28 Юни, 2020 04:29 4 971 18

28 юни 1914 г. Атентатът в Сараево

  • сараево-
  • атентат

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания

28 юни 1914 г. Атентатът в Сараево - 1
Снимка: Архив

На 28 юни 1914 година Гаврило Принцип убива в Сараево престолонаследника на Австро-Унгария Франц Фердинанд и неговата съпруга.

Целта на Принцип е освобождаването на Босна от господството на австрийския император и създаването на независима югославска държава. А атентатът е средството за постигането на тази цел.

19-годишният студент Гаврило Принцип е босненски сърбин. Той е член на организацията "Млада Босна", която иска обединение със Сърбия. Шофьорът на ерцхерцога обърква пътя, спира и предизвиква задръстване. Гаврило Принцип е сред зяпачите. Той застрелва Франц Фердинанд с два изстрела.

При разпита младежът заявява, че атентатът не е поръчан от Белград, а е самостоятелна акция. Човекът дръпнал спусъка на Първата световна война умира от туберкулоза в затвора през 1918 година. Смъртта му настъпва 8 месеца преди края на мащабния конфликт, отнел живота на 10 милиона души.

След атентата австро-унгарският Съвет на министрите взима решението да постави на Сърбия неприемлив ултиматум, след чието отхвърляне да се прибегне до военна сила. Войната започва само 37 дни по-късно, а германският кайзер Вилхелм Втори обещава на Виена военна подкрепа в случай на нападение срещу Сърбия.

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания. "Великите сили са пресметнали рисковете и евентуалните изгоди и в крайна сметка са се произнесли в полза на войната", казва историкът Кристофър Кларк. Поради това в повечето случаи атентатът от Сараево се определя като искрата, предизвикала световния пожар, а не като причина за Първата световна война.

Родната къща на Принцип в Обляй е разрушена. 


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    16 0 Отговор
    Който търси повод, намира причина.
  • 2 Рошко

    3 3 Отговор
    Я пак, колко милиона души са загинали
  • 3 Историк

    35 1 Отговор
    Всъщност слачая е по - нелеп. Принцип е чакал, но наближавайки конвоя, екзалтирана тълпа му препречва пътя и планът му се проваля. Давейки мъката в кръчма, дошъл моментът, в който шофьора на кайзера бърка пътя и спира точно пред кръчмата. Този път принцип не греши и променя световната история. Жертвите на войната са най-малкото зло. Тя дава възможност на определини фамилии и кръгове да натрупат богатства по-големи от някои държави, а конституционна поправка в САЩ поставя федералния резерв и печатането на пари в частни ръце. Следва продължението - ВСВ, в която същите тези частници дори удвояват имането си. Финансират пъкления си план - убийството на бедните си роднини по концлагерите и новия световен ред, в който ако кажеш нещо срещу тях си нацист, т.е. престъпник. Разпада на този ред е днес и сега, чрез един вирус. Но този разпад отново е под контрол, така че и утрешния ден ще е такъв. За тези, които не вярват, че е възможна глобална конспирация- горното е смляна до кратък текст история, факти и събития тръгнали от този парцалив босненец.

    Коментиран от #4, #5, #18

  • 4 Тиберий

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Абсолютен забит като гвоздей коментар С С малко думи цялата истина Падане на златния стандарт и край на Римската империя
  • 5 Тиберий

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Всичко започва с френската революция изавършва с войната във Виетнам Сега се води психотронна война промиване на мозъци кеф ти от сателити кеф ти от медии кеф ти от социални мрежи Ефектът е очеваден но никой не вярва на истината
  • 6 свидетел

    7 5 Отговор
    ако НСО беше охранявала ерцхерцога, Европа още щеше да живее още в 19 век. - тихо , спокойно и проспериращо. а краварите щяха да си гледат кукуруза и говедата, не световната политика.

    Коментиран от #7

  • 7 Тиберий

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "свидетел":

    Нямаше да изстрелват фишеци и да се бият в гърдите че са космическа нация

    Коментиран от #9

  • 8 Хасан

    6 2 Отговор
    Предизвикваш хаос и война и извличаш дивиденти от това..и това е една рецепта която успешно се използва от векове

    Коментиран от #16

  • 9 предимно прост

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тиберий":

    С този коментар заличи доброто ми впечатление от другите два

    Коментиран от #10

  • 10 Тиберий

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "предимно прост":

    Въпрос на виждане сеньор Нямам нищо против АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД ПРОТИВ СЪМ КЪРЛРЖИТЕ КОИТО Го смучат
  • 11 предимно прост

    5 1 Отговор
    Борбата,стремежът към надмощие са генетично заложени и са инструмент на естествения подбор.Необходим е само повод.

    Коментиран от #12

  • 12 Тиберий

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "предимно прост":

    И до къде води това до Евгени Минчев и Сузанита БЛАГОДАРЯ ИСКАМ ЖИВОТА ДА СИ Е МОЙ БУРЕВЕСТНИКОВ
  • 13 Гоце

    0 0 Отговор
    Панаир на книгата: днес, 28.06. на щанда на издателство „Ариадна“ ще намерите най- нова книга на Апостол Апостолов „Спомени за документи“.
    Ако се питате що за книга е това, ще ви отговоря така:
    Тази моя творба е манифест на модернизма и формализма. Тя представлява бунт срещу социалистическия реализъм; тя руши всички митологеми на провинциалната българската литература.
  • 14 предимно прост

    4 0 Отговор
    Еее нали еволюцията се движи по лабиринт с много пътища без изход-Евгени и Сузанита са едни от тях.Или както казват физиците-отрицателните резултати са също резултати.

    Коментиран от #15

  • 15 Тиберий

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "предимно прост":

    Сече ти мозъка кефиш ме Солната киселина и Натриевата основа самостоятелни са агресивни Като ги смесиш се неотрализират Това е принципа на НЯКОЙ за манипулация на света
  • 16 Оооо Роме

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Сабалянка още с гурлите, и си се разписал! Браво! А на 🐐 разписа ли се?
  • 17 поредност

    3 1 Отговор
    Първата световна война започва на 1 август 1914 година. Основната ѝ цел е желанието на водещите сили в света да си го преразпределят. Инициатори на избухването на военни действия са Германия и Австро-Унгария. Всяка страна има свои задачи. Англия например се стреми да попречи на Германия да придобие влияние на Балканите. Германия иска да отслаби Англия и да вземе Полша, Украйна и балтийските държави от Русия, разкъсвайки Франция.

    Поводът за избухването на Първата световна война е убийството в Босна на ерцхерцог Франц Фердинанд от сръбския националист Гаврило Принцип на 28 юни 1914 година. В същия ден Австро-Унгария обявява война на Сърбия. Русия, за да помогне на Сърбия, започва мобилизация. Затова 1 август Германия обявява война на Русия, на 3 август – на Франция.

    Военните операции започват на 2 август, когато германските войски навлизат на територията на Люксембург, която остава неутрална. Тогава немците нахлуват в Белгия. В отговор френските войски навлизат на германска територия, но са отблъснати обратно към границата от мощна контраатака. Германците започват да напредват през Франция, а Англия влиза във войната.

    И тогава, за да отклони вражеските сили от Франция, руската армия започва настъпление на Източния фронт.
    България обявява неутралитет, който нарушава, като се включва в ПСВ на страната на агресорите – Австро-Унгария и Германия , като напада в гръб Сърбия, която вощва на север с Австроунгария.
  • 18 1913

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    През 1913 г. Федералната резервна система на САЩ, дотогава държавна централна банка емитираща долари, е дадена за 100 години на концесия на една група частни лица - бъдещите владетели на света.
    Какво е било тяхното влияние в европейските държави, с които са свързани чрез Френската юдо-буржоазна революция от 1789 г. и чрез учредяването на Първата юдо-масонска държава в света - САЩ - през 1776 г.?
    През 1908 г. е голямата за онова време капиталистическа криза , в резултат от свръхпроизводство и свръх предлагане на непродаваеми стоки, в резултат на човеконенавистния характер на капитализма - капиталистическият егоизъм - ниската покупателна възможност на 80-90% от населението - експлоатираните трудови хора.

    Първата световна война е следствие на горните събития и занулява световната капиталистическа икономика чрез масови разрушения и убийството на между 15 и 20 милиона души.
    В допълнение към кървавите убийства на милиони трудови хора, превърнати във войници и на други милиони загинали от глад, е пуснат тогавашният ужас - испанската треска - смъртоносен грипен вирус, чрез който са избити допълнително около 50 милиона души.
    За народите - смърт; за световната мафия - печалби и рестарт на капитализма.

    Някаква прилика със сегашната ситуация?