ФАКТИ.БГ

25 май 1948 г. Екзекутиран е героят от Аушвиц

Витолд Пилецки разкрива зверствата на нацистите

Публикувана: 25 Май, 2020 05:00
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8144
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.

На 25 май 1948 година комунистическата власт в Полша екзекутира героят от Аушвиц и Втората световна война Витолд Пилецки.

Той е регистриран под номер № 4859 на 22 септември 1940 година в Аушвиц. В регистрите на концентрационния лагер той е записан като Томаш Серафински.

Това е фалшивото име на родения на 13 май през 1901 година полски военен Витолд Пилецки. Като част от тайна съпротивителна група, той доброволно се предава на германските власти, за да докаже съществуването на "Аушвиц". От лагера той изпраща рапорти за случващото се вътре и геноцида, който се извършва. С негова помощ западните съюзници разбират за зверствата. Пилецки организира и вътрешна група за съпротива, с която успяват да организират бягства от "Аушвиц", а също и извършва саботажи срещу германските сили.

Полското общество научава за Пилецки едва 1990 година. Той е екзекутиран от властите на Полската народна република на 25 май 1948 година. Обвинен е, че е враг на народа и предател. Погребан е тайно и до днес не са открити останките му.

Пилецки действително успява да изгради съпротивителна мрежа в Аушвиц, с чиято помощ нелегално се внасят медикаменти и храна, подготвя се и въстание. Когато през ноември 1940 научава, че един концлагерист ще бъде пуснат на свобода, Пилецки изпраща по него първите си сведения, предназначени за Варшава. През март 1941 неговият доклад пристига в Лондон - това е първият официален документ за ситуацията в Аушвиц, който попада в ръцете на антихитлеровата коалиция. Съюзниците обаче остават пасивни, защото предполагат, че твърденията на Пилецки са силно преувеличени.

Онова, което разкрива Пилецки, звучи наистина драстично: макар първият концентрационен лагер в Аушвиц - т.нар. Аушвиц 1, да не е същата "фабрика на смъртта", каквато е отдалеченият на 3 километра от него Аушвиц-Биркенау с прословутите си газови камери, там също умират много хора.Те загиват от побоя на надзирателите, от непосилния труд или от болестите. За да се пречупи моралът на задържаните там концлагеристи, които са предимно поляци, властите в концлагера организират на всеки полски празник масов разстрел.

Особено усърден в убийствата е хауптшарфюрерът от СС Герхард Палич. Той обичал пистолета си и имал навика да си свирука весели мелодийки, докато набелязвал следващата си жертва. Понякога за "разнообразие" му докарвали и не-концлагеристи, от които да "си избере" поредната жертва, пише Пилецки, който описва и следната сцена: "Един ден той заповяда на едно момиче да се съблече чисто голо и да тича из оградения двор. Самият той стоеше в средата и дълго се чудеше кого да застреля. После се прицели, чуха се изстрели и всички паднаха покосени. Никой от нас не знаеше дали ще бъде застрелян на място или ще бъде оставен да се мъчи часове наред".

Животът на самия Пилецки също е в опасност. Само благодарение на санитарите, които са част от неговата съпротивителна мрежа, той успява да оцелее след заболяване от тиф и едно възпаление на белите дробове. Болните като него обикновено получавали инжекция с отрова...

С помощта на своята мрежа от помощници през 1943 година Пилецки успява да избяга от Аушвиц. Вече на свобода той пише първия си обстоен доклад за преживяното в концентрационния лагер. Съюзниците обаче не вярват особено на неговите твърдения. А и дори да му вярват, те са убедени, че всякакъв опит за намеса би завършил с провал.

По-нататъшната съдба на Пилецки е трагична. След 1945 година нацистите са прогонени, а Полша е поставена изцяло под съветски контрол. Създава се сателитна на Москва държава, която действа с брутални методи. Пилецки, който не желае да се примири с новия господар, е задържан и изтезаван. Когато го заплашват, че ще задържат и цялото му семейство, той подписва предварително подготвено признание, което дори не прочита. По този начин той де факто подписва и собствената си смъртна присъда. Убит е на 25 май 1948 година с изстрел в тила.

През 1990-та, малко след падането на комунизма, Пилецки е реабилитиран. През 2000 година от печат излиза обширно издание на неговите записки от Аушвиц. През 2006-та той е удостоен посмъртно с най-високото отличие на Полша - ордена "Бял орел".

И днес все още има хора, които оправдават всичко това. Не само, а влагат всички усилия, за да оправдаят действията на властите.

Полша

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
2
Този коментар е премахнат от модератор
Усмивката
3 Отговор
Безмислени убийства. Типични за комуноидната раса

Коментиран от #29


Оценка:
-47 +62

Комунизма и фашизма са създадени и
4 Отговор
Подкрепяни от капиталистическия запад...не го забравяйте това

Коментиран от #6, #9


Оценка:
-28 +63

Анонимен
5 Отговор
Фашистите не са го убили. Загинал е след това. Кой режим е бил по-смъртоносен.

Оценка:
-48 +56

За.......
6 Отговор

До коментар #4 от "Комунизма и фашизма са създадени и":


За съжаление така бесните антикомунисти, европейци, натовци изобщо не се замислят че комунистическа идея е изфабрикувана в главите на прадядовците на фрау Меркел. Внесен в Русия от хора които са живяли по Швейцария и Финландия . Същите тези гнусни шваби са ни измислили и Лайпцигския герой. Същите тия ни намериха президент по немските паркинЗи и министри автокрадци. Иначе така за обща консумация врагът ни е друг

Коментиран от #10, #13


Оценка:
-21 +50

Ха,ха,хаааа
7 Отговор
Корона темата почна да се обезценява и трябва да вадим нови теми за толупите!

Оценка:
-9 +35

Айде бе
8 Отговор
А стига с тази лъжа- този е бил с нацистите и е унищожавал в концлагера всички подред.После се е правил на жертва и герой.А след две години самите концлагеристи дават показания срещу него като помощник на фашистите.А след това си получава заслуженото наказание.Тази НПО партенка вече и в Полша е опровергана от преди години от оцеляли концлагеристи-и то поляци...

Коментиран от #19


Оценка:
-16 +50

Иван
9 Отговор

До коментар #4 от "Комунизма и фашизма са създадени и":


Създадени са от евреите, руски, германски и др.

Оценка:
-2 +18

Велин
10 Отговор

До коментар #6 от "За.......":


Попрочетете за „лайпцигския герой” и тогава пишете. Без значение дали Димитров е комунист, земеделец, звенар, социалдемократ или какъвто и да било е българин и се е изправил срещу една система и е защитил България. Явно е имал топки. Признат навсякъде освен в родината му.

Коментиран от #18


Оценка:
-16 +38

Гошо
11 Отговор
То според тоя Пилецки лагерите били егати и разградения двор

Оценка:
-9 +23

Помни се
12 Отговор
Много сигнали и доказателства за изстъпленията и унищожаването на евреите в Полша след нахлуването на германците 1939г. са изпращани на Запад. Надеждата е била световната общественост да се намеси. Тези факти съвсем съзнателно са пренебрегнати. Ватиканът, тогавашният папа също са мълчали. Мислите ли, че евреите са забравили?

Оценка:
-4 +22

един от стадото
13 Отговор

До коментар #6 от "За.......":


преди малко четох тирадите на един''професор'' обсебил една друга тема в другия раздел, и раздаващ ''правосъдие'' на ляво и на дясно. Четох го внимателно, ама много внимателно, но никъде между дефинициите му за идеологически принадлежности не видях и дума за за това, кой е Маркс, кой е Ленин,кой е Хитлер, къде намериха почва за развитие. Кой ги създаде, особено последния, подкрепян и финансиран от кого беше и т.н. А фрау Меркел да си припомни ваканциите на нашето черноморие и да беше си покрила голотиите на една снимка от онова време тук. Не аз и ти пратихме Илич със вагон пари в царска Русия, не ние тъпкахме с пари Австрийския ефрейтор, насъскан като куче после срещу народите. Комсомолката Меркел създадена от Щази, доразвита от ЦРУ и лансирана от същите тези дето правят революциите по техен сценарий да не се прави на ощипана мома. И оня ''професор''/никога няма да си сложа такъв ник/, показващ надменност и пренебрежение към стадото, да не дращи като на дисертация пред комисия..

Коментиран от #24


Оценка:
-4 +21

Политолог
14 Отговор
Оказва се, че руският болшевизъм е по-жесток от фашизма на Хитлер

Оценка:
-17 +18

Моята борба
15 Отговор
Адолф е този,който ще остане трайно в световната история,като герой в борбата срещу наложения от евреите,комунизъм.

Оценка:
-7 +19

Чипиран
16 Отговор
Матрицата в която се намира човечеството е дело на юдеите.

Оценка:
-3 +18

qqqqqq
17 Отговор
Така като чета ми се струва че Аушвиц е било повече трудов лагер. Ще пращаш ти писма в Англия и ще организираш бунт. Този поляк явно е бил надзерател. Никой не обича предателите и затова са го убили.

Оценка:
-8 +21

18
Този коментар е премахнат от модератор
руската пропаганда се обади
19 Отговор

До коментар #8 от "Айде бе":


Другари на Пилецки от Аушвиц се обръщат с молба до премиера Юзеф Циранкевич, също бивш лагерист, да се намеси. На това Циранкевич отговаря с писмо до съда, в което препоръчва да се пренебрегне дейността на Пилецки в лагера и той да бъде третиран като „враг на народа и на Полската народна република“. След произнасянето на присъдата, неговият адвокат, съпругата му и приятели от Аушвиц пращат молба за помилване на президента Болеслав Берут, но тя е отхвърлена. Пилецки е обвинен в ползване на фалшиви документи за самоличност, притежавана на оръжия и подготовка за атентати срещу видни полски комунисти.

Оценка:
-5 +13

AliBaba
20 Отговор
Измислен герой. Само глупости пишете

Оценка:
-15 +8

az #Победа75
21 Отговор
Един английски агент по-малко!

Оценка:
-13 +7

22
Този коментар е премахнат от модератор
Да да
23 Отговор
Значи "зверствата" на нацистите, но те не са го убили, а са го убили комунистите-"освободители,"

Оценка:
-11 +13

24
Този коментар е премахнат от модератор
Гошо
25 Отговор
Така е с руските "братя освободители"! Така е било и в България! Пълни нещастници с голямо его!

Коментиран от #26


Оценка:
-8 +9

осведомен
26 Отговор

До коментар #25 от "Гошо":


А бе ние сме съюзници на Хитлер като Япония и загубили войната какво освобождение ако САЩ ни бяха хвърлили атомна бомба повече ли щеше да ги лижеш

Оценка:
-1 +5

Нане
27 Отговор
ингилизки шпионин

Коментиран от #28


Оценка:
-2 +2

28
Този коментар е премахнат от модератор
ееее
29 Отговор

До коментар #3 от "Усмивката":


Я стига професионален бунтар и превратаджия тип цветни революции. Обикновено така завършват във всички времена и епохи. Терорист по определение и наклонности по наследство, семейството му е изселено за участие в полското въстание 1863 г.

Оценка:
-2 +2

БЮЧ
30 Отговор
Лъжлива история подходяща за сегашната пропаганда

Оценка:
-1 +1

31
Този коментар е премахнат от модератор
32
Този коментар е премахнат от модератор
Вуте
33 Отговор
А ти какво направи за Родината си? Откога е лошо да се бориш за независимостта на родината си? Само за един тип хора стои така въпросът! И си имат име. Зоват ги навред предатели.

Оценка:
-0 +2

34
Този коментар е премахнат от модератор
35
Този коментар е премахнат от модератор
36
Този коментар е премахнат от модератор
37
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Росен Плевнелиев
Президентът пред телевизия Европа:
Понякога по братски хич не е по равно. Такъв е случаят с цената на газта."

Още бисери
ТОП 5