27 Юни, 2020 04:31 5 025 45

27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

  • полтава-
  • битка-
  • швеция-
  • русия

Поражението лишава Швеция от статута ѝ на велика сила в Северна Европа

27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава - 1

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век.

Поражението лишава Швеция от статута ѝ на велика сила в Северна Европа.

Карл XII, според съвременниците си, „е бил влюбен във войната." Армията му често печелела сражения с превъзхождащ я противник. Така се случило в битката при Нарва през 1700 година, когато той напълно разгромил руските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен медал с подигравателно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След победата над Русия, Карл тръгва към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, междувременно, успява да се превъоръжи и да реформира армията, за да изгони шведите от руското крайбрежие на Балтийско море и да се установи в устието на река Нева в Санкт Петербург.

Но на страната е бил жизнено необходим широк излаз на Балтийско море за развитие на търговията с Европа. През 1707, Карл, който разбира, че Русия все още е основният му опонент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.

Битката при Полтава показва, че руснаците за кратко време са усвоили най-добрите военни и технически постижения на времето. Артилерията на Петър I значително е превъзхождала шведската. Построени са били старателно измислени фортификационни съоръжения. Сметките на Карл XII за щикова атака, в която гвардейците са силни, не се оправдават. Битката е ожесточена. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на руската армия. Карл е бил принуден да избяга в Турция. Това е победа.

Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските битки с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на руския цар, оттогава се научава да има предвид в международната политика интересите на Русия. Петър I, истинското призвание на когото, според историците, е водната стихия, получава искания достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е убит в битка с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл" - със съжаление казал Петър, като разбрал за него. И обявил седмица на траур за великия командир.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    10 13 Отговор
    Само не разбрах защо шведите, които са на Север и както пише в статията владетели крайбрежието на Балтийско море не са настъпили от този район, ами са слезнали доста на Юг, за да настъпят през Украйна.

    Коментиран от #2, #15, #16

  • 2 Шекспир

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Тяхна си работа
  • 3 Марко

    27 10 Отговор
    Слава на Русия Шведите са били силни в пехота в полкове Искали са да вдигнат Украйна и Полша да се бият с Русия Но не намират подкрепа Остават сами срещу Русия и Петьр Вилики Четох и двете книги за Иван Грозни и за Петьр 1 Най големия тиранин е бил Иван Грозни От 1610 до 1648 потопява и пролива крьвта на цялата дьржава многократно Побеждана татарите и превзема Нижни Новгород Но след това става един от най големите злодеи родили се на земята Няма паметник или улица крьстена на него

    Коментиран от #11, #19, #28

  • 4 Ннн

    18 44 Отговор
    Само дето никой не споменава факта, че Петър е преворъжил армията с немско оръжие, обучили са я немци и инженерите на фортификационните съоръжения са били немци. Естествено немците не са били евтини за наемане и затова военния бюджет на Петър 1-ви е бил 90% от държавния, но тогава това се е изплатило и печалбите са били значителни във всички отношения!
    А след това Екатерина Велика-немкинята прави още по-драстични промени, като населва повече от млн. немци в Русия, на които са им дадени огромни земи и сериозни привилегии и именно тези хора успяват да превърнат русия във велика сила и империя. Дори Сталин знаеше на какво са способни тези немци затова никога не ги закачаше за разлика от всички останали етноси, но сега по времето на "педя човек лакът вреда" и последните останки от някогашните немци се изнасят на запад и биват заменени с китайци и кавказци!

    Коментиран от #5, #7, #8, #10, #17, #20, #22, #23

  • 5 !!!

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ннн":

    Логично.Ходиш да воюваш Европа,-трябва да знаеш сила,слабости,похватите й.
    Немците и холландците са му свършили тази работа на цар Петър.
    Екатерина-немска поданичка,отлично разбира,че Русия ще я направи Велика,не Прусия.Мощните реформи в страната се сопровождат с бурните креватни романи с типична европейска похотливост.

    Коментиран от #29

  • 6 Иван

    15 3 Отговор
    Българи помагали ли са?

    Коментиран от #32

  • 7 Хистори

    29 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ннн":

    Направо ще пишем, че в 1709 г. в битката при Полтава между шведите и руснаците победили... немците!
  • 8 Иван

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ннн":

    Нашите "братя" кавкаэци.
  • 9 Накрадко

    52 8 Отговор
    Абе който се е заял с Русия добро не е видял....
  • 10 Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ннн":

    Миша отиде в Украйна.
  • 11 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Марко":

    А цар Давид?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ААА

    43 0 Отговор
    Който иска да научи нещо полезно от руската и европейската история ,да прочете една" голяма тухла" - На тази тухла пише "Петър Първи" , изключително полезно четиво за пишман политици ,и разпищолили се управници ,случайно попаднали във властта , или откровено назначени. Нека прочетат и проумеят , как се създават кадри в една територия , как се задържат и мултиплицират , как се управляват , и каква е ползата от тях . То не става само с ядене и крадене , трябва и акъл. Петър Първи е ошетал цяла Европа да намери от най добрите за времето си специалисти , да ги мотивира ,в екип , и да ги впрегне в затъналата "руска каруца" . И за това е велик .

    Коментиран от #27

  • 15 Владо

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Защито украинците са били предатели еще тогава и са помагали.

    Коментиран от #30

  • 16 Домбровски

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Вземи прочети книгата "Младата Русия" - ако успееш да я намериш .
  • 17 РЕАЛИСТ

    30 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ннн":

    Грешиш. Немците от Русия се изнесоха към Германия 90-те, още при Горбачов и Елцин. Всички си търсиха корените и го доказваха с тапии. Хайде стига пропаганда, че Путин за всичко е виновен. " Если Кошка не котят, Путин виноват"

    Коментиран от #18

  • 18 Дух

    25 2 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Не е за вярване,-но имало и случаи,когато същите преселници немци се връщаха обратно,в Русия.
    Не я приеха съвременна Германия.

    Коментиран от #21, #24, #33

  • 19 Чонкин

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Марко":

    А стига бе! Аз по хистъри видях че Хитлер бил най-големия злодей?
  • 20 Бачо Киро

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ннн":

    Хммм оръдието на Абрамсите като е Райнметал Рх-120,това означава ли, че Германия води битките? Малиии американците ще се пръснат от яд. Абе що сте такива прости и смятате, че всеки един трябва да преоткрива колелото и да прави всичко отначало...

    Коментиран от #37

  • 21 РЕАЛИСТ

    18 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дух":

    Така е, имах лични познати такива. Считаха се повече руснаци, отколкото немци. Същото разбраха и нашите турци , които се изнесоха по време на Възродителния процес. България вече бе вътре в тях, като родина.
  • 22 Ти това къде го чете

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ннн":

    Или просто беше там?
  • 23 Гошо

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ннн":

    А от щатите ,нещо помощ Петър не ли получил Защо не се споменава това ,руснаците пак крият
  • 24 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дух":

    Определено има и то не един и двама
  • 25 Мичурин

    2 0 Отговор
    От акварела сините са шведите,нашите са в дясно с кръста и тъмно зелено и червено.Дясно-ляво за далтонистите го обяснявам.
  • 26 Крал

    6 0 Отговор
    А нашия КРАЛ Бойко , наистина ли е КРАЛ ? И много ли е КРАЛ ? Явно е доста , съдейки по кюлчетата и 500те евро на шкафчето. Пък и таз къща в Барцелона ?
  • 27 Ти се заяждаш!

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ААА":

    Тея трудно четат, и докато я прочетат, ми той мандата им изтече! Кражба братко, колкото може!
  • 28 Роко

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Марко":

    В сравнение с Петър I Иван Грозни е като младенец сравнен с Чекатило. Въпросния Иван никога не е побеждавал татарите, побеждава Казанското ханство но докрая на живота си е васал на Кримското ханство едва Петър ги побеждава. А да той умира през 1584 година така че няма как да потопи в кръв Русия през 1610-1648 година. Не че не е бил кървав сатрап прякора му Грозни (страшни) идва от кланетата които е устройвал на собствения си народ. Но никой няма да те запомни в руската история ако не си изклал поне стотина хиляди руснаци
  • 29 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "!!!":

    Европейска похотливост ли? Софка че е била развратница никой не спори, но не може да достигне креватните изпълнения на предшествениците си на руския престол. Особенно на Иван Грозни който по време на оргиите не е пробирал какво напипа уважавал е мъжете дори повече от жените.
  • 30 Роко

    0 9 Отговор

    До коментар #15 от "Владо":

    В битката при Полтава украинците се бият на страната на шведите, но това не ги прави предатели не можеш да си предател когато се биеш срещу поробителя си.

    Коментиран от #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дух":

    Да връщаха се защото очакваха като отидат в Германия да ги назначат да работят милионери. А те гадните местни ги карали да работят и имали наглостта да печелят повече от тях. Един такъв "немец" по Россия24 се възмущаваше как може шефът му немец да печели повече от него пък и мръсника имал наглостта да го принуждава да си плаща данъците.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ОСМЪН

    3 5 Отговор
    Петър 1. го обкръжих при река Прут през 1711. Взех като откуп цялата му хазна и го пуснах по живо по здраво.

    Коментиран от #36, #40

  • 36 Петър

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "ОСМЪН":

    И после Ставучани 1739, Чешме, Картал, Кагул 1770, Арпачай и Атон1807, Наварино 1827, Олтеница и Синоп 1853, Курекдере 1854, Гьозлеве 1876, Плевен, Къзл тепе, Ташкенес 1877 и так дальше, бой, бой и сикиш!
  • 37 Естествен Подбор

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бачо Киро":

    По същата логика , двигателя на прочутият английски самолет Спийтфайър го разработва канадец . Не ,че в цяла Англия няма доказани инженери , но Чърчил е искал най- добрият двигателен инженер за своето време . Такъв технически гении работи в Канада . В началото на ВСВ нищо не може да премери сили с творението на Вили Месершмид . Чърчил прави това , което трябва да направи всеки един добър началник , а именно , да събере около себеси , най-добрият умствен , и технически потенциал на който е способен . Чърчил лично лети до Канада и уговаря този гений на ДВГ, и неговият екип , да работи за Англия .Излиза коренно различен двигател за самолет със силно обтекаема форма , така нареченият сух картер , маслото се подава с помпи , притежава голяма мощност и ниско челно съпротивление . Самолет красавец , в същото време смъртоносна летателна машина . Германските асове започват да губят въздушните двубои , и се приземяват най -често в ЛаМанша. И чия е заслугата за това ? , на Уинстън Чърчил , открил зрънцето гениалност , сред много други, полирал го , излъскал го дал му път, натоварил го със задачи , и цели , и то му се е отблагодарило . С две думи - Спасило е Англия . Подобни примери има много в световната история . Унгареца Урбан създава най-мощните за времето си оръдия с които са разрушени стените на непревземаемият Константинопол , и там се крие разликата между държавника , управника . Единият мисли тича и изпреварва събитията , другият върви назад след т

    Коментиран от #41

  • 38 Естествен Подбор

    3 0 Отговор
    Върви назад след събитията.
  • 39 окраинци покраинци украинци

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Роко":

    Окраинците, покраинците още не са били украинци по онова време.
    Имало е малоруси и запорожки казаци.

    Коментиран от #42

  • 40 султанът

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "ОСМЪН":

    След пировата турска победа султанът резнал главата на великия си везир. Така завършва славната турска приказка.
  • 41 Шопа

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Естествен Подбор":

    Примерът е неправилен изначално. В началото на управлението на Петър | русаците нямат нищо. Безнадеждно изостанала страна. Заслугата на Петър е, че внася директни технологии, наука и дори мода от Европа. Докато Чърчил е имал избор, Петър не е имал такъв у дома. От икономическа гледна точка историята на Русия е внос на технологии - подем - упадък - внос на технологии и така отново. Русия и днес си остава смесица от цивилизация и варварщина. Може би след 150 години нещата ще се променят, но днес самосъзнанието им, националното такова, все още е далеч от това, което позволява самостоятелно развитие. И ние не сме много по-добре от тях, но шансовете ни са повече.
  • 42 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "окраинци покраинци украинци":

    Приятелю ако беше запознат с славянските наименования нямаше така гордо да ръсиш тази глупост за малорусите (в превод на български означава истински руси или руси от същинска Русия). МАЛОРУСИЯ ОЗНАЧАВА ИСТИНСКА РУСИЯ, Великорусия означава покрайнините. По същия начин и поляците делят Полша. Но тези термини не са навлезли в българския език (защото славянското население по нашите земи не е управляващо) а съответно и в руския диалект на българския. В Московията (бъдеща Русия) славянско население няма и тези термини са му чужди и като такива им е трудно да ги схванат (в българския на който говорят имат различно значение). Та затова москалите са решили че Великорусия е нещо по - голямо от Малорусия. От там и необразованите слуги на москалите в България се обърквате.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха ха

    1 1 Отговор
    И?Какво от това?Те чебурашките все някой побеждават и после си остават същите мизерници, пък победените живеят охолно и щастливо.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания