Last news in Fakti

13 Ноември, 2012 14:45 1 654 0

Създателят на първия компютърен антивирус замесен в убийство

  • джон макафи-
  • антивирусни програми-
  • убийство

Властите в държавата Белиз издирват създателя на първия компютърен антивирус McAfee - Джон Макафи, за да го разпитат, засега в качеството му на свидетел, по дело за убийство на негов съсед, предаде АП.

52-годишният Грегъри Фол беше намерен с огнестрелна рана в главата в неделя сутринта в дома си в град Сан Педро на остров Амбъргрис Кайе. Според показанията на друг съсед, наскоро той се оплакал, че кучетата на Макафи лаят много силно. Двамата често имали скандали по различни поводи. В жилището на убития липсвали мобилният му телефон и лаптопът му, но следи от взлом не са открити. Според полицията убийството е извършено между 21 и 22 ч. в събота вечер. 

Представител на Министерството на националната сигурност на Белиз е заявил, че към 67-годишния Макафи не са предявени никакви обвинения и засега няма основания да бъде смятан за заподозрян. Според „Фокс нюз“ обаче именно компютърният специалист е заподозрян номер едно. 

Техноблогът Gizmodo пише, че миналата сряда Фол е подал в кметството официална жалба срещу Макафи, изтъквайки, че той стрелял с огнестрелно оръжие и се държал хулигански.

Фол наскоро се заселил на острова, след като се пенсионирал като строител във Флорида. Според местни хора, той притежавал отдавна недвижими имоти в Сан Педро. Джон Макафи е известен като основател на най-голямата в света компания за разработка на антивирусни програми през 80-те и ексцентричен учител по йога.

През август 2009 г. той споделя в интервю за „Ню Йорк таймс“, че състоянието му от 100 милиона се е стопило до 4 милиона долара заради световната финансово-икономическа криза и признава, че се е преместил в Белиз заради по-ниските данъци. През 2010 г. компанията му McAfee е продадена на корпорацията Intel за 7,68 млрд. долара.

През април тази година полицията обискирала дома му заради подозрения за незаконно притежание на оръжие и производство на наркотици, но по-късно обвиненията към него са снети. Очевидци, пожелали анонимност, твърдят, че Макафи поддържа връзки с престъпния свят на Белиз, продължава да произвежда наркотици и сам употребява дрога.

Макафи междувременно се е свързал с изданието Wired и е съобщил, че няма нищо общо с убийството на Фол, но е принуден да се укрива, тъй като не се доверява на полицията и се страхува за живота си. Той изказал предположение, че съседът му е убит по погрешка, а истинската мишена на покушението е бил самият той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА