29 Септември, 2012 17:20 10 350 3

Треска в Люксембург за евтини цигари

  • цигари-
  • люксембург

Пропътувайки понякога по няколко сотин километра френските пушачи от края на седмицата масово се стичат в Люксембург, за да се запасят преди покачването на цената на тютюна във Франция с 6% от понеделник.

Идват от Лотарингия, Елзас, от Ардените и Франш-Конте. При всяко поскъпване на цигарите във Франция тук е наплив, казват люксембургските продавачи.

Над щандовете в някои магазини има екрани, показващи на купувачите разликата в цените за различните марки. Например пакет "Марлборо" (най-продаваните във Франция цигари с пазарен дял от 25%) струват 4,40 евро в Люксембург срещу 6,60 от понеделник във Франция.

Люксембургският министър на финансите Люк Фриден заяви през 2011 г. че 85-90% от цигарите се купуват от хора, които не живеят във великото херцогство, и това представлява близо 400 милиона евро приходи в хазната му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жоро1

    4 0 Отговор
    А защо не ги глобяват като нас българите,хванат ли те с повече от стек цигари и то с бандерол -жална ти майка.После ние сме били контрабандисти на цигари а ТЕ СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА .
  • 2 Бойко Динчев

    3 0 Отговор
    Да ама не-глобата е за BG
  • 3 шейх Тутун

    1 0 Отговор
    Ами защото там е Шенгенска зона и никой никъде нищо не проверява. А в люксембург и горивата са значително по-евтини. По-евтини са даже и от тези у нас. Може би защото целия Люксембург е надупчен от сонди добиващи нефт или пък защото имат 50-60 рафинерии.
    Доста материал за размисъл.
    И накрая печели хазната на Люксембург. Ако тук бензинът беше по-евтин потреблението щеше да е значително по-високо, съседите щяха да си купуват горива от тук и да оставят парите си тук и в крайна сметка с по-малките по размер такси щеше да има повече приходи, поради по-голямото потребление.
    Нищо сложно, но на някой не му изнася да е така.