Last news in Fakti

10 Септември, 2020 10:12 3 707 10

В ръцете на български хакери: Имена, банкови сметки, салда от Германия

  • хакери-
  • българия-
  • германия-
  • данни-
  • нап-
  • данъчни измамници

Едно споразумение трябваше да преследва онези данъчни измамници от Европа, които укриват пари в чужбина. Но вместо финансовите служби на Германия, данните явно са попаднали в ръцете на български хакери.

На 18 юли 2019 година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) информира правителството на Германия, че успешно е била извършена хакерска атака срещу системата на НАП в България. Става ясно, че засегнати в този случай са били не само български физически и юридически лица.

Данъчни информации от Германия също са били сред източените. Те са получени като част от “Автоматичния обмен на финансова информация”, който цели да предотврати укриването на данъци, съобщава германската общества телевизия ZDF.

Чувствителна финансова информация за стотици милиони

Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле се счита за инициатор на споразумението за обмен. „Всеки, който държи средства в чужбина, трябва в бъдеще да знае с още по-голяма сигурност, че данъчните власти ще разберат за него“, така Шойбле беше анонсирал стартирането на обмена.

Сега се оказа, че не само данъчните власти на Германия са узнали за наличието на подобни лица, но и хакерите в България, които разбиха сървърите на българската данъчна служба през лятото на 2019 година, отбелязват от ZDF. Имена и адреси, дати на раждане, номера на банкови сметки, салда по сметките, приходи от лихви и дивиденти от 2018 година – всичко това се съдържа в изтеклите данни и навярно представлява истинска мечта за всевъзможни икономическите шпиони и изнудвачи. Това ставна ясно от отговора на парламентарен въпрос, зададен от германската Свободна демократическа партия (СвДП) и цитиран от ZDF.

За засегнатите този теч на информация може да се превърне в същински кошмар. Частни лица, но и компании имат основание да се притесняват, че техни конкуренти ще получат чувствителна информация за бизнеса им. “За мен е възмутително, че Министерството на финансите не е информирало засегнатите”, казва финансовият експерт Маркус Хербранд от СвДП.

Колко души и колко компании са засегнати все още не е напълно изяснено. Това, което е сигурно обаче, е, че през 2017 г. от Германия до България са били предадени общо 15 710 такива информации, обвързани със сметки, в които се съдържат над 312 милиона евро.

Как хакерите са получили данните?

Техническите подробности около автоматичния обмен са тайни. Самото предаване на информацията се смята за сигурно, тъй като разчита на двойно криптиране. Но какво се случва, ако получателят не ползва необходимата защита? Изглежда това се е случило в България, пишат още от германската обществено-правна медия.

Очевидно споразумението, което е инициирано от Германия, крие сериозни недостатъци, що се касае до защитата на данните. Германското финансово министерство първоначално отрича да има теч на данни, след това обаче признава за него.

Според Хербранд, гражданите и фирмите трябва незабавно да бъдат информирани за подобни инциденти. Той твърди, че става дума за "бедствие, което води до загуба на доверие и разкрива невежеството на финансовото министерство в обезпечаването на сигурността на данните".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    19 6 Отговор
    БРАВО НА БЪЛГАРИТЕ!!! ПО ИНТЕЛИГЕНТНИ СМЕ ОТ ГЕРМАНЦИТЕ!!

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Анонимен

    17 1 Отговор
    Да хакнат на Бойче сметките му в офшорки, да не се види, дали е най-богатия българин, както се твърди от останалите мутри.
  • 3 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Каква радост, че си по-голям и изпечен крадец от нормалните хора. Дивашко племе.

    Коментиран от #6

  • 4 ЗайоБайо

    9 3 Отговор
    Робин Хут е българин!
  • 5 ЕГН

    7 0 Отговор
    Още тогава трябваше да се подава оставка, обаче в тиквеното правителство не разбират много от информационни технологии.
  • 6 Да бе да

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Тук не иде реч, че българските хакери са крадци, а че са разкрили "нормалните хора" като крадци. Та, толкова до това, колко са нормални хора.
  • 7 Тото

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Не сме. Ако управляващите бяха по-интелигентни нямаше да допуснат хакването или поне не в такъв мащаб. А ако всички останали бяхме по интелигентни нямаше да ги търпим две години след гафа. И виновните за това щяха да са си понесли заслуженото.
  • 8 Бългaрин

    4 1 Отговор
    Хакването на НАП бе извършено от бг хакери в щатска фирма. Собственик - съосновател на Герб. Затова хакването се потули без дори медиите на олигарсите Домусчиев, Пеевски... да вият клишето за "руски хакери" ! 😀
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Киро от баиро

    1 0 Отговор
    ПАК ЛИ СМЕ НАИ УМНИТЕ АКО Е ТАКА НЯМА ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ ВЪВ ЕВРОПА И НЕ САМО. САМО СЕ РЕПЧИМЕ ПРОСТАКА ТОВА МУ Е ПРИРОДАТА,,, КОИ НИ ОПРАВЛЯВА ПРОСТАКА БОЙКУ ТА ВЯРВАТЕ НА ГЛУПОСТИ ОТ БЛИЗСКО И ДАЛЕЧЕ МАХНЕТЕ ПРОСТАКА САМОЗВАНЕЦ!?
Новини по държави: