4 Юли, 2012 15:27 882 0

Гласят нов импийчмънт за Траян Бъсеску

  • траян бъсеску-
  • румъния-
  • импийчмънт
Гласят нов импийчмънт за Траян Бъсеску - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Дни преди обявяването на ключовия доклад на Европейската комисия за напредъка на Румъния, балканската страна е на път да изпадне в политическа криза, съобщава АФП.

Румънските депутати започнаха процедури за отстраняване от длъжност (импийчмънт) на президента Траян Бъсеску, съобщи новият председател на парламента в Букурещ Валериу Згонея.

Народните представители от управляващата лявоцентристка коалиция свикаха извънредно заседание. По време на срещата си те ще обсъдят призивите за сваляне на дясноцентристкия държавен глава от власт, обяви пред журналисти Згонея.

Ако предложението за импийчмънт бъде одобрено, в рамките на 30 дни трябва да се организира референдум по този въпрос и ако гласоподавателите подкрепят отстраняването, в срок от три месеца правителството трябва да организира избори за нов президент.

Това не е първият опит за импийчмънт на Бъсеску. Той бе временно отстранен от поста през 2007 г. след гласуване в парламента, но на последвалия референдум повечето румънци го подкрепиха и той победоносно се завърна на поста си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: