31 Януари, 2020 09:28 3 256 12

Предупреждение: "Ислямска държава" се възражда

  • оон-
  • ислямска държава-
  • абу бакр ал багдади-
  • сирия

Организацията е претърпяла значителни щети, но е здрава, разполага със средства и все още представлява заплаха на международно ниво

Предупреждение: "Ислямска държава" се възражда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Терористичната организация „Ислямска държава“ е започнала да възвръща позиции в Близкия изток и продължава да търси възможности за удар срещу Запада, предупреждава ООН.

В доклад на Съвета за сигурност на ООН, базиран на разузнавателна информация на страните членки, се описва как групировката извършва все по-дръзки атаки в Сирия и в Ирак, призовава и планира бягство от затвора на свои членове и се стреми да се възползва от слабости на местните сили за сигурност, пише „Гардиън“.

Докладът разкрива още, че организацията е претърпяла значителни щети, но е здрава, разполага със средства и все още представлява значителна заплаха на местно и международно ниво.

Въпреки че президентът на САЩ е казвал, че ИД е „разгромена до голяма степен“, това твърдение неколкократно е оспорвано от анализатори, съюзници и високопоставени служители на администрацията.

Доклад на Пентагона предупреди за възраждане на групировката през август, преди смъртта на лидера ѝ Абу Бакр ал Багдади в американска спецакция.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    31 4 Отговор
    Хамериканските се нуждаят от ислямска държава за да оправдаят присъствието си в близкия изток. Ясно е кой създава терористичните групировки за да прикрие ограбването на чужди природни ресурси като борба с тероризма и възпиране на агресии. Нацизъм от нов тип.
  • 2 ###

    18 4 Отговор
    Американците трябва да оправдаят останете си в Сирия и спонсорират ИД, що плачат като ги зачешат руснаците, ооо веднага спрете!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Електрошок

    20 4 Отговор
    Терористите са необходими на щатите,както една група граждани на бг управниците
  • 5 Факт

    17 3 Отговор
    Еми ще е корава още ИД-нали САЩ постоянно ги закрилят и спонсорират
  • 6 няма

    11 2 Отговор
    След всичко, което ни сториха САЩ и ЕС не изпитвам и капка жал към тях. Така, че удар по Запада ми звучи добре
  • 7 ЯЗЪК

    6 3 Отговор
    Птюююю,Хамерикансите колко се помъчиха и заловиха над 1500 терористи от ДАЕШ обаче след Турската операция извор на мира Пкк изпусна всички терористи от затворите.Да му се невиди.Сега САЩ пак ще се мъчи няколко години докато излови терористите пак.В същото време трябва и да Пази петролните кладенци на Сирия.Все отговорни задачи.
  • 8 Руснаците са смотаняци

    3 12 Отговор
    САЩ се оттегли от Сирия ето го резултата.
  • 9 Balgarin

    1 6 Отговор
    Rusia podkreppya,,Islyamska DARGAVA",kto preci na Republika Turzia da ya unidhtogi napalno.
  • 10 От Народа

    7 0 Отговор
    Едната терористична групировка се нуждае от другата за да може да оправдаят присъствието си и кражбите на земни блага. Всички останали продават оръжия за тази война. Но всички викат ДА БЪДЕ МИР. Света се изроди
  • 11 Грил

    6 1 Отговор
    Ислямска държава е създадена на територията на сащ /в техните учебни полигони/,срещу Русия.сащ не могат да си простят ,че РУСИЯ е най-силната държава в света в прекрасни отношения със страни от Арабския свят ,със страни от Африка, Със страни от Латинска Америка и най-важното ЕВРОПА.Авторитет се създава с висша политика.Русия си взе поука от своите грешки и сега може отново чрез Президента Путин да бъде и е Империя,каквато е била по време на своите Царе и Императори.А сащ ще останат страна предизвикващи войни през 19, 20 и 21 век.Да оставим според вярващите християни/в сащ има секти т.е. невярващи/,да си свърши работата да я премахне.
  • 12 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ЦРУ -КАКВИТО И ДАЛАВЕРКИ ДА ИНСТАЛИРАТЕ -НЯМА ДА ВИ ОГРЕЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ПОЗИЦИИ В "БЛИЗКИЯ ИЗТОК " !!! ПЪРВО ИДЛИБ ,А ПОСЛЕ И В СЕВЕРОИЗТОЧНА СИРИЯ И ЩЕ СЕ ИЗНЕСЕТЕ ОТ ПЕТРОЛНИТЕ РЕГИОНИ ...И ЩЕ ПЛАЧАТ ТЕКСАСКИТЕ ПЕТРОЛНИ МИЛИАРДЕРИ !!! ТАМОШНИТЕ СА ПО-СИЛНИ И ПО-ЖЕРТВЕГОТОВНИ ОТ ВАШИТЕ ГЕЙ-"ТЮЛЕНИ " -ПРОВЕРЕТЕ ГОТОВНОСТТА ЗА САМОЖЕРТВА НА ВОЙНИЦИТЕ СИ !?!?!?!?