Last news in Fakti

31 Май, 2020 16:23 1 818 2

Тайван се тревожи за въздействието на решението на САЩ да скъса връзките си със СЗО

  • тайван-
  • сзо-
  • китай-
  • доналд тръмп-
  • въздействие-
  • реформи-
  • здраве

Тайвански представители заявиха,че ще следят отблизо въздействието на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от Световната здравна организация (СЗО). Министърът на здравеопазването на Тайван заяви, че този ход може да създаде възможност за по-тясно сътрудничество между страните.

Припомняме, че Доналд Тръмп обяви своето решение да „прекрати отношенията си“ със СЗО, обвинявайки организацията, че не е успяла да реагира адекватно на създалата се ситуация покрай заразата, тръгнала именно от Китай. Нещо повече – СЗО дори не потърси отговорност от Пекин, независимо че Covid-19 засегна целия свят.

Вчера от Министерство на външните работи на Тайван пуснаха изявление, че ще следят как решението на Тръмп ще се отрази върху кампанията на страната за нейното присъединяване към СЗО. Междувременно министърът на здравеопазването Чен Ших-чунг отбеляза, че отзвукът от това решение ще закъснее, тъй като към момента страните са се фокусирали върху борбата с Covid-19 на национално ниво. Той допълни, че изчаква да научи повече подробности, но във всеки случай страната ще се опита да разшири сътрудничеството си със САЩ в бъдеще.

„Ако САЩ наистина напусне СЗО, което неминуемо ще доведе до създаването на алтернативен международен орган за обществено здраве, то това ще бъде възможност и Тайван ще поиска да бъде включен в този орган.“, заяви Чен.

Според Ло Чих-ченг, член на управляващата Демократична прогресивна партия, въздействието на решението на Съединените щати може да бъде положително или отрицателно за Тайван.

„От една страна, то може да окаже натиск върху СЗО, което да я накара да проведе реформи и да позволи участието на Тайван. От друга страна обаче, това решение може да означава, че Тайван ще загуби най-големия си привърженик в рамките на СЗО, което пък ще ограничи достъпа му до важна информация, за която в момента разчита на САЩ и Япония.“, каза още Ло.

Във връзка със спекулациите, че САЩ могат да се опитат да създадат алтернатива на СЗО, Ло заяви, че най-големият въпрос е дали други държави биха кандидатствали за членство.

Лий Че-чуан, изследовател от Института за изследвания в областта на националната сигурност и отбрана, на свой ред сподели опасенията си, че оттеглянето на САЩ от международните организации може да засили позициите на Китай, което да накара европейските страни да намалят подкрепата си за Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    4 1 Отговор
    Китай още не е платила репарации на Европа, Русия и САЩ за немърливо изпуснатия вирус от Уханска лаборатория.
  • 2 Рошко

    2 4 Отговор
    Щото май и вашата "независимост," се решава от фашингтон