19 Май, 2020 14:18 1 288 1

DIHK: Икономиката на Германия ще се свие с двуцифрен процент

  • германия-
  • dihk-
  • икономика-
  • спад-
  • износ

Прогнозата на DIHK е доста по-песимистична от тази на правителството

Търговската и индустриална камара на Германия (DIHK) заяви във вторник, че очаква най-голямата икономика в Европа да се свие с двуцифрен процент през тази година поради коронавирусната криза. Това е много по-песимистичен възглед от прогнозата на правителството, предаде Reuters.

„Тази година ще станем свидетели на исторически икономически спад, който няма как да заобиколим“, заяви президентът на Търговската и индустриална камара на Германия Ерик Швайцер, представяйки най-актуалното проучване на асоциацията.

Прогнозата на DIHK за икономически спад в двуцифрения процентен диапазон е доста по-песимистична в сравнение с очакванията на правителството за рекордна рецесия от 6,3% през 2020-а.

Освен това, според доклада на асоциацията, германският износ ще спадне с 15%, тъй като коронавирусната пандемия намали глобалното търсене. По-конкретно, търговският експерт от DIHK Фолкер Трейер посочи икономическите сривове и по-слабото търсене от страна на големите експортни пазари като САЩ.

Песимистичната прогноза на агенцията относно спада в БВП на Германия е в съответствие с друг доклад, който Търговската и индустриална камара представи в началото на месеца. В проучването DIHK показа, че близо 60% от немските компании страдат от намалено търсене, а 80% очакват спад в приходите през тази година. Също така, около 43% от фирмите в най-голямата европейска икономика са изправени пред анулирани и отказани поръчки, а повече от една трета са били принудени да намалят инвестициите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    2 0 Отговор
    Защо песимистична прогноза? Нали това беше целта.
Новини по държави: