Last news in Fakti

31 Май, 2020 15:00 7 449 44

Русия с голям космически план

  • русия-
  • наса-
  • космос

Страната възобновява лунната програма

Русия с голям космически план - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Руската космическа агенция планира да поднови своята лунна програма, съобщи ТАСС.

Работи се по нови програми. Лунната програма ще бъде възобновена през следващата година.

През тази година ще бъдат изстреляни две нови ракети. Успешното излитане на новия американски космически кораб отваря нова глава в космическите разработки.

Изпълнителният директор на Роскосмос Сергей Крикальов заяви, че руската страна трябва да започне да разработва нови планове. Той приветства американското постижение и заяви, че така започва нов етап от пилотираните космически програми.

Според него така се откриват нови възможности и за руските експерти. Това ще отвори възможности за цялата международна програма.

Руски учени вече обсъждат въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУСИЯ

    46 29 Отговор
    ПРИЗЕМЯВАМЕ ЛУНАТА В СИБИР ЗА ДА ВИДИМ ИМА ЛИ АМЕРИКАНЦИ ТАМ
  • 2 Къде е фюрера

    43 38 Отговор
    И Руснаците,както американците откраднаха технологии от Германия а после Хитлер бил лош..........

    Коментиран от #9

  • 3 швейк

    43 15 Отговор
    е, като я отворите и работи - тогава ни занимавайте с полюциите си ... дайте пак картинка и обещание за след години
  • 4 Луната е пьлна

    22 34 Отговор
    С Хелий 1- неизчерпаем източник на енергия.Който прьв направи експлоатацията му- печели а другите са му слугуват.
  • 5 факти

    53 52 Отговор
    Русия и космически мисии..Вица на годината.

    Коментиран от #39

  • 6 Започва ли втора серия на битката

    33 29 Отговор
    Възстановяването на щатските пилотирани полети е голям удар за Русия. Така тя губи и малкото си участие на световния космически пазар, което има с продажбата на места за астронавти в своите кораби. В спътниците и космически инструменти руснаците почти нямат дял. Западните сателити са много по-надеждни и с няколко пъти по-дълъг експлоатационен живот благодарение по-добрата електроника. Руснаците нямат такава и не могат да създадат надежден спътник и апарати за далечни полети към Марс и отвъд него без чужда помощ. Изкупуването на технологии от западните партньори е трудно по политически причини, санкциите също влияят. Като сложим към това бюрокрацията, корупцията, лошото финансиране и нещата не са розови. С пускането на Vulcan, като заместител на Atlas ще отпадне и доставката на RD180. След година стартира и новата SLS/Orion на НАСА. След десет години пауза щатите се завръщат с мащаб. Руснаците по съветско време се провалиха напълно с лунната си и марсианска програма, да видим сега ще могат ли да направят нещо повече..

    Коментиран от #10, #14

  • 7 Сделано в СССР

    48 35 Отговор
    За 30 г. нямат нищо създадено . Нищо ! То не остана мислещ човек в тази пропита с лъжи, кръв и самагон страна. Само генетично увредени зомбита ! ... и анимацийки от Мосфилм.;)

    Коментиран от #16, #24

  • 8 Ххх

    25 28 Отговор
    Новината по принцип е добра, поне за човек с моите разбирания. Американските подлоги, естествено ще са на противоположното мнение. Но, разбира се съм с определени уговорки. Тези програми по принцип са много скъпи. И от тях според мен няма почти никаква възвръщаемост, те са основно с престижен характер. А днешна Русия не е Съветския съюз, който се състезаваше и доказваше пред Съединените щати, за да покаже, че социализма е по напредничавия строй. Така че, в Русия следва да си преценяват, доколко има смисъл от влагането на огромни средства в програми с престижен характер. Включително и поради настоящата световна икономическа стагнация, която в немалка степен засегна и Русия. Преди години Станишев беше казал на Борисов, че хората не ядат асвалт. И, ако перифразирам малко изказването спрямо руските условия, и за там би могло да се каже, че хората не ядат ракети - носители и космически апарати, и следва да се търси разумния баланс в разходите за отбрана, космически програми и др., от една страна, и програми, свързани със стандарта, сигурността и здравеопазването на руските граждани.

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 9 Ххх

    23 23 Отговор

    До коментар #2 от "Къде е фюрера":

    Мисля, че до голяма степен смесваш нещата. Защо една безспорно интелигентна, техническа, дисциплинирана и като цяло напредничава нация трябва да отъждествяваш с една, бих казал доста спорна личност. Че тя Германия според мен загуби ВСВ в не - малка степен и поради редица спорни, а в определени случаи и съвсем погрешни решения на Хитлер. А и повечето открития и технически достижения те щяха да ги имат, със или без Хитлер.
  • 10 каква западна технология бе

    19 25 Отговор

    До коментар #6 от "Започва ли втора серия на битката":

    като всичко се прави в Китай, а Китай е на изток! Не преписвайте новите технологии на запада! всички руски американски спътници барабар с новите им технологии и 5 г е правено и мислено в Китай! оня лошия комунистическия Китай!

    Коментиран от #13, #32, #36

  • 11 де факто

    37 23 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    То за вас русофилските подлоги и шпиони всичко е безмислено щом северноазиатския катун не може да си позволи да е на сцената.Ти сам го каза,че русия не е СССР ,а същата Русия има предел на космическите си възможности и този предел е максимум МКС

    Коментиран от #41

  • 12 Anadolu Manafesi

    21 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Пожелавам им успех и се надяван намеренията им да са сериозни . За съжаление съм много скептично настроен , Роскосмос е една бездънна яма за корупция , според доклад на сметната палата през 2018-та около 40% от нарушенията които те разглеждат са свързани с тази държавна корпорация . Това с Хелий 1 в коментар номер 4 беше вицът на годината .
  • 13 Сдадсас

    21 16 Отговор

    До коментар #10 от "каква западна технология бе":

    Китай е див капитализъм,ако беше найстина комунистически нямаше да има такова развитие.И всичко си е американско ,защото откъм технологиите и електрониката китайските чипове са 15 години зад американските ! Русия дори няма да я коментираме ,там още елекроника няма.
  • 14 Ххх

    16 32 Отговор

    До коментар #6 от "Започва ли втора серия на битката":

    Виждам, че си преизпълнен с възторг относно американските космически програми и технически достижения. Само че кризата около пандемията и съпътстващата я рецесия и икономическа стагнация няма как да не се отрази и на тях. Пък и, като цяло нещата се правят с различни средства - ако в Русия дадена програма може да осъществиш примерно с десет милиона долара, в Щатите за същото ще ти трябват поне петдесет. При главоломно растящ държавен дълг, не смятам, че перспективите пред американските космически програми са толкова розови спрямо Русия, както ти се опитваш да представяш нещата.

    Коментиран от #28, #33

  • 15 СССРБарета

    19 35 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    За каква икономическа стагнация говориш! Парите не са нищо друго освен едни обикновени хартии! руснаците са само 140 милиона а пък притежават една 6-та от сушата на земята и ако не развиват своите военни и космически технологии алчни и безмозъчни кравари ще се опитат да им я отнемат! останалите пет шести от сушата на Земята ще си ги поделят другите пет милиарда земляни! идва такова време че би имал истинска стагнация от недостиг на ресурси които не можеш да си купиш с хартии!

    Коментиран от #17

  • 16 Ххх

    3 36 Отговор

    До коментар #7 от "Сделано в СССР":

    Напомняш ми за един съученик. Който никак не обичаше руснаците. А който видеше нещо руско, не пропускаше да изръси "Изделано в СССР".

    Коментиран от #44

  • 17 руска смрад

    36 16 Отговор

    До коментар #15 от "СССРБарета":

    Ако това ,ако онова ,ама то такова,то онакова..Русофилските слуги сте царете на оправданията.Целия свят се развива и дърпа напред ,а само вие руските мизерници се надявате да дойде времето за борба за ресурси ха ха ха.Няма толкова отчаяна опорка честно хахаха

    Коментиран от #18, #34, #37

  • 18 Ххх

    16 27 Отговор

    До коментар #17 от "руска смрад":

    Че то това време - борбата за ресурси, много отдавна е дошло, и никога не си е отивало. Или "мозък" като тебе не е в състояние да стопли нещата ? Нима цялата външна политика на САЩ от десетилетия не е свързана с домогвания до чуждите природни ресурси, и най - вече петролът ? Колко войни и износ на демокрация направиха, и с все тази задна мисъл ?

    Коментиран от #21

  • 19 Наблюдател

    30 6 Отговор
    Аха, те тепърва "планирали".... Ами много са се разбързали! Защо не проспат още някое и друго десетилетие!?
  • 20 ърли

    33 13 Отговор
    подчовеците са силно засегнати от вчерашното постижение и пуснаха листовка с бъдещи планове..кухо..по кухо-руснак
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Саманта

    11 28 Отговор
    САЩ първо да си турят държавата в ред че там назрява гражданска война. Чудно е че не са обявили антитерористическа операция срещу черните афроамериканци още. Но тука американските подЛоги могат само да реват нищо че американските ракети се задвижват от руски ракетни двигатели. Досега американските ракетни двигатели само експлоатират. Вчера избухна поредния. Добре че нямаха космонавти щото щяха да умрат. Ама те като си знаят какъв е боклук затова не пращат хора да летят с тях.
  • 23 ****

    7 23 Отговор
    Ами който и да отиде на луната,какво ще прави по нататък,какво и колко товар може да вземе от там,че да го докара на земята и да е на сметка?Колко пъти ще ходи до луната,всеки ден или всяка седмица,и по евтино ли ще му излизат разходите за полета до там за тези ресурси за които говорят?Според мен тизи алабализми са си чиста пунта мара,крадене на пари.
  • 24 Бесен Язовец

    14 28 Отговор

    До коментар #7 от "Сделано в СССР":

    Само дето 60% от реакториъе са руско производство в световен мащаб и пуснаха кораб АЕЦ! Къде са на краварите ледоразбивачите и хипер ракетите? Нещо и,, Устингхаус " фалираха, а,, Дженерал електрик" са на изпарения !

    Коментиран от #43

  • 25 реалиста

    29 13 Отговор
    а какво се случи с без аналогичният робот-алкохолик-космонавт Фьодор.
    Дестилира ли все още пшеница
  • 26 Комуниста

    11 27 Отговор
    През хубавата демокрация с бананите защо не пращат български космонавти в околоземна орбита 💫 ?
  • 27 разума

    2 22 Отговор
    Ще летим в космоса като мухи без глави. Що е космос някой знае ли?
    Скъпи земляни. Всяко нещо има край, защото той е начало на нещо ново. Перестройки в природата не се правят.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бббббб

    11 27 Отговор
    Айде, айде до вчера нямаше с какво да изведат космонавтите и се молеха на русите, ама виждате ли сега били на светлинни години пред тях. Най-големите.
  • 30 Ххх

    2 22 Отговор

    До коментар #28 от "Циганите имате вече новинарски сайт??":

    Чул си един лаф, и го дъвчеш кат ман@ф ! Кухата ти кратуна нещо друго не може ли да измисли ? Като те гледам, въпросът ми естествено е риторичен. Вече определено си доказал "способностите" си.
  • 31 🙊🙉🙈

    28 12 Отговор
    Ушанки вие сте майстори на безпилотни междуконтинентални ракети с убогатен уран! В пилотираните няма ядрена бойна глава... И гледайте да не разбие те по навик ракетата в луната... Кавали... Няколко варела заварени един за друг съюз 2029 г!
  • 32 Започва ли втора серия на битката

    13 10 Отговор

    До коментар #10 от "каква западна технология бе":

    Китай също няма толкова добри чипове от "клас Космос" устойчиви на космическа радиация, колкото щатските. Не бъркай мобилен телефон със спътник. Колко китайски/руски космически апарата изследвали успешно Марс и външния кръг планети можеш да ми изброиш, защото Марс е вече рутина за американски автономни апарати. Колко китайски/руска техники е напуснала пределите на Слънчевата система, освен двата американски Вояджър? Отговор: 0 (нула).
  • 33 Започва ли втора серия на битката

    10 9 Отговор

    До коментар #14 от "Ххх":

    Перспективата като допълнение към държавната НАСА се вижда много ясно - навлизане на частния сектор, който в Русия го няма. А в предвид успехите на щатските гиганти в икономиката е ясно на какво са способни, когато нещо стане интерес за тях. Преди битката бе за престиж и военен превес, затова руснаците си останаха само в орбита докъдето стигат и балистичните бойни ракети. А сега вече става въпрос за комерсализация на космическите програми - т.е. част от печеливша икономика и не се съмнявай, че американците в това отношение имат по-голям потенциал.
  • 34 Мериканска гнилоч

    6 28 Отговор

    До коментар #17 от "руска смрад":

    Борбата за ресурси в световен мащаб се води отдавна, ама де толкова акъл у един от 80% да го проумееш! Хамериканосите нападнаха Ирак, Либия, Сирия за да им донесат донъти, а не за да им вземат петрола, а?
  • 35 Borislav Popov

    25 3 Отговор
    Ще, ще, ще, ще, ще, ще, ще, ще, ще, ще, ще...
  • 36 Йонко - понко

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "каква западна технология бе":

    Основната задача, на китайската ККП е да построи социализма до 2035 година, а за комунизма все още няма срокове. В момента Китай, е тоталитарна държава в съчетание с капитализъм чрез който китайците се развиват научно и технологично до момента, в който на човека няма да му е нужно да работи защото ще бъде заместен от машините и всички ще са равни, в комунистическата тоталитарна държава. Е, има и един проблем всички тези милиардери и милионери, май няма да са съгласни. Според китайските комунисти капитализма е необходимо зло, за сега.
  • 37 хахаха

    4 19 Отговор

    До коментар #17 от "руска смрад":

    много ми е интересно как така се равива светът без редурси? може би от въздуха се произвежда нефт, стомана, злато и т.н.? То ти че произвеждаш сам смрадлив метан след обилна консумация на боб, е ясно....
  • 38 Бай Горан

    21 5 Отговор
    Видяла жабата,че подковават коня и тя вдигнала крак.Руснаците изтърваха дилижанса за Луната.От тук нататък само китай може да конкурира американците в космоса,но и те са минимум десет години след тях.Само с фанфари,демагогия и гръмки заявления не става.Илон Мъск за десет години постигна нещо,което Росавиокосмос,няма да е в състояние да повтори десетилетия напред.
  • 39 Корольов

    4 24 Отговор

    До коментар #5 от "факти":

    Абе да питам, защо девет години СаЩ летяха с руски а не български ракети?
  • 40 соларис

    2 22 Отговор
    до"32"умнико всъщност само вояджър2 е напуснал слънчевата система.и до допреди няколко месеца и не беше сигурно.понеже от много отдавна нямаше сигнал.едва сега когато го бяха отписали се получи сигнал.които показа чее вече на над 6 милиона километра и състояние на атомната батерия 30%.а вояджър 1 спря да предава още около юпитер.единствено смърта на корольов спря похода на русия към луната.или чугунената глава на МИШИН.да премине към нови ракетни двигатели.както по късно се оказа е нерентабино да се ходи по луната...ей така за спорта.затова и американците прекратиха лунната одисея.
  • 41 Да Русия

    3 22 Отговор

    До коментар #11 от "де факто":

    не е СССР, тя е още по-добра от него и го доказва всеки ден. И запомни не е необходимо да имаш пари в излишък за да направиш нещо напредничави, а трябва да имаш кадърен човешки материал, а руснаците го имат повярвай.

    Коментиран от #42

  • 42 Мъ да мъ да

    21 0 Отговор

    До коментар #41 от "Да Русия":

    абе да здравствует "Союзмультфильм". ШЪ!
  • 43 Heдообесен Язовец

    19 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен Язовец":

    По принцип те подкрепям, имат куп достижения "безаналогови" и "передавая" - "трайной адекалон", бояришник, самагон от кедрови шишарки и пр.
  • 44 HE го познавам

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    съученикът ти, но ми стана симпатичен. Явно е умен човек!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания