22 Ноември, 2020 14:34 4 176 50

Ангела Меркел: 15 години начело на Германия

  • ангела меркел-
  • германия-
  • управление-
  • канцлер-
  • бежанци-
  • герхард шрьодер-
  • цру

Днес се навършват 15 години, откакто тя е начело на Германия

Ангела Меркел: 15 години начело на Германия - 1
Снимка: Shutterstock

В края на следващата година Ангела Меркел ще завърши своя четвърти, и по нейните думи – последен мандат като канцлерка на Германия. “Човек не може да си представи Германия без нея”, казва Паскал Тибо, кореспондент на “Радио Франс Интернационал” за Германия.

На 22 ноември се навършват 15 години, откакто тя заема този пост. Дълъг период, в който Германия, Европа и светът преминаха през редица кризи и предизвикателства.

Началото

22 ноември 2005 година е студен ден, припомня “T-Online”. Студен фронт е завладял Запада, а политическият климат е турбулентен. Баварският премиер Едмунд Щойбер се опитва да спаси своя сриващ се авторитет, Европейската комисия иска от американския президент Джордж Буш яснота относно тайните затвори на ЦРУ в Европа. В този ден Бундестагът в Берлин избира Ангела Меркел с 397 гласа за първата жена-канцлер на Германия. От банките на християндемократите се чуват силни аплодисменти, от тези на социалдемократите, които са загубили канцлерския пост, те са далеч по-умерени. Някои от тях вероятно предвиждат, че с предаването на поста от Герхард Шрьодер на Ангела Меркел започва не само упадъка на социалдемократите, но и една нова ера в германската политика.

Едно управление, белязано от кризи

Финанси, банки, евро, бежанци, коронавирус: Меркел преодолява предизвикателствата с постоянство, и като цяло днес Германия не се справя зле. В същото време това, че сме в постоянен режим на кризи, попречи на канцлерката да следва неотклонно онзи курс на развитие, който би направил страната успешна и в бъдеще. И това е може би най-големият недостатък на нейното управление.

В сравнение с проспериращите държави в Азия или балтийските републики, Германия изостава в цифровизацията, а вредите, които това нанася на образователната система, инфраструктурата и в ключови индустрии като автомобилната и телекомуникациите, трудно могат да бъдат преодолени. Дори в борбата срещу климатичните промени Германия не е на висотата на отговорностите си като водеща индустриална държава. Благодарение на своя политически авторитет и икономическата си мощ, Федералната република може да бъде пионер, да влияе на другите и да движи защитата на климата напред.

Опит за равносметка

Ангела Меркел е първият германски канцлер от Източна Европа и първата жена на този пост. “15 години след Обединението това беше силен символ и за Франция”, казва Паскал Тибо. Френският журналист разказва, че Меркел често се е радвала на по-високо одобрение във Франция, отколкото това към действащия френски президент. Цели четирима са се менили на този пост през дългото управление на Меркел: Жак Ширак, Никола Саркози, Франсоа Оланд и Еманюел Макрон.

“От една страна тя буди възхита. Във Франция обаче това винаги се свързва с някаква германска доминация. Един от аргументите в полза на Меркел е, че нейното поведение обезсилва това обвинение.” Във Франция Меркел е възприемана като компетентна, много опитна и трезвомислеща. Особена симпатия предизвиква и семплият ѝ начин на живот. Снимките на Меркел, която пазарува в супермаркет, са в силен контраст със златните дворци, в които живеят френските президенти.

Докато нейният образ по-скоро буди симпатия, политиката ѝ провокира и критика. По време на дълговата криза Германия беше критикувана за липса на емпатия, а поведението на Меркел по отношение на бежанската криза разделя обществото. Докато през лятото на 2015 година някои списания пишат за “Уникалната госпожа Меркел” и нейната възхитителна хуманност, за последователите на крайната десница Меркел е “представителка на злото”, казва Тибо. Крайната левица също я критикува - със своята политика на отворени врати, тя иска “да събере роби, от които германската икономика се нуждае”.

Въпросът за наследника още не е актуален

По време на пандемията Меркел е по-представителна откогато и да е, смята френският наблюдател и журналист. Затова и въпросът за нейния наследник на канцлерския пост още не стои на дневен ред.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демокрация

    22 1 Отговор
    Задмина баща си по управление. Той управлява едва 12г.
  • 2 Колхозникъ

    30 6 Отговор
    Като Бойко не пуска кокала, истински диктатори фашисти работата е свобода.

    Коментиран от #31

  • 3 Бокича съм....

    7 4 Отговор
    И аз искам но..........
  • 4 хъхъ

    18 3 Отговор
    "Пo врeмe нa пaндeмиятa Мeркeл e пo-прeдcтaвитeлнa oткoгaтo и дa e, cмятa фрeнcкият нaблюдaтeл и журнaлиcт. Зaтoвa и въпрocът зa нeйния нacлeдник нa кaнцлeрcкия пocт oщe нe cтoи нa днeвeн рeд."

    Ще иска още един мандат дъртата. Много искала да се оттегли, ама дошла пандемията и няма как.
  • 5 Гост

    36 6 Отговор
    По времето на бабата Германия стана чужда държава.
  • 6 Gehirnwäsche

    23 6 Отговор
    Втората Тачър. Историята ще я осъди.
  • 7 Грейс

    26 5 Отговор
    Ами израснала е ГДР знае как да е начело дъго време. Учила се е от ЕРИХ ХОНЕКЕР. Видя колко е хубава властта. И тя като Боко "демократка"
  • 8 А Путин

    36 5 Отговор
    бил диктатор!? Режимът на Меркел докара режима на Баце!

    Коментиран от #24

  • 9 VV V

    18 1 Отговор
    Чумата 2.0
  • 10 Мдаам, бабата допусна доста глупости

    24 3 Отговор
    Във вътрешнополитически план, включително и поканата за мигрантите. Но в рамките на ЕС тя успя да се възползва от бедните държави и тези, които изпаднала в кризи (разбира се всичко за тяхна сметка). А иначе умее да не се излага много. И се радва на медиен комфорт.
  • 11 Просто човек

    31 4 Отговор
    Меркел докара бежанците в Европа (резултатите ги виждаме), докара Тиквата на власт тук, и тез резултати ги виждаме...Живей с тази вина, ние ще помним твоите действия...
    #ОСТАВКА МУТРИ!
  • 12 Гост

    26 4 Отговор
    ....и Европа стигна дъното
  • 13 Един шофьор

    25 5 Отговор
    Нали щеше да се маха тая дъртофелница
  • 14 гост

    21 4 Отговор
    на мен тази ми прилича на хитлер сякаш му е дъщеря.

    Коментиран от #29

  • 15 РЕАЛИСТ

    22 3 Отговор
    Странна кариера има Меркел. Има полски корени, които дълго е криела. Дядо и си сменя полското име с немско, за да не бие на очи. Родена е в Хамбург в семейство на пастор, който се мести в Източна Германия. Всички се стремят да преминат от Източна в Западна, а той прави обратното. Учудващо, не ли?

    Коментиран от #19, #36

  • 16 мазната

    23 2 Отговор
    крава с нейните ``гости``напълни ЕС с тарамбуки....
  • 17 РЕАЛИСТ

    15 1 Отговор
    Добре тогава, ще бъда по конкретен. Дядо и сменя полското си име Kazmierczak на немско Kasner, както е моминското и име.
  • 18 За 15 години,

    18 2 Отговор
    мюслюманите и кафявите в Германистан, станаха 15 пъти повече, и дори много повече
  • 19 Ами

    2 10 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    Не е чак толкова учудващо и странно!Мотивите може да са разнородни,от идеализъм до материализъм ,близко до корените, по -евтин живот ,промяна на начина на живот....и още и още!!По важното е че Меркел е най-успешния политик за своето време!Това ,че в БГ не я харесват и не разбират защо примерно германците са твърдо зад нея ,не значи нищо !В БГ уж всички разбират от политика а сме на дъното на дъното!Ей това ми е по лесно.Но пък прави впечатление друго!От как Меркел настанява емигрантите, с което орязва доходите на немците, пък все повече популярност набира сред същиге тези немци е чудно!!!Абе, всъщност не е много чудно ,ама трябва да си размърдаш малко и сивото вещество

    Коментиран от #23

  • 20 Мда

    8 1 Отговор
    Съсипа я тая я!
  • 21 оня с коня

    4 7 Отговор
    Точно защото е "Еднокнижник","Простак","Мутра","неговорещ чужди езици" и т.н. бат Бойко БЕЗПОГРЕШНО надушва КОЙ от Висшите Световни Държавници е "ДЪЛГОТРАЕН" и КАКВИ изгоди може да има БГ от Политиката му,след което му засвидетелства Цялото си уважение и Преданост.А Меркел е БАШ Човекът,който разпределя "Парчетата от Баницата"/ЕВРОФОНДОВЕТЕ/ в Европа,затова и България ВИНАГИ е в изгодна Позиция по въпроса.Ама според Противниците на Борисов Европа "БИЛА ДЛЪЖНА" да ни предоставя Еврофондове и заслугата на ББ за това била 0...Глупости на Търкалета- просто трябва да си припомним "Врътнатото кранче" на фондовете по време на ВСЯКАКВИ управления на БСП!И ще обясня пределно разбираемо на всякакви Маскари,викащи отчаяно "Долу" по адрес на ББ:Можете да го Оплювате и му прикачате каквито си искате Епитети,то НЕ МОЖЕТЕ да го свалите,защото нямате Кандидат с УПРАВЛЕНСКАТА АУРА на Борисов!

    Коментиран от #22

  • 22 Абе

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    Прав си ,Ама що толкова многословно се изразяваш !Кажи просто и ясно ,че няма друг балкански тарикат да ги минава с 200!И чуждите политици и собствения си народ!
  • 23 РЕАЛИСТ

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ами":

    Ами опитвам се да си размърдам сивото вещество и пак нищо. Когато беше в екипа на Хелмут Кол, същата тази Меркел казваше, че компромис за пребиваване на чужденци в Германия няма да има и девиза бе Auslander rays, a после покани бежанци и стана популярна. Познавам им душичката на немците и зная, че е невъзможно. Има нещо гнило тук и то се видя от изборите в САЩ. Както Сталин е казал: Не е важно кой за кого гласува, а кой брои гласовете.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Karosel

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "А Путин":

    Путин скоро ще чукне 20-сет години! Избран също толкова демократично колкото и Меркел.
  • 25 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    Поправям се Auslander raus, а-то с две точки
  • 26 Ами

    0 8 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    Те точно де !Имало нещо гнило!Ми има разбира се!!Значи още трЕбе да си размърдаш онова между ушите!А защо в случая споменаваш изборите в САЩ!?? А кога руски хакери избраха Тръмп за президент ,що не се сети за максимата на Сталин!!!?????

    Коментиран от #30

  • 27 Чонкин

    5 0 Отговор
    Фюнфцеен йарен-айн шкафчен, цвай шкафчен...и так далее
  • 28 Да добавим

    4 0 Отговор
    И 10г. управление на България!
  • 29 Centurion

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Не пишете глупости,Меркел е родена 8 г след края на ВСВ.
  • 30 РЕАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ами":

    Е те тия руски хакери, факири, бе. То ака така ставаше нямаше в цял свят соросоиди подлоги да избират. Хайде да не изброявам. Сталин го е казал, не за Русия, а за демокрацията по принцип.

    Коментиран от #32

  • 31 Rado

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Колхозникъ":

    За Путя нищо не казваш
  • 32 Ами

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    По същата логика ,Ми те демократите и те факири та прецакаха Тръмп!Да те светна!Американците са от друг сой . Грешките си НЕ повтарят.!!!Няма как да изберат некадърник като Тръмп за втори мандат !!За това са и номер 1 в света!Нали правиш аналогия с една балканска държава в която четвърти мандат ще е дерибей тиква!????

    Коментиран от #34, #38

  • 33 Германистан на три минарета

    11 0 Отговор
    15 г толерастия, либерастия и мултикулти и това вече е Германистан ! Дори Хитлер и войната не успяха да съсипят така тази държава !
  • 34 РЕАЛИСТ

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ами":

    Абе знаем ги от какъв сой са. Избраха си Камала Харис за президент. Мелез между ямайски красавец и индийска мома.

    Коментиран от #35

  • 35 Ами

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "РЕАЛИСТ":

    И!???Теб лично какво те тревожи!??Кое е лошото на плода според теб на ямайски красавец и индийска мома!?? Аааа ясно ,искаш да са българи , като в кочината и да те щавят до кокал нема значение какви екскременти са!Важно е да са български!!Е, те затова по света живеят добре а в кочината, не!!!
  • 36 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    Полша е държава създадена след ПСВ преди това западна полша е била Източна Прусия а източната част Руска Империя

    Коментиран от #43

  • 37 Заради тази

    9 0 Отговор
    Германия се напълни с джихадисти. Отиде им и чистата раса, всеки втори е мюсюлманин и най-популярното име е Мохамед.
  • 38 Хи хи

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ами":

    Байгън го избраха Германия и Китай щото Тръмп ги нсра икономически почти фалира Тисен круп с митата за стомана и Хуйвей.Американците гласуваха за собствената си смърт.

    Коментиран от #41

  • 39 Blackthorn

    9 0 Отговор
    Ангела Меркел ще погребе Германия!
  • 40 Рошко

    2 0 Отговор
    И не само тя е 15 години има и с повече
  • 41 Ами

    1 5 Отговор

    До коментар #38 от "Хи хи":

    Да !Ама си нещо в грешка !Тръмп го отсвириха точно американците,щото с тези мита,Тръмпито уби американската икономика! Абе ще се сетиш,Ама иска време!

    Коментиран от #42

  • 42 Хи хи

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ами":

    Да бе викаш американците са го отсвирили щото вместо американска стомана американците искат да купуват немска и китайска и да губят работни места .Умен си колкото чипик.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Айде,айде

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Факт":

    Я не приказвай глупости!!Чети ,ограмоти се и тогава!защото инак ще се окаже,че и българска държава няма,а е придатък на отоманската империя.
  • 44 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хи хи":

    Сигурно съм умен като "чипик"!А ти като си умен като бавноразвиващ се , вземи да обясниш що космическите ел. системи на САЩ от платина са руско производство в изпълнение на българи!??? Абе 2+2 колко е!?
  • 45 Ами

    1 4 Отговор

    До коментар #42 от "Хи хи":

    Виждам ,че не ти е ясен въпроса който зададох !Ще ти обясня елементарно като за " чепик"!!!!
    Защо според теб американските космически совалки са оборудвани с ел системи от платина руско производство и в изпълнение и монтаж от български фирми!???ЗАЩОТО Е ПО ЕВТИНО и по рентабилно !!!!!
  • 46 ДИКТАТОРКА

    5 2 Отговор
    ДОЛНА ДИКТАТОРКА ГНУС!
  • 47 макробиолог

    1 1 Отговор
    Как Меркел от комсом активист,порастна до 3кратен канцлер?Ми те фин корпоративните много трилионни фамилии на които Сорос им е за-ка-пе-че,реално много отдавна са над законите на пазара, капитализма и демокрацията въобще.На тях им трябват такива като комунистич китай,авторит режими от азиатски тип,и разни анархо-либерасти,комунисти,троцкисти и пр по места...Кой логично мислещ човек вярва че в над милиарден Китай ония ден немало нито един от ковид?Китайската икономика бумка на пълна пара а всички други са на ръчна спирачка,защо така бе другорю Ротшилд?Дали не е,щото сте набили едни трилиони в Азия?Германия и Европа ще плащат за 100% въглер неутрална икономика,а в братски Китай абер си немат--централите на въглища са на пълна пара....на различни планети ли са европа и китай,а другарко меркел?
  • 48 кочо

    0 0 Отговор
    щом е от гдр.човек на путин.
  • 49 СусБе

    1 0 Отговор
    ЗигХайл хер Фюрерке! И ти ще свършиш като Адорф!
  • 50 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 48 " Кочо" Грешка, уважаеми ! Няма как да е човек на Москва, щом чичо Сам си я е харесал !?
    Тя, както и много от нашите икономисти, които са завършили далеч на североизток, са с оср....и задници и янките ги държат на "първа линия" със яки, здрави юзди !!! За това сме и ние на този хал ....!!!
    На многоуважаваната бездетна г-жа А.Меркел в биографията и нещо и се губят годините от 1974 до 1989 година.
    Но за това си има ЦРУ,и КГБ, и Мосад и т.н. ,и т.н.
    Да е жива и здрава, опита се да засели Дойчланд-а с много мургави специалисти.... Не разбирам до колко добре се е справила, но оттатък Голямата локва са доволни, щом я държат 15 години.....
Новини по държави: