семейството за пореден път демонстрира идеологическата задънена улица, в която се намират руските власти. От една страна, те са принудени да защитават заложените в конституцията ценности и да отговарят на изискванията на онази голяма част от обществото, която отрича и осъжда битовото насилие. От друга - те съзнателно толерират позицията на радикалните консерватори - и най-вече на Руската православна църква. Властите напълно игнорират факта, че само няколко процента руснаци редовно ходят на черква. Или това, че на широко рекламирания митинг на клерикали и консерватори против предлагания закон се събраха само няколко десетки активисти.

Ясно е защо: малобройните и откровено маргинални на фона на цялото руско общество клерикални консерватори са доминираща група вътре във властта, тъй като са широко представени сред чиновниците, депутатите, силовите служби и едрите бизнесмени. Те, а не обикновените граждани, от името на които се произнасят руските власти, са главните лобисти и проводници на войнстващото мракобесие, което все повече се увеличава в живота на Русия през последните години.

Трудно е да се каже дали този законопроект изобщо ще бъде приет и ако да - в какъв вид и как ще се прилага. Но острата дискусия около него еднозначно показва, че разколът и противоречията в руското общество нарастват, а опитите на властта да се хареса на всички не водят до нищо добро, освен че озлобяват и радикализират нейните критици.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    13 21 Отговор
    Руски православни ценности ...

    Коментиран от #5

  • 2 Yamaha

    24 12 Отговор
    Истинското лице на Германия - гара разпределителна в Европа за ислямисти терористи от близки изток!
  • 3 Enoch

    14 24 Отговор
    Матушката е един необятен кенеф.
  • 4 Долчелъже

    21 10 Отговор
    А как са евроатлантическите ценности у Франция и жълтите жилетки, а в Каталуния...
  • 5 хе хе

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ама зюДОЙЧЕ зЕЛЕ НЕ БИ НАПРАВИЛО ПАРАЛЕЛ С нОРВЕЖКАТА СИСТЕМА,ЩОТО СРАВНЕНИЕТО НЯМА ДА ИМ Е ИЗГОДНО НА СОРСИТЕ!
  • 6 Давид

    26 8 Отговор
    Щом новината е от Дойче зеле най добре е да не се чете .
  • 7 rusnak

    19 9 Отговор
    Сороснята и Дойче зеле пак повърнаха.
  • 8 Японеца

    14 11 Отговор
    Навремето Сталин спрял по заръка на Сащ и Великобритания в Берлин. Ако не беше спрял, дойче зеле нямаше да съществува.

    дойче зеле е като машината на Гьобелс!

    Коментиран от #12

  • 9 Анти милиционер

    12 9 Отговор
    Сорос пропагандааааааа муаххаха.... Северна Корея с джендъри
  • 10 Бай хой

    19 9 Отговор
    Почему Дойче зеле не пише нищо за правата и свободите в Боливия? И другите медии мълчат. Хунтата там гласува закон даващ право на армията да разстрелва демонстранти без да носи наказателна отговорност за убийствата. За няколко седмици убитите са хиляди. А снн, ббс и другите медии мълчат.

    Коментиран от #14

  • 11 еш па тоа

    14 8 Отговор
    По-голяма дивотия не бях чел!Всеки ред е лъжа. Просто се опитват да привлекат русофобите на страната на Истанбулската конвенция. Хитро!
  • 12 Бай хой

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "Японеца":

    Дойче зеле няма нищо общо с Германия. Финансира се и се ръководи от сащ.
  • 13 Лозунг

    18 9 Отговор
    Да не се посяга на нормалното семейство, нито в Русия, нито където и да било. А това че се отнемат деца и се дават на определени групи, това реално става, и не е в Русия.
  • 14 Бесен Язовец

    7 14 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    Рашка е катун с ракети и не Дойче Веле ги е докарала до тва състояние.
  • 15 Dublin

    5 5 Отговор
    Dobre,ce ste slozili DW na celno miasto,ta da ne si gubia vremeto da ceta tozi paskvil...
    Istanbulskia vi parcal niama da go bude na skavianska zemia.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай хой

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "цвък цвък 400":

    Пак се изцвъка неподготвен. Томагавките не са нито бързи нито гиперзвукови. Движат се със дозвукова скорост на ниска височина и се свалят с най обикновенни пво средства. Например игла или панцирь.
  • 18 Мммм, да

    6 3 Отговор
    Фьодор Крашенинников, .... поредния "журналист" на грантова издръжка. Кво очаквате???
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 robur

    5 1 Отговор
    Фьодор Крашенинников изпълнява произведения поръчани от Deutsche Welle
  • 21 Джугашвили

    1 0 Отговор
    Сичкуту Джендър на Колима!
  • 22 ела

    1 0 Отговор
    Защо тези свине не пишат ,че в новите паспорти в Германия има трета графа за пол , в WC ще има за трети пол защо в Америка до 9 години а в други щтати до 12 години децата имат право да определят към кой пол ще принадлежат - родителите нямат право да се месят при определяне на пола. Вече има хиляди трансгени които са на мода ;Участват в телевизион програми ходят по училищата и особено в детските градини правят различни програми да си тъкъв е чест и навсякъде търсен. Тези свине рушат всички класически човешки цености най- трагичното семейството.Не е рядкост в Скандинавските страни отнемат децата от родителете им и ги дават на едноплови бракове особено в Дания.
  • 23 Помагането за прането

    0 0 Отговор
    Защо има домашно насилие, така ли се оправят нещата ?
    Гейовете, тези които са истински, явно наистина им харесва да са такива, ама деца като че ли не им трябват !
    Зависи какъв живот живее човек, променя се според това какво му е наистина и какъв живот живее, зависи в кой смисъл и др ! Има всякакви видове хора според мен !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания