12 Април, 2020 13:27 5 685 61

Американската военна мощ се предаде пред коронавируса

  • самолетоносач-
  • сащ-
  • военна мощ-
  • теодор рузвелт-
  • коронавирус

Американски самолетоносач бе поставен под карантина

Американската военна мощ се предаде пред коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американската военна мощ се предаде пред коронавируса, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, цитиран от агенция "ФОКУС".

Съдейки по последните доклади на въоръжените сили на САЩ, най-тежките подозрения за американците се потвърждават - коронавирусът нанася сериозен удар на американската военна мощ. Най-слабото звено се оказа ВМС, включително самолетоносачите. Защо те бяха засегнати най-силно - и какви последствия трябва да се очакват за целия военен потенциал на Съединените щати? В края на март в съобщенията в пресата изтече информация, че лица с коронавирус са открити сред екипажите на самолетоносача „Теодор Рузвелт“ и на „Роналд Рейгън“, разположен в Япония. След това тези съобщения бяха официално потвърдени. „Теодор Рузвелт“ бе поставен под карантина на остров Гуам и излезе от бойна готовност на ВМС. В Япония също бяха изолирани пациенти.

Събитията обаче имат нерадостно продължение за американците. „Теодор Рузвелт“ трябваше да остане без екипаж възможно най-бързо, но гвардейският флот не успя да разпръсне персонала и да ги изолира. В момента повече от половината от екипажа все още е на кораба, където няма начин да им се осигури изолация един от друг. Няма къде да бъдат поставени, ВМС проучват възможността да наемат хотели за екипажа на кораба. Междувременно, както се очаква, сред екипажа се наблюдава експлозивно развитие на епидемията. Преди седмица имаше по-малко от 30, сега повече от 480 - един на всеки десет. И това е само началото. Тези цифри са поразителни на фона на факта, че преди две седмици във всички американски въоръжени сили имаше само 600 случая, във всички части и формирования от всички военни клонове. Сред екипажа на „Теодор Рузвелт“ вече има случай в сериозно състояние, като моряк бе намерен в безсъзнание и спешно хоспитализиран.

Виждайки тези последици, Пентагонът е класифицирал данните за пациенти с коронавирус и от 26 март е невъзможно да се установят точните цифри. Снимки от части на въоръжените сили на САЩ показват персонал, който носи не само медицински маски, но и покрива лицата си с различни импровизирани превръзки, които не са в състояние ефективно да защитят дихателната система. Ако преди две седмици морската пехота разпространяваше весели видеоклипове за доставката на маски за военнослужещи, преди няколко дни се появиха инструкции, изтекли в Интернет за направата на импровизирани маски от униформени тениски,. А това означава, че въоръжените сили на САЩ имат проблеми със защитата на персонала дори на това ниво. Скоро след съобщения на пациенти за "Теодор Рузвелт" и "Роналд Рейгън" се появи информация за пациенти от екипажите на самолетоносачите "Карл Винсън" и "Нимиц". Засега се съобщава, че това са няколко единици от военните и те не са били на корабите, когато им е била диагностицирана болест. Но броят на пациентите от екипажа на "Нимиц" нараства - отначало се съобщава за един моряк, малко по-късно за двама. Засега Пентагонът е решен да изпрати "Нимиц" на военно дежурство в съвсем близко бъдеще. Във ВМС има инструкции как да се предотврати заразяване на персонала. Но те се основават на тестове за благосъстоянието на моряците, докато се знае, че вирусът има дълъг инкубационен период и при някои хора той не причинява никакви симптоми - но те заразяват другите с него. Краят на такава военна служба е открит въпрос.

Най-интересното е, че в американския флот има не само самолетоносачи - и ние не знаем нищо за това, което се случва с крайцери и разрушители, с десантни кораби, където хората са като херинга в кутия. Междувременно на единичен десантен кораб от типа "Уасп" щатната численост само на въздушно-десантната група без екипажа е около две хиляди души, а плътността на тяхното разположение на кораба е такава, че леглата са разположени стандартно във вестибюли и проходи. В тази връзка решението на Тръмп да изпрати отряд от военни кораби в Карибите може да не е свързано нито с наркотици, нито с Венецуела, а просто с опит да защити персонала поне по този начин. На този фон оставката на министъра на флота Томас Модли вече не интересува никого. Модли говори остро за начина, по който командирът на „Теодор Рузвелт“, капитан Брет Крозиер, уведомява висшето командване за ситуацията на кораба, а именно публично, в некласифицирано писмо, което достигна до пресата. Командирът ще бъде отстранен от командването и Модли каза в публична реч, че е „твърде наивен или твърде тъп, за да командва кораб“. Междувременно екипажът ескортира командира да напусне кораба с бурни аплодисменти и скандира името му, всичко това също се озова в пресата, включително във видео, в резултат на което Модли, извинявайки се за думите си, подаде оставка. Но тази новина се губи срещу новината за последствията от епидемията.

Навредиха и на военните и цивилните. В края на март ВМС изпратиха болнични кораби „Мърси“ и „Комфорт“, за да помогнат на големи градове, засегнати от коронавируса. Предполагаше се, че тези болници с 1000 легла всяко ще бъдат използвани, за да се гарантира, ще има достатъчно легла за пациентите с коронавирус. Това би помогнало за намаляване на разпространението на болестта чрез болници, препълнени със заразени американци. Днес само един самолетоносач на ВМС на САЩ може спокойно да се счита за "чист" от коронавируса –„ Айзенхауер“, който носи военна служба в Западен Индийски океан. Но той не може завинаги да бъде в морето, един ден ще трябва да бъде върнат. Екипажът ще трябва да бъде пуснат във ваканция и моряците да видят семейства си. Как ще свърши това? Ще остане ли чист „Айзенхауер“ един месец след завръщането им?

Но основният удар върху американската военна сила е предстоящ. Когато епидемията в САЩ стана реалност, Пентагонът с решението на министъра на отбраната Марк Еспър замрази разполагането на войски и планираните ротации във въоръжените сили. Броят на ученията също е намалял. Но това замръзване също не може да продължи вечно. Рано или късно войниците ще трябва да се върнат у дома. И тогава от такива места като Сирия, Ирак и Афганистан хиляди военни ще пристигнат във военни бази в САЩ. Междувременно, от една страна, има случаи на пациенти с коронавирус в тези страни, от друга страна, самите американци ги разрушиха толкова много, че те не са в състояние да се преборят с разпространението на инфекцията или да проследят това разпространение - няма дори надеждни данни за пациентите. Най-опасно е в Афганистан. Огромен брой афганистански емигранти и бежанци от тази страна непрекъснато се придвижват през границата с Иран и когато Иран беше поразен от епидемия, много от тях избягаха от вкъщи. Но кой ги провери? Иран е пострадал толкова много, че резервните гробове, изкопани предварително в гробища за жертви на коронавирус, попаднаха на сателитни снимки..

Наивно е да мислим, че тази напаст няма да засегне Афганистан, където няма никакъв санитарен контрол и няма здравни грижи в истинския смисъл, има антисанитарни условия, гъсто население и американски войници. Освен това (а това е почти неизвестно), в Кабул винаги има много китайци - от инженери и продавачи на китайски моторни превозни средства до проститутки. Има стотици, ако не и хиляди, и никой не е проследил движенията им, никой не ги е проверил за вируса и не ги е поставил под никаква карантина. Включително, когато епидемията бушуваше в Китай. Афганистан наистина може да се превърне в коронавирусната бомба на Евразия и скоро хиляди военни ще отидат в Америка от този център на зараза. Между другото, липсват и маски в афганистанските бази, а единствената видима мярка за защита на персонала там са „полузатворени“ столове за военните - там им се дава храна, но само за изнасяне. Това очевидно не е достатъчно.

Въпреки че цялата дейност на американските въоръжени сили е спряна, само ВВС продължават да изпълняват тренировъчни полети. Армията затвори центровете за набиране и замрази ротацията на войските. Но това не помага, духът е извън бутилката. Рано или късно хиляди войници от рисковите зони ще доведат вируса в базите в самата Америка. И въпреки че Пентагонът ще скрие всичко под завесата на тайна, този момент предстои. Не знаем спецификата, но това е неизбежно. След около два или три месеца пандемията на коронавирус в САЩ ще затихне. Няма да мине много, говорим за няколко месеца, след което американците вероятно ще възстановят военните си възможности. Но това ще бъде неизбежно и може би някой ще се възползва от това.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я па тия

    89 13 Отговор
    Американска мощ...? Каква мощ могат да имат-щом разрешиха на гейове и джендъри да са в армията...? Айй моля ви се-

    Коментиран от #23, #25

  • 2 Българина

    72 10 Отговор
    Както винаги КРАВАРИТЕ голям го вадят, ама мек....хахахаха.

    Коментиран от #52

  • 3 Ха Ха

    14 56 Отговор
    Не чувам звън на копейки, какво стана?

    Коментиран от #6, #42

  • 4 Упссссс

    66 8 Отговор
    Каква мощ , къде ги хванат -там ги маат като шкембе у дувар.Корея,Виетном,Куба,Чили,Судан,Англоа,Афганистан и т.н.....
  • 5 КОНСТАНТИНОВ

    65 7 Отговор
    КАТО НЯМА КОИ ДРУГ ДРУГ ДА ГИ НАКАЖЕ ТЕЯ АГРЕСОРИ ТО ГОСПОД ВЪРШИ ТАЯ РАБОТА ОТЛИЧНО.
  • 6 Убавец

    51 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ха Ха":

    Ти от американската розова армия ли си-кажи си де?
  • 7 Джендрю

    42 5 Отговор
    Американска немощ - с мецицински термини звучи така: "Американска еректилна дисфункция"
  • 8 BOKO

    14 7 Отговор
    AMERIKANCITE SE PREDALI, AMA OCHTE NIKOI NE GI E NAPADAL.
  • 9 Някой си

    22 2 Отговор
    И кво ше ги прайм сега тия “гранити”, “оникси” и разни други скъпоценности, да ходим с тях на лов ли?!
    Дони, бързо да сваляш карантината, чу ли?
    Как ще си играем на стражари и апаши из океаните иначе?
  • 10 Обикновен мирянин

    36 1 Отговор
    Пред Господа всеки се сломява! Какво е пишело на кораба Титаник преди да отплава? Ако не ме лъже паметта ,, Дори и Бог не може да ни спре'' е накрая всички знаем резултата...
  • 11 ха ха

    10 11 Отговор
    предават се само бантустанските кауни пред Боко тиквата и Гумен педала.
  • 12 БОЗА

    48 5 Отговор
    Благодарение на Холивуд разбрахме,за "американската военна мощ"...благодарение на Сирия разбрахме,че "американската военна мощ" я има единствено и само благодарение на Холивуд... ;-))))
  • 13 прррц

    30 6 Отговор
    утре Аляска да не стене руска територия?
  • 14 цербер

    11 0 Отговор
    Камон бейби ту дъ локомоушън уит ми!
  • 15 Видяхте ли

    16 5 Отговор
    а вие 3 месеца по къщите нещете да стоите, да ядете, пиете и празнувате
  • 16 Не не не вируса

    8 12 Отговор
    е пуснат от китайците
  • 17 одъртял комсомолец

    26 5 Отговор
    Корабите са с централна вентилация, което означава, че няма къде да се изолираш. Проблема обаче касае и родните многофамилни жилищни сгради, независимо от тяхната конструкция. Кухните обикновено се вентилират с общ комин тип "смукател", а баните и кенефите с общи тръби, към които са навързани всички по вертикала. Ако комшията на 1-вият етаж има ковид19 и реши да кихне в кухнято.......Социална изолация!!! да ама не! А сега щаба да наложи да се слагат "маски" на всички вентилационни отвори. Или пък най- добре пълно запушване. Може и да се вмирисаме, но все пак живи!!
  • 18 Не знам..

    36 8 Отговор
    Когато нещастие сполети Русия,ми е кофти,защото руснаците са ми на сърце,докато краварите са ми безразлични( въпреки ,че и те са хора).

    Коментиран от #49

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    29 10 Отговор
    Лично мен ме интересува дали американските примати са още в страната! Преди началото на епидемията у нас те се натрапиха неканени от народа с много свое бойно въоръжение. Кой ги хрантути, изолирани ли са от местното население, ако още са на родната ни земя, кога ще се изметат от нея?

    Коментиран от #22

  • 22 Българин

    12 30 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи. А що се отнася до приматите евразийските са най-големите.

    Коментиран от #59

  • 23 гост

    10 23 Отговор

    До коментар #1 от "Я па тия":

    То щото в руската няма , ама въобще , хахаххахах !!! Само дето се крият , демек десет пъти по-зле !!!

    Коментиран от #60

  • 24 плевен

    23 7 Отговор
    Заразата на самолетоносача се е засилила, защото са разположили матросите по грешен начин в каютите: Разделили са ги по полов признак, а е трябвало да са по сексуална ориентация.
  • 25 Днес е

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Я па тия":

    12 април - Денят на авиацията и космонавтиката.Последните години
    ВКС на Русия традиционно го отбелязва с тренировъчно облитане от късо разстояние на някой американски есминец ,мотаещ се из Черно море.Ефектът е поразителен-трайно запаметяване на датата на празника-))) Честито!
  • 26 Шопо

    19 6 Отговор
    Краварите са каба ! Братушките са железни !
  • 27 САЩ умря!!!

    13 4 Отговор
    Хахахахахахахаха!
  • 28 CapedCrusader

    11 17 Отговор
    Щом руски вестник го пише ясна е работата. Все едно CNN да напише ,че Русия не струва. Че Американците са номер 1 военна мощ не знам защо се спори. Парите които вкарват в отбраната са колкото следващите 5 събрани заедно.

    Коментиран от #29

  • 29 Аха

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "CapedCrusader":

    Самолетоносачите за отбрана ли служат?

    Коментиран от #36

  • 30 XA..XA...XA...NAI DOBRATA NOVINA

    9 1 Отговор
    KOITO SLO PRAVI........OT SLO NJAMA DA SE OTTARVE
  • 31 XA..XA...XA...NAI DOBRATA NOVINA

    4 1 Отговор
    KOITO SLO PRAVI........OT SLO NJAMA DA SE OTTARVE
  • 32 XA..XA...XA...NAI DOBRATA NOVINA

    4 1 Отговор
    KOITO SLO PRAVI........OT SLO NJAMA DA SE OTTARVE
  • 33 защо

    18 2 Отговор
    всяка една империя някога рухва - случвало се е и ще се случва
    - дано за скапаните евреи дето цицат цял свят е по скоро
    -да види света по добри дни
  • 34 Тръмп :

    9 4 Отговор
    Путин е виновен...
  • 35 Нострадамус

    16 3 Отговор
    Всяка Империя, колкото и мощна да е тя, достига до своята екзистенциална криза и Загива...
  • 36 CapedCrusader

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Аха":

    Под "отбрана" имам предвид в оръжия и военна техника. Ясно е за какво иде реч, но навсякъде се казва министерство на "отбраната"
  • 37 Карантина

    2 1 Отговор
    Не виждам никакъв проблем. Който издържи, издържи. Тъкмо ще могат да се направят точни изследвания. Точен брой присъстващи, колко заразени, колко излекувани, колко умрели, колко леко и колко тежко изкарали. И поне ще бъде истинска извадка. Карантината е възникнала така. Оставяли са кораба в открито море и който оцелее -оцелее. Сега поне тежките случаи могат да ги прибират. Звучи цинично, но ако помислите ще разберете, че е така.
  • 38 MO6T OT GAY POSERKOVZI😂😂😂😂😂😂

    5 3 Отговор
    KAKVA MO6T..BE............OT POSERKOVZI LI ???????😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #51

  • 39 xa....xa....xa...xa..xa...😂😂😂😂😂😂😂

    4 3 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂POSERKOVZITE
  • 40 xa....xa....xa...xa..xa...😂😂😂😂😂😂😂

    4 1 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂POSERKOVZITE....OT GAY OSTROVA
  • 41 xa....xa....xa...xa..xa...😂😂😂😂😂😂😂

    3 1 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂POSERKOVZITE....OT GAY OSTROVA😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 xa....xa....xa...xa..xa...😂😂😂😂😂😂😂

    3 1 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂POSERKOVZITE....OT GAY OSTROVA😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ха ха ха ха ха

    2 1 Отговор
    Ха ха ха ,форумни мишлета, медията "Взгляд" е толкова руска,колкото и медията "Свободна Европа" е Европейска ,или "Washington Post" американска ,или "Дневник" българска!
    Който издържа медията той поръчва музиката/статията.
    С целия този роман демократите "стрелят" по Тръмп.
  • 47 xa....xa....xa...xa..xa...😂😂😂😂😂😂😂

    1 0 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂POSERKOVZITE
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Стари комший

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не знам..":

    Това ти е гена от скитите, така трябва поне за кураж, сам човек е сама за короната.
  • 50 MADE IN USA = EBOLA...CORONA VIRUS

    3 1 Отговор
    MADE IN USA GAY
    EREKTILNA DISFUNZIA 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 51 Евач

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "MO6T OT GAY POSERKOVZI😂😂😂😂😂😂":

    Може и от попишковци!
  • 52 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    "краварите" са свободни откак са се пръкнали. У нас 800 г робство. И ти си нещо над "краварите" ? Сигур си атомен физик поне ..
  • 53 Бесен Язовец

    5 2 Отговор
    Нищо ново, те памперсите и без друго не стават за войници!
  • 54 Хахахаха

    3 1 Отговор
    Важното е че Рижавия каза че се справят перфектно. Моряците са collateral damage
  • 55 бай НАТО

    7 1 Отговор
    Сега е момента за Русия . Ех , ама новината идва от “Взгляд“ , пак ще ядат бахур ватенките
  • 56 Коментатор

    4 3 Отговор
    Абсолютна руска пропаганда. Те руснаците нямат ли военни кораби. А ако някой на кораба се разболее другите недасегаеми ли са? Също като на всеки друг кораб е. Само че видите ли, американците се изпотръшкали, а тях ..руснаците...грип не ги лови. И те са един дол дренки, с тази разлика, че никога няма да обявят подобна информация, но път с най-голям хъс ще каканежат за американците. Те пък изобщо не им дреме за руснаците и с право дори не ги и споменават...
  • 57 Mexo

    3 2 Отговор
    Само огнярите дето хвърлят въглища ще са в безопасност за разлика от флота на пиещите препарат за вана.
  • 58 Чепатия чеп

    1 0 Отговор
    Тя принципно се е предала
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Оптимист

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Тебе като те гледам с този "ник" по доста форуми се изявяваш активно, маска слагаш ли, да не ти дойде ГОСТ, 👑!!!
  • 61 Оптимист

    0 0 Отговор
    Тебе като те гледам с този "ник" по доста форуми се изявяваш активно, маска слагаш ли, да не ти дойде ГОСТ, 👑!!!