Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 18:24 1 333 7

В Хамбург наказаха "Алтернатива за Германия"

  • хамбург-
  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • избори

Дали това поражение ще стане тенденция?

В Хамбург наказаха "Алтернатива за Германия" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Победител в проведените вчера парламентарни избори в Хамбург са социалдемократите, които получиха 39 процента, макар че снижиха малко гласовете си в сравнение с предишния вот. Истински триумф обаче постигнаха Зелените, които удвоиха резултата си, и с над 24 процента явно ще бъдат коалиционен партньор на ГСДП в бъдещото управление на "свободния ханзейски град Хамбург", който е и федерална провинция. Християндемократите остават трети със спаднала електорална подкрепа, Лявата партия повиши малко резултата си и се класира четвърта.

АзГ, която за пръв път влезе в западногермански парламент тъкмо в Хамбург преди пет години, сега изгуби подкрепа. Мнозинството наблюдатели сочат две причини за това: политическия хаос, който предизвика тази партия след изборите в Тюрингия, и терористичния акт в Ханау миналата седмица.

Според едно допитване, 60 процента от германците смятат, че АзГ носи част от отговорността за убийствата, които извърши в Ханау един мъж с крайно десни, расистки и ксенофобски възгледи. Тъкмо тази партия трови обществената атмосфера в Германия и подготвя почвата за атентати като този от миналата седмица - такива бяха преобладаващите политически коментари след кръвопролитието.

В интерес на истината трябва да се каже, че АзГ не призовава открито към насилия или издевателства срещу чужденци. Но политическите ѝ опоненти и редица политолози твърдят, че ксенофобската ѝ реторика и непрестанните предупреждения за някаква хипотетична "ислямизация" на Германия всъщност напомпват у много хора страхове и омраза.

В Хамбург АзГ разчиташе на по-добър резултат, макар че в Северна Германия тази партия открай време печели избиратели доста по-трудно, отколкото на изток и на юг. Първите коментари след вчерашното гласуване търсят някаква тенденция в национален мащаб - и я откриват именно в резултатите на АзГ. В коментара на "Бадише Цайтунг" например четем: "Няма природен закон, според който популистите и десните екстремисти печелят все повече подкрепа. Те могат да бъдат изтикани в периферията. Тъкмо това е посланието на тези избори." А в коментара си за обществено-правната медия АРД Сабине Хенкел пише: "Избирателите в Хамбург си казаха думата. Огромното мнозинство от тях гласува срещу АзГ. Избирателите залагат на партии, които мислят за бъдещето, които се борят за околната среда и опазването на климата, които искат градът да бъде добро място за живеене. Хамбург може да бъде първопроходец, да, трябва да бъде първопроходец и алармен сигнал за всички онези, които хранят симпатии към АзГ. Пък и за онези, които досега са стояли настрана. Защото всички носят отговорност. Всички решават и трябва да се намесват. АзГ не е масова партия, тя е котило на разрушителни сили, дори на десни екстремисти. Нека да ги изолираме."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЕВС

    15 1 Отговор
    Поради растящата параноя от комунизма , се издава секретна заповед NSC-4A Washington, December 9, 1947. за започване на психологически и бойни операции в Европа.
    ЦРУ основава подразделение за подривни действия.
    Под прикритието „национална сигурност“, тези подразделения започват програми, за атентати, програми за промиване на мозъци, цивилен шпионаж, трафик на наркотици, нелегална търговия с оръжие, разпалване на граждански войни и сваляне на чужди правителства.
    Радио „Гласът на Америка", „Свободна Европа" и „Дойче веле" са сред най- активните в опитите да се манипулират фактите и да се внесе объркване в съзнанието на хората. Медията „Дойче веле" стартира през 3 май 1953 г. с основна дейност,манипулиране на общественото мнение и промиване на мозъци.
    Масираната пропаганда в България на „Дойче веле" започва от 1 август 1963 г. когато, към радиото е създадена и българска редакция. Пропагандата на „Дойче веле" има за цел да въздейства върху възгледите или поведението на хората, като в общия случай това се постига чрез съзнателна манипулация.
    За постигането на тези цели „Дойче веле“се излъчва на 30 езика с над 1500 раболепни люде, от 60 националности. Годишната издръжка на DW струва на германските данъкоплатци над 280 млн. евро. В разпространяването на агитацията усложливо се включват и наши медии, които осигуряват допълнително тиражиране!

    Коментиран от #7

  • 2 Plovdiv

    10 1 Отговор
    И нито дума за подчовеците, само АГ тровели атмосферата... Просто наистина трябва отново да отворят концлагерите!
  • 3 На вниманието на Дойче телетата

    8 1 Отговор
    Като потомък на българи "общували цивилизационно" 700 години с представители на исляма съм сигурен, че само след около 30 години от "хипотетична" ислямизацията на Германия ще бъде безспорна реалност.

    Коментиран от #4

  • 4 А дано не

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "На вниманието на Дойче телетата":

    А дано не.
    Макар,че и в двата случая.
    1.германия след падането на Кучката Меркел,че изгони мигрантите у бугарско.
    2.Бугарско,че се напълни с мигранти от немечко независимо дали Кучката Меркел че падне.
    Оти къщичките за них(мигрантите )продължават да се строят.
    Да му мислят тез бугари дет шъ останат тук.
    Та нали за туй ни приеха у ЕС да сме буфер,кошче за боклук и какво ли не още?
  • 5 стоян

    6 0 Отговор
    За тая зелена партия гласуват всички турци и араби -затова е увеличила гласовете
  • 6 Гост

    0 1 Отговор
    Хипотетична ислямизация?Какво още трябва да се случи в Германия, че Дойче Веле да си отвори очите и да види до къде ще стигнат с тази толерастия към мюсюлманите? Е, да немците, за разлика от всички останали Западно европейски страни нямат градове и квартали гета, в които полицията не смее да влезе, но тази перспектива е само въпрос на време, докато се покачи процентът на на мюсюлманите. С високите им темпове на размножаване, това ще се случи скоро! Както немците нямат армия, а немските мъже са поразени от вируса на толерастията, сценариите какво може да се случи в бъдеще на тази държава, никак не са весели.
  • 7 националист

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЗЕВС":

    Явно много добре са полирали мозъците на западногерманците тия ционистки медии като дойчевеле та сами да гласуват тъпите немски дебили не за патриотите от АГ а за гробокопачите си разните му там джендърско юдействащи глобалисти наричащи се зелени или социалдемократи а всъшност глобалисти комунисти-троцкисти
Новини по държави: