4 Юни, 2020 18:38 2 032 17

Нов рекорд на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата въпреки пандемията

  • въглероден диоксид-
  • атмосфера-
  • парникови газове-
  • co2

Количеството на въглероден диоксид във въздуха през май 2020-а е достигнало 417 частици на милион (ppm)

Ключов показател за емисиите на въглероден диоксид в атмосферата на Земята достигна нов рекорд през май, дори въпреки глобалната пандемия, която доведе до внезапен спад на глобалните емисии на парникови газове, сочат публикувани от правителството на САЩ данни в четвъртък. Това предаде Reuters.   

Количеството на въглероден диоксид във въздуха през май 2020-а, регистриран в обсерваторията Мауна Лоа на Хавай, е достигнало 417 частици на милион (ppm), гласи съобщението на Института по океанология Скрипс и Националната администрация на САЩ за океаните и атмосферата (NOAA). Това представлява най-високата средномесечна стойност регистрирана някога, като досегашният рекорд беше поставен през същия месец на миналата година и възлизаше на  414,8 ppm.

Спадът на емитираните CO2 емисии в световен мащаб поради епидемията от коронавирус, който е изчисляван на 26 процента в някои страни по време на наложените карантини, не успя да неутрализира големите естествени промени във въглеродните емисии, причинени от това как растенията и почвите реагират на температурата, влажността и други фактори, обясняват учените.

Ще са необходими намаления на въглероден диоксид с 20 до 30 процента за период от 6 до 12 месеца, за да се забави темпът на увеличение на измерванията в Мауна Лоа, се казва в съобщение на Института Скрипс.

Миналия месец изследване, публикувано в списанието Nature Climate Change, прогнозира, че глобалните емисии могат да спаднат с до 7% през тази година.

През май е годишният пик на световните емисии на въглероден диоксид, като тазгодишните му нива в атмосферата не са изпитани от няколко милиона години. В предстоящите месеци тези стойности временно намаляват, тъй като дърветата и растенията в Северното полукълбо абсорбират огромни количества от затоплящия планетата газ през летния вегетационен период.

Концентрациите на въглероден диоксид в Мауна Лоа са документирани в графика, известна като Кривата на Кийлинг. Тя е кръстена Чарлз Кийлинг, който започва измерванията в обсерваторията в Хавай през 1958-а.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 заката

    12 0 Отговор
    СТИГА СТЕ ГОРИЛИ БУКЛУЦИ И ОТРОВИ И ПРАВИТЕ МИЛИОНИ
  • 2 сигурно

    9 1 Отговор
    А във Варна на плажа ходят с противогази а се къпят с акваланги !

    Коментиран от #9

  • 3 Екофашистката

    16 0 Отговор
    Аве, къде е Грета ?

    Коментиран от #7

  • 4 Рошко

    13 0 Отговор
    Всяка сутрин над малките градове се вдига дим от индиански огньове, запалени от гуми, общинските еколози за какво са на заплата, и вършат ли изобщо нещо
  • 5 Санкции на жълтурите

    4 7 Отговор
    Европа трябва да им забрани вноса заради най-големите замърсители на планетата.
  • 6 PlimP

    6 1 Отговор
    потребителчетата си мислят, че ще живеят в космоса, още сега да се яхат на ракетите и да ги няма, спешно трябва около 3 милиарда да изчезнат, не е на добре работата
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гого

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Е,поне имаме плажове,шопче. Ходи на ,,къпалнята,, дето пикаят вътре на воля.Разликата е, че в морето пикнята заминава,а в басейна си стои.Чаткаш ли?

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 10 Гост

    8 2 Отговор
    Аааа как тъй бе толко високи?нали риваха че колите че производството че нам си още кво замърсяало въздуха.сега нали всичко беше застопорено у калантина що пак високи?замислете се хорааа лъжат на на поразия и с ковида и с въздуха и със всичко
  • 11 Анонимен

    10 1 Отговор
    От статията се разбира че човечеството няма никакво влияние върху концентрацията на CO2 . Всички жертви в борбата с "глобалното затопляне " са напразни . Всъщност те са жертви за едни - за други са си чиста печалба

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Тоооочно тъй, човека няма никаква намеса. Тва казвам и в коментара ми номер 10. Пък сега като спря всичко през карантината защо са пак високи даже и по високи от миналата година.
  • 13 Мдам

    2 0 Отговор
    Няма човека имат подхората от Катай
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Черноморски шаран

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Шопите знаеме пътя за Бело и за Адриатическо и ходиме там.Но даже и в басейните ни вече не се пика.Има си тоалетни за това.Виж по Лайноморието ...ти си знаеш.
  • 17 да гу знаитее

    0 0 Отговор
    колите,мотор,самальот,танк,камиона,трактор,ракети,заводи,всичко това бълва от-рова