Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 22:00 3 110 8

Увеличиха мощността на втори енергоблок на АЕЦ „Моховце“

  • моховце-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • словакия-
  • мощност

Започна проект по модернизиране на турбините на първи и втори енергоблок

Увеличиха мощността на втори енергоблок на АЕЦ „Моховце“ - 1
Снимка: Shutterstock

Още преди държавният оператор на Словакия Slovenske Elektrarne да завърши трети или четвърти eнергоблок в АЕЦ „Моховце“, компанията успя да повиши производствената мощност на работещия втори блок на централата. От 470 мегавата той вече e 500 мегавата, което е увеличение от 7%.

От Slovenske Elektrarne уточняват, че това е постигнато благодарение на подобрена ефективност на неядрената част на централата. По-рано през годината бе съобщено, че започва проект по модернизиране на турбините на първи и втори енергоблок, предаде словашкото издание Webnoviny.

„Това стана без увеличаване на стойността на горивото и разходите за персонал, което през следващите години ще доведе до намаляване на разходите за поддържане на надеждността на оборудването“, заяви директорът на централата Мартин Мраз. Словакия изгражда още два реактора ВВЕР-440 в АЕЦ „Моховце“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    20 1 Отговор
    Браво, хората работят, изграждат, оптимизират. Пък нашите ВВЕР-440 ги спряхме, за по-лесно. Щели сме да изграждаме Белене, или 7-ми в Козлодуй. А тате ще ми купи колело...

    Коментиран от #2

  • 2 Фи фи

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    Хаха смешник.А уран за тия реактори откъде?А складиране на отпадъците къде.А колко струва да се затвори централата а вода откъде за охлаждане.Знаеш ли тва как скапва речните екосистеми.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Мимо

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фи фи":

    Доказано най-евтиния, най безопасния и най - екологичен начин за производство на електроенергия. ТОЧКА. Не започвай само ,моля те да ми обясняваш за ветро и слънчевите паркове! Света има нужда от Ел енергия и за това трябва да се заплати някаква цена! При атомната енергетика цената е най-добра от гледна точка обем производство - последици за околната среда. Хората за това строят! Имаш ли представа ,че по-минлия януари имаше период от петнайсетина дни, когато системата беше пред срив - нямаше вятър, нямаше слънце. И това при положение, че реално в момента България няма кой знае каква икономика и респективно товари. Мога да ти говоря и в конкретни цифри, ама не виждам смисъл...
  • 4 ЕКОЛОГ

    4 1 Отговор
    НЯКОЙ ДА КАЖЕ КОЛКО ТОНА МАСЛО И ТРЯБВАТ НА ЕДНА ПЕРКА?

    АКО НЕ ЗНАЕТЕ ЩЕ КАЖА 1500 ЛИТРА!

    ТА КАЗВАТЕ И ТОВА Е ЕКОЛОГИЧНО ЛИ? А ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ СЕ ПОДМЕНЯ?
  • 5 Еколог...

    1 4 Отговор
    Знаеш на къде да вървиш.Нали? На майка ти у пу...та.Да не си завършил Ми-то бе бастун. Какви 1500литра те гонят. Селяк.

    Коментиран от #7

  • 6 Каунь

    2 0 Отговор
    А ве там не ходят ли американски сенатори?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Енергетик

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фи фи":

    Кажи как, за да се посмеем малко. Сигурно водата от Дунав минава през реактора.
Новини по държави: