Last news in Fakti

14 Август, 2020 21:00 3 019 11

Нефтен гигант от САЩ участва в стартъп за ядрен синтез

  • ядрен синтез-
  • шеврон-
  • сащ-
  • модулни реактори

Компанията разработва план за усъвършенстване на търговски модулни реактори

Нефтен гигант от САЩ участва в стартъп за ядрен синтез - 1
Снимка: Shutterstock

Втората по големина нефтена и газова компания в САЩ влага част от рисковия си капитал в стартъп за усъвършенстване на модулна технология за ядрен реактор. „Шеврон корпорейшън“ обяви инвестиция от серия A в базираната в Сиатъл „Zap Energy“. Основана през 2018 г., младата компания разработва план за усъвършенстване на търговски модулни реактори за ядрен синтез.

Тази инвестиция е десетата в портфолиото на създадения от Шеврон „Фонд за енергия на бъдещето“. Той бе основан през 2018 г. с цел проучване на най-новите технологии, които ще позволят декарбонизация на макро ниво, повишаването на мобилността в енергетиката и децентрализацията на енергийната индустрия, предаде Power-eng.com.

„Ние виждаме в термоядрените технологии обещаващ нисковъглероден енергиен източник“, каза Барбара Бъргър, президент на „Шеврон Технологични предприятия“. Конвенционалната ядрена енергия използва ядрено делене, което включва разделянето на голямо нестабилно ядро на по-малки елементи и генерира дълготрайни радиоактивни отпадъци. Ядреният синтез се случва, когато ядра от леки елементи (обикновено водород) се сблъскват с достатъчно голяма сила за запалване и образуват по-тежък елемент - процес, който освобождава значителни количества енергия без емисии на парникови газове и с по-ограничено количество радиоактивни отпадъци. Шеврон е една от 10-те най-големи петролни компании в света и на второ място в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Премиер-милиардер от държавна заплата

    11 3 Отговор
    Е щом е СТАРТЪП, то всичко е ясно.

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Хахах

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Премиер-милиардер от държавна заплата":

    Обясни ни на простосмъртните. Какво като е стартъп?

    Коментиран от #5

  • 3 Сух

    3 1 Отговор
    Ко, да очакваме нещо да ни продават скоро ли?
  • 4 Госあ

    0 4 Отговор
    Барбара Бъргър е объркала бизнесО 🤣 Ядрения синтез не е като бургерите си мисля аз 😂 Нека ги обират краварчетата, рижата черпи стартъпите 😂
  • 5 Госあ

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Хахах":

    Стартъп е фондация от калинки,които точат дължавен бюджет. Ако не съм достатъчно ясен, ще ти дам пример с гения на гениите мъски, който с колежанско образование по мениджмънт и най обикновен продавач взе държавните пари от НАСА, за да движи космическата им програма. Резултатът - изстрелва нискокачествени електрокари в космоса. Великоооо 🤣

    Коментиран от #7

  • 6 Анализаторр

    2 3 Отговор
    Денис да не си се объркал. Първа публикация за американска термоядрена енергия? И сега това трябва да е Cold Fusion Reactor+
  • 7 Питанка

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Колко "струва" мнението на форумен трол ?! В коя област е специалист ?!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Сух

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Питанка":

    Колко да струва, не по евтино от твоето..
  • 9 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Питанка":

    Специалист съм една от най върховите области на човешкото познание, що ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 moronicmasonic

    0 0 Отговор
    Ако преди 100 години сте мислели като Тесла, а не като ограничен в съзнанието, алчен, примитивен, нагъл, отвратително гнусен кретено-масонски боклук, какъвто е бил Едисън, сега вече щяхте да пътувате до други звездни системи, защото щяхте да имате и технологиите за това. Сега до 2050-та природни стихии и аномалии, които се разгръщат с тази планета и не са само климатични, следва да направят цялата ви дебилна човешка реалност градена от нисшият ви егоистичен тримерен ум на пихтия, етаж по етаж, като добре организиран кретено-масоно-еврео терористичен атентат от 2001-ва. Да измирате масово, заедно с целите си семейства по времето на тези процеси.