3 Септември, 2020 09:36 7 689 41

На Острова се тровят масово с домашно отгледани зеленчуци

  • великобритания-
  • натравяне-
  • зеленчуци

Как обаче домашно произведени зеленчуци могат да натрупат такива токсини и отрови?

На Острова се тровят масово с домашно отгледани зеленчуци - 1
Снимка: shutterstock

Когато пандемията от коронавирус наложи пълна карантина във Великобритания, – най-тежко пострадалата страна в Европа, множество британци решиха да гледат домашни зеленчуци в градините си, за да си помогнат и финансово, и да са сигурни, че ядат чиста храна.

Вместо да изпишат вежди, обаче, те са изболи очи, и то десетки пъти, пише “Дейли мейл”, цитиран от БГНЕС.

В рамките на седмици след налагането на карантина, един от най-печелившите бизнеси е бил продажбата на семена за зеленчуци. Кралското градинарско общество е отчело петкратно увеличение на имейлите и обажданията от хора, които са търсили различни градинарски съвети. В крайна сметка, какво по-здравословно от това да бъдеш на чист въздух, отглеждайки вкусни домашно отгледани зеленчуци? Вече е доказано, че градинарството не само укрепва психичното здраве, но и намалява седмичните сметки за пазаруване в момент на икономическа несигурност.

Според някои тревожни доклади на Кралското градинарско общество, обаче, отглеждането на собствени зеленчуци може сериозно да навреди на здравето, вместо да го подобри.

Смята се, че десетки, дори стотици пишман градинари са били отровени през последните месеци и са потърсили спешна помощ, след като са консумирали плодовете на труда си – домашни тиквички, пълни с нитрати и вредни токсини. Те са постъпили в болници със симптоми на хранително отравяне – остра болка в стомаха, силно повръщане и диария, треска и ужасяващи халюцинации.

На онлайн форум, организиран от Федерацията за разпределение на Брайтън и Хоув, около 30 души от различни части на страната съобщават, че са били тежко болни през последните няколко месеца в резултат на ядене на домашно отгледани тиквички. А при възрастните хора последиците са потенциално много опасни. Някои дори разказват за случайно отравяне на гостите на вечерята, консумирали домашна тиквичка.

Тазгодишните данни от Великобритания за отравяния, свързани с тиквички, са оскъдни. Разследване от 2018 г. във Франция обаче разкрива повече от 350 случая, свързани с токсични зеленчуци за период от четири години, според доклад в Journal of Clinical Toxicology. В много редки случаи може дори да бъде фатално. През 2014 г. пенсионер от Хилдесхайм в Германия почина след ядене на яхния, приготвена с тиквички, дадени му от съсед и отгледани в биоградината му.

Как обаче домашно произведени зеленчуци могат да натрупат такива токсини и отрови?

Първо, проблемът не е само в тиквичките, те просто са по-популярната опция за отглеждане на собствени продукти. Краставиците, тиквите и тиквичките могат да имат един и същ ефект – всъщност състоянието е наречено “Синдром на токсичния шок”. Всички тези зеленчуци произхождат от семейство растения, които естествено съдържат високи нива на химикал, наречен кукурбитацин, който ги предпазва от насекоми и болести, но който е токсичен за хората – дори когато са варени, печени или пържени. Търговските производители на зеленчуци използват генетично модифицирани семена, така че произведените от тях зеленчуци не съдържат този химикал, премахват горчивия им вкус, така че крайният продукт да бъде вкусен.

Наравно със засаждането на семена от тиквички, почти всеки градинар сади и семе от декоративни тиквички, за да може да се радва на плодовете им през зимата. Кръстосаното опрашване на сортовете, обаче, води до непредвидими последствия за вкусовите качества на тиквичките и натрупването на кукурбитацина в тях без стопанинът да подозира дори.

„Много градинари обичат да отглеждат декоративни кратуни“, казва Гай Бартър, главен градинар в Кралското общество за градинарство. „Това са негодни за консумация тикви, тикви или тиквички, които са много ярки и цветни и се отглеждат като форма на декорация около градината.“

Със своите ярко жълти, зелени или оранжеви кожи, кратунките често се използват, за да развеселят цветните лехи или дори да добавят цвят в дома. Но за разлика от техните годни за консумация братовчеди, те задържат високи нива на токсини. „Проблеми възникват, когато едни и същи пчели опрашват както декоративните кратуни, така и ядливите зеленчуци“, казва Бартър. „Пчелите летят на разстояние от около 3-4 километра, така че ако някой отглежда декоративни кратуни в такъв радиус от вашата градина, има шанс зеленчуците ви да бъдат опрашени кръстосано“, допълва Бартър.

Експертът съветва хората първо задължително да пробват зеленчуците преди готвене, и ако имат дори съвсем лек горчив вкус, да не ги консумират.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    42 2 Отговор
    Е това много ме интересуваше - как се тровят на острова . Сега напишете как се тровят на полуострова .

    Коментиран от #13

  • 2 Жана

    62 1 Отговор
    Май от стипендиант на монсанто е писан пасквила
  • 3 Рошко

    44 3 Отговор
    И после новичока им виновен
  • 4 гръндж

    32 1 Отговор
    " Много градинари обичат да отглеждат декоративни кратуни“, казва Бай Бартър. Банкянски. В шкафчета.
  • 5 Манипулация тотална.

    43 4 Отговор
    Пълни лъжи и измислици.Голяма лъжа брадата
  • 6 "...ОТГЛЕЖДАЙКИ

    18 3 Отговор
    вкусни домашно ОТГЛЕДАНИ зеленчуци". Бихте могли да доизпипате малко стила на писане. А иначе: "домашно отгледани" не се ли пише слято, или поне с тире ("-")?!

    Коментиран от #14, #15

  • 7 111

    37 2 Отговор
    Източника на тази новина е отново на някоя осведомителна агенция свързана с Илюминатите. Ако не съм ги пръскал с препарати и не съм ги торил пак ли са по-вредни от купените зеленчуци? Илюминатите - Сатанисти ни тровят по всякакъв начин чрез храна, вода, въздух и ваксини.
  • 8 Не на Тиквите

    21 2 Отговор
    Е това не го знаех! Направо съм шашардисан!! От утре нито тикви нито кратуни ми трябват!
  • 9 ВЯРНО Е

    38 1 Отговор
    Баба ми умря млада на 102 години щот сама си садеше картофи и домати и гледаше кокошки и прасе на село.Нямаше тогава Бил Гей,нямаше го и Сорос,нямаше и СУРАТ ТЕФТЕРЯ........
  • 10 Факт

    19 0 Отговор
    И после му викат Новичок!
  • 11 Грейс

    17 0 Отговор
    От публикацията разбрах, че англичаните трябва да са тъпи, ако ядат декоративните тиквички, защото и неосведомения знае, че те не се ядат. Колкото до пчелите ами те летят където си искат и навсякъде и опрашват без да правят разлика.
  • 12 Covid

    41 1 Отговор
    Дааа! Добре, че са генно модифицкрамите семена и промишлено отглежданите зеленпуци, за да предпазят човечеството от естествено отровните краставици и тиквички. Преди модифицираните семена хората мряха мато мухи от шопска салата. Промиването на мозъци удари дъното. Тези пари, ей!!!
  • 13 куку руку ку

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    По същият начин ще се тровят хората, навсякъде където навлязат ГМО зеленчуци.
  • 14 Covid

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от ""...ОТГЛЕЖДАЙКИ":

    Пише се разделно, както са го написали:)

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 15 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от ""...ОТГЛЕЖДАЙКИ":

    Самия ти въпрос е направо смешен. Човече, ти си неграмотен. Не се обиждай,ама да задаваш такъв въпрос за това как се пишат две отделни думи,да не говорим за поставянето на тире между двете.

    Коментиран от #24, #26, #29, #30

  • 16 Бойчо

    6 0 Отговор
    На тия винаги им е малко
  • 17 чичко Сорос

    13 1 Отговор
    Путин и Русия са виновни - отровили са англичаните с "Новичок". Веднага да се разпореди разследване на руската връзка и да се покажат кадри как лично Путин ги ръси със "Новичок".
  • 18 хахахахахаха

    16 0 Отговор
    промиването на мозъци върви в пълна сила!!! и да
  • 19 Иван

    28 1 Отговор
    Много хубава статия! И вярна! Къде, къде е по-добре да консумираш генно модифицирани, натъпкани с пестициди и напълно безвкусни плодове и зеленчуци, които ако ги ядеш със затворени очи изобщо не можеш да ги различиш! А нашите баби и дядовци, бащи и майки и ние като млади мряхме като напръскани с "Мухозол" мухи като ядяхме естествени и вкусни селскостопански продукти. Хвала на британските уче'ни, които ни отвориха очите!!!
  • 20 чичко Сорос

    12 0 Отговор
    Путин и Русия са виновни - отровили са англичаните с "Новичок". Веднага да се разследва руската връзка и да се покажат кадри как лично Путин ръси зеленчуците с "Новичок" - помагат му двама агенти от КГБ.
  • 21 А можете ли да кажете защо?

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Covid":

    Питам сериозно. Гледам една граматика за слято, полусляпо и разделно писане, но е объркващо.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Корекция

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Covid":

    "полусляпо" да се чете като "полусляТо"
  • 24 Какво му е на въпроса?

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Има много думи, които са съставени от две прости думи, а се пишат слято или с тире. Не се обиждай, но коментарът ти е неясен.
  • 25 Да бе да

    20 1 Отговор
    Според статията излиза че съвременният човек зеленчуците без ГМО не му понасят. А земята, въздухът и водата са отровени щом зеленчуците им са отровни. Бива манипулация за лековерни, ама чак толкова. Няма нищо по-късно от домашни плодове и зеленчуци.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бръм

    9 0 Отговор
    Разменям министър-председател Тиква за домашни английски тиквички..
  • 28 Моля,

    4 1 Отговор
    възстановете коментар #26! Публикуваният в него линк е официален, не съдържа НИКАКВИ нецензурни или опасни информации и прочие. Става въпрос за българската граматика и правилното писане на сложните съществителни и прилагателни.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ако коментар #26 бъде възстановен,

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    ще разбереш защо коментарът ти е безсмислен.
  • 31 фффф

    10 0 Отговор
    По-скоро там, където са си отглеждали тиквичките, почвата е отровена я от някоя промишленост наблизо, я от някоя друга човешка намеса.
  • 32 чудо

    10 0 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ ОТДАВНА НЕ БЯХ ЧЕЛ
  • 33 Ха-ха

    9 0 Отговор
    Още малко ще кажете че за нитратите са виновни пчелите. Сакън да не намалеят печалбите на суперите.
  • 34 ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАГЛО НАПИСАНА ЛЪЖА

    8 0 Отговор
    КОПУВЙТЕ ОТРОВАТА ЗАЩОТО ДОМАШНОТО УЖ БИЛО ВРЕДНО,ЕЙ ЗА ТАКИВА ЛЪЖИ ТРЯБВА ДА ВКАРВАТ В ЗАТВОРА!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай Манчо

    3 0 Отговор
    написано е точно като за олигофрени :))) добре , че не са замесили и новичока
  • 37 ПО ДОБРО ОТ ДОМАШНО

    2 0 Отговор
    ПРОИЗВОДСТВО НЯМА. ..САМО ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ КАТО ПРЕДИ 40 ГОДИНИ. ...НА ЧИСТА ПОЧВА С ПИЛЕШКИ ИЛИ КРАВЕШКИ ГОВНАА ..БЕЗ ХИМИКАЛИ
  • 38 Глупости

    2 3 Отговор
    Някои, който няма никаква представа за живота в UK, е писал абсолютно неверни неща. Аз живея в собствена къща в Рънкорн, с двор и не отглеждам зеленчуци. Просто има магазини, пълни с висококачествени турски, мексикански и др. плодове и зеленчуци. По-качествени и по-евтини от тези в БГ.
  • 39 Отоплител

    1 0 Отговор
    Покасочените симптоми са за отравяне с Новичок.Отново Руска следа.Отново Путин.КГБ вече завербува и тиквичките.
  • 40 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Разбирам написаното по скоро така ! Можете ли и имате ли възможност да отглеждате зеленчуци ? Не използвайте никакви химикали за растителна защита ! Всички модифицирани плодове и зеленчуци са създадени с единствената цел - високи добиви и голяма печалба. Упорито се прокарва тезата, че човечеството много се е навъдило и ще гладува, защото не може да се изхрани !? Глупости на търкалета !! И сега има хора, които гладуват , а производители и най-вече алчните търговци унищожават огромни количества хранителни продукти, за да запазят или увеличат цената им !!!
    Мисля, че ако по цялата планета се стопира химическата намеса в растителния свят, най-много след пет/5/ календарни години всичко ще си отиде на място, всички растения ще си изградят природен имунитет против всякакви заболявания и вредители. НО....алчността человеческая няма да го позволи и ще се тровим едни други.........
  • 41 абг

    0 0 Отговор
    Трябва да бъде осъществен пълен контрол над хранителните източници на хората, иначе корона вируса се обезсмисля. Човек трябва да няма право да си отглежда храна, затова са правата на животните, чумата по свинете, шапа по овцете, лудата крава по говедата, птичия грип по птиците, токсините в краставиците и тиквите и салмонелозата по салатите. Само кученца и цветчета, ще е позволено да се отглеждат.
Новини по държави: