Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 21:23 3 939 67

Заев: Не сме далеч от постигане на споразумение с България!

  • зоран заев-
  • северна македония

Отговаряйки на журналистически въпрос за какво се дискутира със София, Заев посочи, че не се говори за отстъпки, а за решения за двете страни

Заев: Не сме далеч от постигане на споразумение с България! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Република Северна Македония прави всичко необходимо за намиране на решение за спорните въпроси със София, заяви днес премиерът Зоран Заев, като нарече България голям приятел, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"Не сме далеч от постигането на споразумение, трябва ни само добра воля и оптимизъм. Вярвам, че това ще стане преди втория съвет на министрите от ЕС /през декември/ и една моя среща с премиера /Бойко/ Борисов. Вярвам, че нашите работни групи ще създадат адекватна атмосфера за това", каза Заев пред репортери по време на Македонски енергиен форум 2020.

Той добави, че се развиват идеи в духа на достойнството на двата приятелски народа за намиране на решение, съответстващо на европейските ценности.

Отговаряйки на журналистически въпрос за какво се дискутира с България, Заев посочи, че не се говори за отстъпки, а за решения за двете страни.

"Има начини как да се реши това. Още веднъж подчертавам, радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност като наша реалност", каза премиерът.

Коментирайки критиките от бизнес сектора, че деловите връзки са били засегнати от споровете, Заев възрази, че бизнес връзките между двете страни са изключително добри.

"Македонско-българската стопанска камара има отлично сътрудничество с двете страни. През изминалата година независимо от коронавируса имаше 12-13 нови български инвестиции у нас и 2 македонски в България. Жалко, че търговията е намаляла навсякъде, включително и между двете страни, но перспективите са отлични", каза Заев пред журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонскайо девойче

    75 0 Отговор
    Измамници на всякакви шмекерии са готови само и само да ги признаем 😂
  • 2 Да не е

    41 9 Отговор
    Напълнил шкафчето?
  • 3 КОТарАК

    54 0 Отговор
    случка-кой ви е първия цар?-Самуил!! а втория?

    Коментиран от #7

  • 4 честен ционист

    43 8 Отговор
    Не се и съмняваме, че Баце ни е продал за пореден път. След ваксината няма да има значение историята къде отива.
  • 5 Винкело

    30 0 Отговор
    Дрън, дрън Дръндар Венетски...Прави впечатление, че от дбес почти всички казионни телевизии са заключили коментарите в тубата. Ама все пак Заеко не мое да рАзбере че е още мноооого далеко от 9 дука.

    Коментиран от #9

  • 6 минчо

    26 3 Отговор
    ЯСНО ПЛАТИЛИ СА СИ.ЗА ТОВА СЕ ДЪРВЯТ ТИЯ ОТ ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.
  • 7 Втория

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Им е Клеопатра.

    Коментиран от #8, #13, #16

  • 8 КОТарАК

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Втория":

    му ха ха ха хааа...оправи ми настроението /жив и здрав
  • 9 Винкело

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Винкело":

    Малииийй..тааа кайсиева ке ме дОвърши. Като глеам колко букви съм изел...Абе нема нищо, така повече прилича на македонскиот jзик

    Коментиран от #46

  • 10 VVV

    20 8 Отговор
    Македонците поне поставят червени линии на ЕС . А ние сабухме гащите пред глобалистите от ЕС .Сега не сме по богати от тях ,ама сме без гащи .Червените линии пред глобалистите трябваше да са ядрена енергетика и южен поток .Както и парите за България да отиват за общо благо а не за тарикати с къщи за гости. Макетата казва ЕС да но не на всяка цена като ония на изток от нас дет са без гащи и енергетика и внасят ток и газ от Турция ;)
  • 11 Софиянецо

    17 16 Отговор
    Не се сърдете на самонареклите се македонци. Преди 30 и повече години ние бяхме същите сърбомани като тях. На запад от София и особено в Северозападна България се слушаше само сръбско радио, най-вече заради сръбската музика. По къщите и блоковете в София издигахме антени по 10 метра и повече, за да хващаме заветната сръбска телевизия. Използването на сръбски думи в ежедневното говорене се считаше за много модерно. Завиждахме на сърбите, защото бяха много по-свободни от нас, пътуваха на Запад, имаха западни стоки, караха мерцедеси /стари/ и можеха да псуват когото си искат. Макар да бяха от соцлагера, те не бяха като нас.
    Сега македонският език вече не приличал много на българския, имал сръбско звучене, ударения и много сръбски думи. Ако продължава така ще стане съвсем сръбски . Кой е виновен за това ?

    Коментиран от #23

  • 12 Перо

    34 5 Отговор
    Има решение на НС по македонския въпрос и главната мутра-психопат ще отиде на съд,ако е вярно това изказване и е продал държавата за едно шкафче с евро и е създал катастрофални последствия за българската наука,история и национална сигурност!
  • 13 Винкело

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Втория":

    Бе ти глей да се не появи Дръндар Венетски, сино на Зевс и Лада (2107) че да гледаш чудо тогава . Ка ша ги размЕта на бръже сите историци и лингвици.
  • 14 Историк

    2 8 Отговор
    Явно 300 спартански татари са взели решения по споровете около град Перник и се побарало решениот

    Коментиран от #17

  • 15 Перо

    8 0 Отговор
    Да не си мисли Примата,че двусмислените думи ще го оправдаят!
  • 16 Гоше Белчев

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Втория":

    Грешен отговор..Буцефал бе приятелю, Буцефал бе...Па като нЕ знАш , Обади се на приятел бре, па питай и публиката
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Въпрос

    10 1 Отговор
    Заев: "радвам се, че България признава македонския език "
    Това вярно ли е?
  • 19 Диамантената ръка

    28 2 Отговор
    Ало Скопие, Цар Самуил и Гоце Делчев българи ли са? Не??? Ами тогава няма ЕС. Утре пак ще питам и така докато научите какви са...
  • 20 Историк

    16 5 Отговор
    Тези комисии в този формат трябва да се приключват.Трябва отворено писмо до всички страни членки, че която страна не приема бълг. виждане по историческите въпроси да прати представител в нова комисия в разширен формат.Вадиме нещата по които спорим и ги доказваме.Когато го докажем се приема и се изпълнява от Македония.Ако не е време да напуснем този СССР.Никой българин не е влязал в Ес, за да търпи подобна тирания/натиск само за угода на други държави.Следователно, молбичка за Bulxit и айде чао EU
  • 21 Софиянец

    10 4 Отговор
    Има два начина - признават за произход на нация и йезик или анексия към майка България - останалото е булшит
  • 22 Превод

    13 2 Отговор
    "днес премиерът Зоран Заев, като нарече България голям приятел " - Страх ни е от вас и не можем да ви понасяме, защото вие сте по - силни и достойни а ние сме жалки , заблудени жертви на волята на великите сили.
    ,"радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност" - Много ни се иска България да признае нашият език но ни е страх че номера няма да мине.
    "Македонско-българската стопанска камара има отлично сътрудничество с двете страни.... Жалко, че търговията е намаляла навсякъде, включително и между двете страни, но перспективите са отлични" - Ако не признаете езикът и историята като македонски, ще спрем всякакви български инвестиции в Северна Македония.
    Отговор - България не отстъпва!!!
  • 23 Софиянец

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянецо":

    Така беше наистина, сред тенекеджии и бакшиши, останалите слушахме Битълс

    Коментиран от #26

  • 24 Решението

    9 1 Отговор
    Е тази територия да се преименува още веднъж на малка българия или другата българия и ще могат да ползват нашата история без проблемип

    Коментиран от #38

  • 25 Винкело

    7 0 Отговор
    Дръндар ми е любимец ..тоя нема спирка, достоен син на Дарданите....боже, тоа е толкова зле, че нема до къде. Иначе много му се смея на дивотиите. Опре чак до пчелите и пчелното млечице. Оказа се че Илирите(албанците) и Дарданците(скопените) са братя още от времето на градежа ана пирамидита.

  • 26 Софиянецо

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Софиянец":

    Не знам какво си слушал, но не можеш правилно да напишеш името на тази група.

    Коментиран от #27

  • 27 Софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Софиянецо":

    Бягай пускай чалгичка, бакшиш сръбски
  • 28 ал бънди

    9 0 Отговор
    Щом тоя шмекер Заю се хвали, работата не е на добре.Като нищо ще е измаймутил нашия глу....абе оня дето се самоопределя като ''Простия''.Само да е посмял БайХ да ни предаде, народът ни никога няма да Му прости.Дано поне Фльор и Шкембето да удържат позицията.

