Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 18:55 1 145 10

Гърция и САЩ провеждат военно учение

  • гърция-
  • сащ-
  • учение-
  • олимп-
  • военно учение-
  • хеликоптери

Атина задълбочава връзките си с Вашингтон

Гърция и САЩ провеждат военно учение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В полите на гръцката планина Олимп започна учение с бойни хеликоптери на военновъздушните сили на Гърция и САЩ, предаде AP.

Гърция задълбочава сътрудничеството в областта на отбраната и доставките на въоръжение от САЩ и Франция, обезпокоена от влошаването на отношенията със съседна Турция заради спорове за морските и въздушните граници и за правата за проучвания в Източното Средиземноморие.

Днешното учение, наблюдавано от началника на гръцкия Генерален щаб и американския посланик в Атина, е организирано три седмици, след като двете страни финализираха важно споразумение за отбраната, даващо на американските сили разширен достъп до гръцките военни бази.

След финансовата криза, продължила почти десетилетие, гръцката армия започна модернизация на военноморския си флот и попълване на авиационния си парк с изтребители Ф-16. Атина полага усилия за по-близки връзки с традиционните си съюзници, както и със съперниците на Турция в региона - Израел, Египет и Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    9 1 Отговор
    Алоооо гледайте да не ми ударите някой сондажен кораб по погрешка! Щото напоследък хич не ми върви, и все се излагам пред поданиците ми! Аллах да ми пази коритото!
  • 2 Бай ганьо

    7 5 Отговор
    А нащи фъ 16 последен модел блог 70 вход ю апартамент я кога ще дойдат.Льотчиците чакат със Снимките на ефките и се притесняват да не ги пенсионират докато дойдат че тряа да обучава нови льодчики.А банките за заема си искат вече лихвите.

    Коментиран от #9

  • 3 Ха ха ха

    6 3 Отговор
    Сиртакитата клъвнаха, сега ще трябва да купуват оръжия за милиарди от американците 😂 😂 😂
  • 4 Скоро циганина Ердоган ще попадне

    11 3 Отговор
    в железната хватка на България, Гърция, Русия, Сирия и Иракски Кюрдистан.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Ихууууу

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Скоро циганина Ердоган ще попадне":

    Баща ми ще ми купи колело....., ама друг път 😂 😂 😂, мечтите поне са безплатни, ако бяха с пари, щеше да си гризеш почернелите нокти 😂
  • 6 Со железно дюпе

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Скоро циганина Ердоган ще попадне":

    Ли ще му го хванете?
  • 7 Иван

    2 1 Отговор
    Американците също крадат артефакти,не само англичаните.Военна полиция да паэи муэеите.
  • 8 Калиспера

    7 0 Отговор
    Това е ежедневие в Гърция. От години армията, флотът, военновъздушните сили правят упражнения всяка седмица. След като заплахите от Турция започнаха да ескалират. Много често участват американци, французи, израелци, египтяни, както и други европейци и араби.
  • 9 Рашка с чашка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай ганьо":

    За вашите не знам, вие не сте ли още на конски каруци с които обикаляте по кофите? Но нашите ще дойдат 8+8 F-16V block70 за въздушно превъзходство а след тях F-35 A за наземни удари във враждебна среда. Това го казва гръцкия Катемарини за българските ВВС, не аз. В статия разглеждаща въоръжените на съюзниците на Гърция.

    Коментиран от #10

  • 10 Рашка с чашка

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Рашка с чашка":

    Въоръжените сили на съюзниците на Гърция, трябваше да напиша. Там се казва че до няколко години всички страни от НАТО от Балтийско море до Средиземно море ще бъдат въоръжени с F-16V и F-35 A в това число и България.
Новини по държави: