Last news in Fakti

24 Октомври, 2020 10:45 6 031 23

Австрийски икономист: Протестите в България ще се превърнат в сериозен проблем за политическия елит

  • протести-
  • българия-
  • икономист-
  • проблем-
  • ес-
  • марио холцнер-
  • сърбия

Протестите в България и в Сърбия може да се разпространят и в други балкански държави и да станат сериозен проблем за политическите елити на тези зле управлявани страни

Австрийски икономист: Протестите в България ще се превърнат в сериозен проблем за политическия елит - 1
Снимка: БГНЕС

Австрийски икономист твърди, че протестите в България и в Сърбия може да се разпространят и в други балкански държави и да се превърнат в сериозен проблем за политическите елити на тези зле управлявани страни. Той смята още, че икономическата изостаналост на тези страни в условията на пандемия едва ли не се превръща в предимство.

Коронавирусът създава огромни проблеми във всички държави в Югоизточна Европа, казва Марио Холцнер, изпълнителен директор на реномирания Институт за международни икономически сравнения във Виена. Пред репортерката на ARD Андреа Беер той обяснява:

"Колкото и да е странно, за някои страни от региона се оказва, че тяхната икономическа изостаналост се явява като предимство в случая. Страни с все още голям селскостопански сектор и висок дял на аграрно самозадоволяване, които не са толкова зависими от туризма и от международната търговия, по време на сегашната пандемия внезапно се оказват в по-изгодна ситуация. И понеже при тях изходното равнище е доста по-ниско, икономическите загуби съответно няма как да бъдат толкова чудовищни."

Според Холцнер, това важи най-вече за Косово, Босна и Херцеговина и за част от Албания. В същото време Черна гора и Хърватия, които са силно зависими от туризма, се натъкват на много сериозни затруднения. Защото преди пандемията в тези две страни туризмът генерираше около ¼ от БВП.

Емиграцията на младите ще продължи да е сериозен проблем

Пандемията от Ковид-19 отново нагледно демонстрира сбърканото развитие в някои отрасли. Най-вече - в занемареното, изостанало и неефикасно здравеопазване. Холцнер смята, че антиправителствените протести в България и в Сърбия са пряко свързани с този проблем:

"В началото на пандемията тъкмо страните в Югоизточна Европа взеха най-масивните и най-строгите мерки - поне в Европа. Там цареше голям страх, че поради изключително лошото състояние на здравеопазването просто няма друг вариант, освен строги ограничения."

Той уточнява обаче, че тези ограничения бързо бяха смекчени, включително и заради провеждането на избори, както в Сърбия. Австрийският икономист припомня, че както Сърбия, така и останалите страни в региона, които още не членуват в ЕС, страдат от една и съща хронична болест: все повече хора си търсят късмета в чужбина. В средносрочна и дългосрочна перспектива тъкмо емигрирането на толкова много предимно млади хора ще бъде най-тежкият проблем за балканските държави, категоричен е Марио Холцнер. Той обяснява и защо проблемът е толкова сериозен: когато младите напускат, обществата много по-бързо се състаряват и съответно стават още по-неконкурентноспособни спрямо по-развития Запад. И все пак милионите емигранти са и изключително важен икономически фактор за своите страни, защото всяка година превеждат милиарди евро и долари в родината - и по този начин компенсират напълно липсващите и съвсем символични социални помощи в тези държави.

Пандемията извади на показ слабостите на политическите, икономическите и социалните системи в балканските държави. Ето защо Марио Холцнер смята, че е възможно да има и още протести: "А това постепенно се превръща в сериозен проблем за политическите елити там", обобщава експертът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    31 37 Отговор
    Тук няма ПРОТЕСТИ! Има разхидки вечер по стъргалото!
  • 2 Българското робство

    43 12 Отговор
    Политическият елит и техните бухалки са сериозен проблем за робите, които искат да бъдат свободни.

    Коментиран от #16

  • 3 БАЙ Х@Й

    13 11 Отговор
    РАЗХОДКИ* /изв.
  • 4 яяя

    33 2 Отговор
    "Елит" !?! Я па тоя !
  • 5 Българка

    44 14 Отговор
    В нещо хубаво България да е първенец. Протестът е на почтените, искането е за ценности- против корупция, за свобода на словото и върховенство на закона. Остана българските управляващи да се вслушат в исканията на "поробените"
    ОСТАВКА! СЪД! ЗАТВОР!

    Коментиран от #14, #15, #19

  • 6 БАЙ Х@Й

    25 8 Отговор
    За СТО дни протестиращите не заловиха нито Янко/ Бойко/ , нито Йорданка, нито Цвета! Групата от РеМС/ ГЕ'П се крие яко ама те не я търсят
  • 7 Уди Кълвача

    37 2 Отговор
    Ония с черните нокти в Парламента били елит или в Министерски съвет където не знаят български език елит???!!!
  • 8 партокрация

    31 11 Отговор
    Прав е човекът! Заради нашите некадърни, нагли и тотално корумпирани политици, може да се осъзнаят хората и в другите страни - особено Балканските, в които беше "посята" същия тип "Демокрация" като у нас. Тази демокрация на партийните елити и превилегии трябва да бъде променена! Партиите не са представителки на слоеве от населението, а на корумпираните си елити!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мария Тънасова

    16 5 Отговор
    Докато немците дават пари на ГЕРБ, няма проблеми, ще се краде. Кой е народът и коя територията няма никакво значение. Важното е немските пари да влязат в на Мутрата шкафчето.
  • 11 Така става,

    10 5 Отговор
    като се даде власт на хора, които не харесват народа си да управляват по рецепти отвън.
  • 12 Смях

    9 12 Отговор
    Къде ги видяхте тези протести Събрали се жълтите книжки и кибиците безделници и вече протест
  • 13 БАБИКЯН ВОЙВОДА

    9 3 Отговор
    ПУШКИ ИМА ХОРА НЯМА
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе Бьлгарке

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Като не ти харесва,пали МОТОРЕТКАТА И ДА ТЕ НЯМА,,ПРЕСТАНЕТЕ да бръмчене всяка вечер,ако не са ви УРЕДБИТЕ ДА викат с все сила ,СТЕ нищо 50 малоумникаНа разходка.НА СОФИЯНЦИ ИМ ПИСНА ОТ ВАС ,И затуй не ви искат

    Коментиран от #18

  • 16 До 2

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българското робство":

    Много хора биха завидели на робството ви,цяло лято се чудехме НАКьде да хванете.ГОРКИТЕ ТЕ.
  • 17 Митко

    2 0 Отговор
    Политическия елит да ги хване короната за портфейла им пожелавам...
  • 18 Toto

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Абе Бьлгарке":

    Абе тулуп на теб ако ти харесва това което се случва в Бг то на мен не а ти по каква работа си в София като ти е шумно пали моторетката и по родните места
  • 19 Българин

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Всеки е свободен да протестира Стига да има будали да ходят на протеста всеки може да иде където си поиска и да остане там Стига да има»дупе» да работи а не да стои по кръстовища и божков и василев да им плаща
  • 20 ИСТИНАТА

    1 1 Отговор
    ВСИЧКИ на ПРОТЕСТА!!! Да СПАСИМ България, БЪЛГАРИ!!! НАРОДЕ????
  • 21 Разумен

    0 1 Отговор
    Сами си създаваме корупцията, никой не ни е виновен. Всеки иска и дава на някого. Е, как да си изкореним това от нашите тъпи глави?
  • 22 Адвокат

    0 1 Отговор
    И като си на протестите,какво излъчват ТЕ?Днешните протести не са ИСТИНСКИ.Те са да се сменят лицата, за постове и пари. Народът пак ще е на същото положение, Само,че тези,които отиват за подкрепа на протестите, само ги използват. Ако има конкретни искания,но общонационални ,с цел промяна това е истината.Но не и за смяна на лицата. В мафията са всички, цялото общество, всеки постига нещо, ако може и незаконно, но го постига и плаща за това. Стига с тези ПРОТЕСТИ, ИЗЛОЖИ СЕ БЪЛГАРИЯ!
  • 23 Тулуп Мисирков

    1 0 Отговор
    Дилара на тоя му пробутва ментерляци определено!!