Last news in Fakti

28 Август, 2012 12:24 767 1

Франция иска опозиционен кабинет в Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • франция-
  • франсоа оланд-
  • военна намеса
Франция иска опозиционен кабинет в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд призова сирийската опозиция да формира временно правителство и обеща Париж да го признае за легитимно. Това е първият подобен апел, който поставя нова фаза на дипломатическите усилия за прекратяване на войната в Сирия и свалянето на президента Башар Асад.

Сирийската опозиция продължава да е раздирана от противоречия, така че не е ясно кой би оглавил подобен кабинет в сянка, коментира RT.

Оланд продължи изказването си с директна заплаха, че може да има външна военна намеса в Сирия, позовавайки се отново на вероятността Дамаск да прибегне до арсенала си от химически оръжия срещу бунтовническата съпротива. Срещу този сценарий по-рано предупредиха Лондон и Вашингтон, заплашвайки с „много сериозни последствия“.

Русия и Китай реагираха моментално на „заплахата“, припомняйки че едностранна намеса в Сирия би била в нарушение на международните правила. Пекин по-късно добави коментара, че това е „извинение“ за американската инвазия в арабската държава.

Счита се, че режимът на Башар Асад има солидни запаси от химическо и биологическо оръжие, чието точно количество продължава да е мистерия. По-рано президентът на арабската страна предупреди, че този арсенал ще влезе в употреба в случай на външна атака.

Френският държавен глава критикува пасивната позиция на Русия и Китай, които на няколко пъти наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН срещу режима в Дамаск.

Анализатори вече коментират, че Западът се стреми да наложи свое марионетно правителство в Сирия, което е нещо като олицетворение на колониалната им политика. Освен това, така ще се отвори вратата за чужда военна операция срещу армията на Асад.

Брайън Бекер, анализатор от пацифистка организация, разчете в изказването на Оланд именно носталгия по френското колониално минало в региона.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivo

    0 0 Отговор
    tia amerikanci neim li omrazna da trepat xorata po sveta negie sram vreme e rysia i kitai daim se opal4at amerikancite gledat da na onihojat