23 Януари, 2020 11:18 1 375 6

Централни банки ще си партнират за проучване на криптовалути

  • криптовалута-
  • блокчейн-
  • централна банка

Централните банки на Великобритания, Япония, Еврозоната, Швеция и Швейцария се обединиха с Банката за международни разплащания (BIS),за да проучат и оценят потенциалните ползи и последствия от емитирането на криптовалути. Това съобщи американската медия CNBC.


Темата за дигиталните валути на централните банки (CBDC) набра скорост сред институциите, след като Facebook обяви плановете си да създаде собствена криптовалута, наречена libra. Тя ще бъде обвързана с много други валути и държавен дълг, за да поддържа стабилна стойност.


Проектът, ръководен от Facebook, се сблъска с интензивна регулаторна реакция, като председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и членът на борда на Европейската централна банка Беноа Коур предупредиха за потенциалните рискове на libra, които могат да доведат до финансова нестабилност.


В съвместно изявление във вторник глобалните централни банки заявиха, че ще формират нова група, която да оцени евентуалните последствия от емитирането на техни собствени дигитални валути (CBDC). Тя ще бъде оглавена от Беноа Коур, който също е ръководител на инициативата за цифрови валути на Банката за международни разплащания (BIS), и от заместник-гуверньора на Банката на Англия Джон Кунлиф.


„Групата ще оцени всички аспекти на дигиталните валути на централните банки, включително икономически, функционални, технологични, както и трансграничната оперативна съвместимост“, казаха те в изявлението си.


Китай също се състезава в създаването на собствена централна криптовалута и имплементирането на блокчейн технологогията. Междувременно бившият председател на Комисията за търговия с фючърси Дж. Кристофър Джанкарло наскоро обяви планове за насърчаване на дигитална версия на долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 7 Отговор
    Е ,явно криптовалутите не са поредния балон,както мнозина побързаха да обявят.
  • 2 Факт

    9 6 Отговор
    Bitcoin е най голямата измама в историята !

    Коментиран от #6

  • 3 Гешев

    9 3 Отговор
    Токените са забранени с закон в 90% от страните по света.
  • 4 One COIN

    9 5 Отговор
    Затвор за всички крипто измамници.........
  • 5 Анатемакраваре

    7 0 Отговор
    Ционистите и краварете треска ги тресе,че идва денят,в който ще спрат да стрижат стадото за щяло и нещяло.
  • 6 всяка валута

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    е измама,особено държавно емитираните!Като пример- емитираните електронни и книжни долари са 2.5 пъти повече от оценката на цялото имущество в САЩ!