Last news in Fakti

16 Юли, 2012 13:47 1 962 1

Изненадваща смяна в армията на Северна Корея

  • северна корея-
  • ри йон хо-
  • армия-
  • пхенян-
  • кич чен-ун
Изненадваща смяна в армията на Северна Корея - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началникът на генералния щаб на севернокорейската армия Ри Йон Хо бе отстранен от поста, съобщиха държавните медии на комунистическата страна, цитирани от Би Би Си. Официалният мотив в краткото, но изненадващо съобщение е болест, което поражда съмнения в достоверността му. 

Подобно обяснение често се използва за отстраняване на ключови фигури от горната част на пирамидата на режима. Преди седмица, когато военният се появи публично с Ким Чен-ун, нямаше знак да има проблем със здравословното си състояние, допълва Ройтерс.

Ри Йон Хо бе също вицепрезидент на силната Централна военна комисия и заемаше ключов пост в управляващата партия, като тези два поста също му бяха отнети.

Отстраняването на военния командир стана след пленум на Политбюро, но не е ясно кой ще го наследи. Новината бе определена като „много необичайна“ от Южна Корея. Много рядко Пхенян публично анонсира подобни смени на висше управленско ниво.

Ри Йон Хо застана начело на армията преди три години, когато бе назначен от покойния Кир Чен–ир. До смъртта на вожда през ноември миналата година двамата често се появяваха заедно на публични събития. Хо бе и един от седмината високопоставени представители на режима, които съпътстваха младия Ким Чен–ун на погребението на баща му.

Анализатори считаха военния командир за силно лоялен и приближен на Кир Чен–ун, който имаше нужда от помощ да укрепи получената неочаквано власт. Вероятно младият, но неопитен севернокорейски лидер търси начин да остави собствен отпечатък върху управлението на най-тоталитарната държава в света. А защо не и да го промени.

За момента управляващата династия заздравяваше режима си именно чрез армията и комунистическата партия, но младият Ким Чен–ун не е попадал в дебрите им. Като западен възпитаник, новият севернокорейски лидер стои встрани от генералите и полковниците, които биха могли да го свалят от власт чрез преврат. Този сценарий се разиграваше в краткия период на неяснота кой ще наследи Ким Чен–ир. 

В края на декември Ким Чен-ун бе провъзгласен за „върховен ръководител на партията, държавата и армията”.Това стана след тридневен траур за кончината на баща му Ким Чен-ир.

От тогава до сега армията на Северна Корея претърпя зрелищен провал със злополучната ракета "Инха-3" – тя се разпадна при изстрелването, вместо да изпълни целта си да пусне салетит в орбита в чест на Ким Ир-сен.

Продължават и спекулациите, че Пхенян продължава да извършва тайни подземни ядрени опити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    0 0 Отговор
    Май по демокрация ще ни изпреварят, щом почнаха смени, а тук най-корумпираните и тъпи министри, се наслаждават на незаменимостта си.
Новини по държави: