Last news in Fakti

10 Октомври, 2012 19:23 884 0

Дачич е разочарован от исканията на ЕК

  • сърбия-
  • ес

Сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че искането на Европейската комисия Сърбия да спазва "териториалната цялост на Косово" може да сложи край на диалога с Косово, съобщават сръбски медии.

"Аз съм разочарован от това съобщение, тъй като то може да прекрати диалога Белград-Прищина, вместо да помогне за подновяването му", заяви премиерът на пресконференция, свикана след като представител на ЕС в Сърбия огласи доклада на съюза за напредъка на страната по пътя към членството.

"Може би щеше да е по-честно да поискат от Сърбия да признае Косово, отколкото да признае неговия държавен суверенитет", заяви Дачич. Той все пак уточни, че разочароващата формулировка в действителност не се съдържа в доклада на ЕК, а в друг документ на ЕС, без да разкрива кой точно документ има предвид.

Сръбският премиер отбеляза още, че ще поиска от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, който трябва да пристигне на посещение в Белград, да каже дали "териториалната цялост" представлява ново условие за Сърбия и подчерта, че страната смята поставянето на нови условия за неприемливо. "Ние не можем да помогнем на Прищина да завърши едностранно обявената си независимост. Ако тази формулировка е неправилно интерпретирана от нас, ще сме готови да продължим диалога с Прищина", заяви Дачич.

Той изрази изненадата си от липсата на разбиране към усилията на Сърбия да се присъедини към ЕС и да нормализира отношенията си с Косово.

В своя доклад, представен в Брюксел, ЕК не препоръчва предоставянето на Сърбия на дата за започване на преговорите й за членство в ЕС. Вместо това докладът препоръчва Сърбия да подобри отношенията си с Косово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: