1 Септември, 2012 18:29 2 085 0

Аржентина потресена от серийни убийства на жени

  • аржентина-
  • убийства-
  • жени

 

Поредица от убийства и насилия над жени потресе Аржентина до такава степен, че Конгресът обсъжда въвеждането в наказателния кодекс на престъплението "женоубийство", предаде АФП.

В страната се състояха женски демонстрации с искания за максимална присъда за убийците, за строги наказания срещу престъпниците, посягащи на жени, и за въвеждане на "извънредно положение за сексуалното и домашното насилие".

Последното сковало в ужас страната престъпление бе извършено преди два дни в Бенавидес, предградие на Буенос Айрес. Двадесет и три годишен мъж застреля доведената си дъщеря на 6 г., бабата на приятелката си и бившата си доведена сестра на 15 г.

През първите шест месеца в Аржентина са извършени 119 убийства на жени; 13 от жертвите са били изгорени.

НПО Аржентински център за убийствата на жени сигнализира, че от февруари 2010 г. досега 53 жени са изгорени от съпрузите или мъжете, с които живеели на семейни начала.

Камарата на депутатите на Аржентина прие на първо четене вписването в Наказателния кодекс на престъплението женоубийство по примера на Никарагуа, Боливия и Перу, които постановиха този тип престъпление в края на 2011 г., следвайки първите в това отношение латиноамерикански страни Чили, Коста Рика, Колумбия, Салвадор, Гватемала и Мексико.

По две жени са убивани на всеки три дни, заради това че са жени от техния мъж или бивш съпруг, подчертава председателката Асоциацията на жените магистрати и член на Върховния съд на провинция Ентре Риос Сусана Медина.

Нужно е магистратите да бъдат информирани, защото съдебната власт си остава патриархална институция,  отбелязва БГНЕС. Необходимо е също населението да си даде сметка колко тежки и отвратителни са насилието и престъпленията срещу жени, заявява тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: