Last news in Fakti

18 Май, 2020 08:02 3 012 41

Американските ВВС изстреляха дрон в космоса

  • дрон-
  • боинг-
  • космос-
  • ввс-
  • сащ-
  • ракета

Целта на мисията е разполагане на малък сателит за експерименти

Американските ВВС изстреляха дрон в космоса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските военновъздушни сили изстреляха автономния дрон X-37B за шестата му мисия в космоса, предаде DPA, позовавайки се на съобщение на Боинг, който е построил превозното средство.

Космическият дрон беше изстрелян от космодрума Кейп Канаверал с ракета Атлас Пет. Целта на мисията е разполагане на малък сателит за експерименти в орбита.

Той ще участва и в изследване на въздействието на радиацията и на други космически феномени върху посевите и материалите, използвани за отглеждане на хранителни култури, както и в тестове на технологиите на космически превозни средства за многократна употреба.

При последната си мисия дронът прекара 780 дни в орбита, преди да се върне на земята през октомври. Първата му мисия стартира през 2010 година, като първоначално дронът беше проектиран за мисии, дълги до 270 дни.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От посолството на фащ:

    27 26 Отговор
    Захранва се с дезинфектант.
    Затова фърга нависоке.
  • 2 хааахаа

    18 21 Отговор
    Ауууу-какво постижение....направихте им супер реклама...
  • 3 Междузвездни войни

    17 24 Отговор
    Изтреляли са фишек по средата на Атлантика. Земята е ПЛОСКА, Бай Дончо е фалит.
  • 4 Холивуд пикчърс

    22 20 Отговор
    Днес с наша помощ, дано утре и сами!
  • 5 Ииии

    7 17 Отговор
    До кога с тия ракети?Сега сме 2020 и колите трябваше да летят.Пропаднала цивилизация
  • 6 режисьор

    17 19 Отговор
    Това прилича повече на снимачна площадка отколкото на космодрум ! Тия с скафандрите се подготвят за втори дубъл
  • 7 Sofia

    19 16 Отговор
    Aмeрикa винaги e ПOМAГAЛA нa Руcия. Eтo фaктитe:



    Прeз Първaтa cвeтoвнa вoйнa CAЩ e cъюзник нa Руcия, "рaмo дo рaмo прoтив гeрмaнцитe".



    Нaчaлo 20-тe гoдини - Aмeрикa cпacявa oт глaд Пoвoлжиeтo: "Прeз мaй 1922 г. AРA (Aмeрикaнcкaтa Aдминиcтрaция зa пoмoщи) хрaни 6 млн. 99 хил. 574 чoвeкa , aмeрикaнcкoтo квaкeрcкo oбщecтвo — 265 хил., Мeждунaрoдния Aлиaнc "Дa cпacим дeцaтa " (Sаvе thе Сhildrеn Аlliаnсе) — 259 хил. 751 чoвeкa."



    Прeз 30-тe гoдини Aмeрикa извършвa цялaтa тaкa нaрeчeнa "cтaлинcкa индуcтриaлизaция" в CCCР, при тoвa нa мнoгo ниcки цeни. Днeпрoгec, Мaгниткa, ЗИЛ, ГAЗ и прaктичecки вcички гoлeми кoмуниcтичecки cтрoeжи ca нe caмo прoeкти нa aмeрикaнcки инжeнeри, нo и ca oбoрудвaни c мaшини, възли и aгрeгaти дocтaвeни, мoнтирaни и пуcнaти в прoизвoдcтвo oт aмeрикaнcки cпeциaлиcти.



    Зa 40 - тe гoдини нямa дa гoвoрим, зaщoтo руcнaцитe тoтaлнo oтричaт принoca нa лeнд-лизa. Щe cпoмeнeм caмo, чe caмo дocтaвeнитe кaмиoни и джипoвe ca мaлкo пoд пoлoвин милиoн, a хрaнитeлнитe прoдукти бихa cтигнaли дa изхрaнвaнeтo нa 10 000 000 aрмия зa 1700 дни/зa Руcия вoйнaтa прoдължaвa 1418 дни /. Цeлия лeнд-лизa нa прaктикa e бeзплaтeн.

    Коментиран от #25

  • 8 г0ш0

    17 10 Отговор
    Днес, на 17-ти май в 16:14 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал, Флорида, САЩ, излетя ракетата на Юнайтед Лонч Алайънс "Атлас 5" с космическата совалка на американските военно-въздушни сили "X-37". С това Щатите отново се утвърдиха като единствената съвременна държава, притежаваща действаща совалка за орбитални полети. "Х-37" е едва третият орбитален космически самолет в историята на космонавтиката след пенсионираните совалки "Спейс Шатъл" на НАСА и някогашния "Буран" на СССР.

    Коментиран от #15, #21, #26

  • 9 АЗЛК

    15 8 Отговор
    Всичко това се случва на 12-ти май 2002-ра година. Изминало е повече от десетилетие след разпадането на СССР, а през 1993-та финансирането на проекта по космическата ракета "Енергия" и совалката "Буран" е спряно завинаги. Не са останали пари дори за приключването на програмата и обезопасяването на зарязания хардуер. Построените ракети и полетни модели на совалки ръждясват. През зимата на 2002-ра година валят много снегове, последвани от обилни дъждове през пролетта - повече, отколкото е типично за сухия климат на космодрума Байконур. Отдавна неремонтираният покрив на Хангар 112-ти, където се намира единствената летяла совалка "Буран", както и един от макетите на ракетата "Енергия", не издържа на влагата. Общо осем работника намират смъртта си.

    Коментиран от #27

  • 10 Лелеее

    11 15 Отговор
    Колко политкоректни минуси в защита на фащ.
    Мъ браво на вас.
    Тракате минусчета като послушни робчета и пийвате кротко белина.
  • 11 Ванката

    11 5 Отговор
    Американския Merlin за първи път е изпреварил руския РД-180 по количество стартове
    Ракетата носител Falcon 9, която използва двигатели от семейството Merlin, за първи път по количество стартове е изпреварила носителя Atlas V, която използва руските РД-180, двигатели които нееднократно са признавани за най-надежните и ефективни в света. На тези данни са обърнали внимание от Ars Technica.

    Коментиран от #16, #29

  • 12 Sofia

    11 6 Отговор
    Роскосмос се оплака, че отношенията със САЩ са се влошили. Това стана ясно след съобщение, публикувано на сайта на руската космическа агенция със становище от главния директор на агенцията по международно сътрудничество Сергей Савельов. От изказването става ясно, че Русия иска да работи съвместно със САЩ по усвояването на Луната.

    Коментиран от #31

  • 13 Аматьор

    11 3 Отговор
    В събота изпълнителният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин отговори на изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп за разработването на "супер-ракета", която трябва да лети 17 пъти по-бързо от ракетите, налични в арсенала на САЩ. “Ех, срещу “супер-ракетата” нямаме нищо. Предаваме се”, написа той в “Туитър”.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГруЮ

    13 8 Отговор

    До коментар #8 от "г0ш0":

    И отново покоряваме Космоса с руски двигатели - РД-180.

    Коментиран от #17, #19, #20

  • 16 ГруЮ

    12 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ванката":

    По количество стартове може, но виж по тяга - едва ли скоро ще ги настигнат руснаците. Мерлин - 914 kN срещу 4150 kN за РД-180 на морско равнище.
  • 17 Sofia

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "ГруЮ":

    Русия е най-големият губещ в новата космическа обстановка. Докъм 2014-та година руснаците бяха топ лидер в изстрелването на изкуствени спътници. Днес вече не е така - иновативните американски компании СпейсЕкс с ракетите "Фолкън 9" и Рокет Лаб с ракетите "Електрон" държат голяма част от пазара. И нещата ще станат по-зле за руснаците - досега те бяха монополист в превоза на астронавти до Международната космическа станция, но корабът на СпейсЕкс "Крю Драгън" е вече готов. От тази пролет, най-късно лятото, Роскосмос ще изгуби и тази позиция. А благодарение на настъпилия наскоро фалит на УанУеб, отпадна последният голям комерсиален клиент за руската космонавтика.

    Коментиран от #32

  • 18 Серьожа

    7 5 Отговор
    Време е за нова анимация на Мосфилмь
  • 19 Sofia

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "ГруЮ":

    Следващата ракета-носител "Вулкан", която ще замени "Атлас" и която вече няма да използва двигатели "РД-180", а американски "БЕ-4" на Блу Ориджин, ще е с възвръщаеми елементи. По думите на Бруно няма да се връща цялата ракета - т.е. няма да се налага тя да пести гориво, за да може то да се използва за ретроракетно кацане на Земята. Вместо това двигателите (които според Бруно са най-скъпият компонент) ще се отделят от ракетата, след като са изразходили цялото си гориво, и ще се връщат обратно с парашути.

    Коментиран от #22

  • 20 Sofia

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "ГруЮ":

    Рязък обрат в мнението си за възвръщаемостта прави Питър Бек, основателят на частната компания Рокет Лаб. "В продължение на дълго време твърдях, че няма да правим възвръщаемост. Това е един от примерите, в които ще се наложи да си изям шапката", сподели той и ни информира, че вече се работи по възвръщаемостта на първите степени на ракетите "Електрон". Това ще става посредством парашути и захващане от хеликоптер във въздуха.

    Преди два дни ТАСС също оповести, че руснаците работят по нова ракета "Союз-6", която ще е оборудвана с двигатели "РД-180" (отново тактично да напомня, че прословутите руски двигатели, които се използват на американски ракети, никога не са били използвани на руските ракети за нуждите на руската космонавтика). По думите на Игор Арбузов, шеф на НПО "Енергомаш", корпорацията има интерес към възвръщаемост, тъй като "РД-180" са проектирани да се използват до десет пъти. Така че за Русия многократните технологии не са затворена страница - каквото и да твърди Рогозин.
  • 21 Иван

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "г0ш0":

    Нацистки окупатори на Флорида,ЕС веднага да им наложи санкции.
  • 22 ГруЮ

    8 7 Отговор

    До коментар #19 от "Sofia":

    И все пак импулса на БЕ-4 е 2400kN т.е. почти 2 пъти по-малък от този на РД-180. Което означава 2 пъти по-малък товар или 2 пъти по-скъп старт за всеки изведен на орбита кг. Освен тоя от 83 старта на Атлас 5, 82 са успешни и един признат от клиента за успешен. Което означава феноменална надеждност. А това в космическите полети е по-ценно от въьвръщаемостта на двигателв.9478

    Коментиран от #24

  • 23 Тъй тъй Софке

    6 2 Отговор
    браво, америка ис дъ бест.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Фърфуй

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Sofia":

    Нищо подобно !!
    На 3 декември 1917 година се провела специална конференция с участието на САЩ, Англия, Франция и съюзните им страни, на която било прието решение за разграничаване на зоните на интереси на териториите на бившата Руска империя. Като зона на влияние на Англия били определени Кавказ и южноруските области, на Франция — Украйна и Крим. Американците щели да вземат Сибир, а японците искали да получат част от Далечния изток.

    На 1 август 1918 година английските войски дебаркирали във Владивосток. Пак там през август пристигнали американците. Пак през август американци, англичани и французи превзели Архангелск. Интервентите обявили военно положение, въвели военнополеви съдилища, за времето на окупацията те изнесли 2686 хиляди пуда различни товари на обща сума над 950 милиона златни рубли. Плячка на интервентите станал целият военен, търговски и риболовен флот на Севера. Американските войски изпълнявали наказателни функции. Над 50 хиляди съветски граждани (повече от 10 % от цялото подконтролно население) били хвърлени в затворите на Архангелск, Мурманск, Печенга, Йоканга. Само в Архангелския губернски затвор били разстреляни 8 хиляди души, 1020 са умрели от глад, студ и епидемии.
  • 26 Домбровски

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "г0ш0":

    И кога ще возят астронавти до МКС ?
    Май съчинения по свободна картинка - а ?

    Коментиран от #28

  • 27 Циолковски

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "АЗЛК":

    На руснаците тая совалка "Буран " изобщо не им трябваше и не беше предвидено да продължат да я ползват. Всичко беше за отговор на такива апловци , че краварите имали , а руснаците не можели да направят.
    Какво стана със совалките от обора ?50% от тях май гръмнаха ?
    Много успешна технология , нали ?
    Колко астронавти си заминаха ?

    Коментиран от #36, #38

  • 28 г0ш0

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Домбровски":

    Те трябва да излетят от космическия център „Кенеди“ на 27 май и да се скачат с МКС на следващия ден. Мисията, която ще е първата пилотирана мисия за SpaceX, е много важен тест за компанията, преди НАСА да сертифицира капсулата й Crew Dragon за редовни оперативни полети.

    Ветераните Боб Бенкен и Дъг Хърли ще бъдат първите астронавти, които ще стартират по посока МКС от американска земя след края на програмата с космическите совалки през 2011 г.

    Коментиран от #33

  • 29 един от публиката

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ванката":

    Брий голямо постижение бе . А колко фалстарта даде ? И колко полезна работа свърши ? Краварите са още във ерата на фърчилата и балоните. Нема го Фон Браун да им направи нова космическа програма.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 хроникьорчето

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Sofia":

    "РД-180 е технологично чудо, идеално за полети с "Атлас", каза Тори Бруно, президент на американската компания United Launch Alliance.

    Любопитно е, че ракетата "Атлас 5", задвижвана от руски двигатели, ще изстреля един от двата нови американски космически кораби с астронавти на борда - Starliner на Boeing.
  • 32 Буратино

    7 10 Отговор

    До коментар #17 от "Sofia":

    Анализатори от американския конгрес смятат, че САЩ няма да успеят да намерят алтернатива на руския двигател РД-180 поне до 2030 година??!!!!!

    Според тях производството на подобен американски апарат предполага технически и планови рискове.

    В сащ вече няколко години се разработва двигател, който обаче до момента не може да достигне показателите за ефективност и надеждност на руския апарат.

    От изследователската служба на американския конгрес заявиха, че САЩ няма да успеят да заменят руския ракетен двигател РД-180 още поне десет години. До такъв извод стигнаха специалистите, като анализираха състоянието на програмата за космически пускове за целите на националната сигурност.
  • 33 Домбровски

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "г0ш0":

    Бе не знам кога "трябва " ама фатката е че до сега не успяват! Последния провален опит беше преди няколко месеца , когато не успяха да достигнат орбитата на МКС !!!
  • 34 Том и Джери 18

    11 6 Отговор
    Браво Буратино ! Други смешки знаеш ли ?Това къде го чете ?

    Да ти кажа има два готови двигателя заместващи РД-180 и по добри от него . Това са BE-4 на Блу Ориджин и Раптор на SpaceX


    Ходи си пийни Бояришника, че не си във форма . Ще влезе някое малко дете в сайта , и то ще ти се смее

    Коментиран от #40

  • 35 Лобут за кочината Рассия

    9 5 Отговор
    Тоя X-37B не беше ли на военните ?


    Май ще падат руски спътници като круши -имам такова предчувствие
  • 36 Лобут за кочината Рассия

    11 6 Отговор

    До коментар #27 от "Циолковски":

    Кисело ли е гроздето ? А колко оръжие имат САЩ на орбита ,благодарение на совалките. МКС беше построена със совалките .

    А Буран какво -затрупа го хангар ,8 души дадоха фира , той и за нищо не ставаше ,имаше конструкционен дефект ,неотстраним. Трябваше на ново да я правят цялата совалка


    Нищо де, Рогозин има нов батут
  • 37 Арнолд Шварценсвогенски

    14 5 Отговор
    Америка спаси Русия от пълно унищожение и робство при което руснаците щяха да копаят на каменни кариери, а жените им щяха да бъдат сервитьорки и обслужващ персонал /не че не са били такъв и по време на войната/, но днес САЩ съжалява струва ми се, или бъркам...??Русия и за съжаление съюзникът и САЩ от втората световна война, бавно но сигурно отиват на кино и това ще продължи с месеци и години. Те няма да спрат отравянето си с генно-биологично оъжие, а напротив то ще се усилва. Това е ‘’провидението’’, което се сипе над тях от НЛО, както ги наричат те, но това не са извънземни летателни апарати, а войските на Четвъртият райх преминаващи в нашето пространство и време за да нанасят периодично удари по съюзниците САЩ и РУСИЯ. Прочетете инфото за проект ‘’Камбана’’ на Адолф Хитлер за пренасянето на армиите на СС в друго измерение и пространство преди края на втората световна война. Питам къде са отворковците, които се басираха с мен в началото на април, че заразените в Русия няма да са повече от 300 души, а починалите няма да са повече от 15 души за да си получа парите??
  • 38 русофилска сволоч

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "Циолковски":

    Въобще не им трябвало... Когато руснаците не могат да изкопират нещо или да догонят САЩ (както е в 90% от случаите) вие русофилските изменници винаги излизате с опорката "еми то на тях не им трябва" ха ха
  • 39 джамбазов съм и сам

    1 4 Отговор
    си пиша коментарите. И винаги съм против руснаците.
  • 40 Бойко М Борисов

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Том и Джери 18":

    Руския двигател е далеч по мощен от този който спомена виж характеристиките заради тази мощност няма как да го надминат или заменят
  • 41 СОРРРРИ

    2 2 Отговор
    И РЕАКТИВНИЯ ДВИГАТЕЛ И ДРОНА СА ИЗМИСЛЕНИ В РУСИЯ