    Коментиран от #36

  • 29 България

    11 1 Отговор
    Заев е типичен представител на "македоно -югословенското" простодушие.
  • 30 Перо

    10 2 Отговор
    Историята е наука,която не подлежи на търгашки пазарлък,на което се надяват “макетата”,нито някакво двусмислие на речта,на което се надява главната мутра и национален предател!
  • 31 Заев

    10 1 Отговор
    Може би на кукуво лято, защото ние сме българи, но неосъзнати.......
  • 32 Ганчо

    3 5 Отговор
    Да, ще влезеш в ЕС, но когато си платиш.. Не се сърди,ти ще си поредната жертва на гроп
  • 33 Слава на Македония и ЕС !

    3 7 Отговор
    До скоро за българския патреотар и сърбо-русо близач, ЕС беше сборище на джендъри. Сега изведнъж се оказа мечтаната цел и достойно място за живот... на какво се дължи промяната, патрЕотари с дамаджани ?!

    Коментиран от #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Чавдар войвода

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "ал бънди":

    Заекът Зоран и предния път така се хвалеше, но...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Брендолета

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Решението":

    Да бе малка България в Северна Македония, голяма България в Сърбия или Албания. И станахме 1 средна България. Значи историческа област Панония и Македония, когато български хан се заселва там.

    Коментиран от #50

  • 39 Д. Петров

    15 0 Отговор
    "радвам се, че България признава македонския език"
    Как пък се признава нещо което не съществува!?

    Коментиран от #40

  • 40 Брендолета

    3 6 Отговор

    До коментар #39 от "Д. Петров":

    Още малко ще кажете, че и италянския не съществува. Хан Алцек е бил там. Ние го учехме само в това изречение, а за Панония и Македония нищо не съм учила. Нека да мислим по европейски. Какво ще ни навреди на нас българите, че се наричат македонци с македонски език?

    Коментиран от #42, #47

  • 41 Русия

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Слава на Македония и ЕС !":

    На Русия. Русняците пишат своята и чуждите истории по пет пъти на ден. Според случая. И нашите папагали се обръщат по пет пъти на ден. Според Русия.
  • 42 Шамара

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Брендолета":

    Ами като малко се ограмотиш ще разбереш! Щото ще се пишеш македонка един ден ти и всички около тебе!

    Коментиран от #43

  • 43 Брендолета

    3 4 Отговор

    До коментар #42 от "Шамара":

    За да се стигне да се пиша македонка ще да е нужно да завладеят България. Това ли мислите ще се случи?

    Коментиран от #48

  • 44 Мунчо

    10 0 Отговор
    Ако някой /президент, премиер или друга важна персона/ се споразумее с макетата, ще стане предател на хилядолетието. Макетата има още много да се цивилизоват за станат достойни за ЕС. Необходими им са поне 10 години за да ни убедят в добронамереността си и да им повярваме, че ни считат за братя, за каквито ние ги приемаме.

    Коментиран от #55

  • 45 123

    6 0 Отговор
    България и това вето не са проблема за Македония,ще го решат.Македония има същите проблеми като България, крещяща корупция, престъпност,лошо здравеопазване и образование, наркотици и емиграция на младите и способни македонски граждани.Крушата не пада по далече от дървота. ЕС си научи урока след като прие страна като България която нито съдебната система,корупцията,престъпноста не беше реформирала и разрешила, приета с обещания да свърши работата и от 14 години нищо не е направенопо тези проблеми.Та македония скоро няма да влезе в ЕС, освен ако не си сменят манталитета на измамници и мързеливци.
  • 46 Пии гроздова бе

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Винкело":

    Ансалак кво се тровиш с тая кайсиева 😁😂
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Мимч

    9 1 Отговор
    Интересно как така е сигурен,че ще се разбрат с България и неговите интереси или техните за идентичност и език се признават по неговите думи от нас.Нали и това беше проблем.Явно ние сме отстъпили,но не е ясно те какво ще отстъпят,за да ги признаем....
  • 50 123

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Брендолета":

    Провинция Панония е на територията на източна Австрия/Западна Унгария/Северо Западна Сърбия/и Северна Хърватия,Босна,Словения.При Аварския кагант границата е Юго източна Германия, 10 племена на Оногуритеи племената на Китригурите са съставна част от Каганата на Баян1 за който се бият 10 000 конници китригури.Когато синът на Баян умира през 630 г. сл. Н. Е., Българите в региона се вдигат на бунт и избухва гражданска война между аварите и българите. Българите се обръщат към Източната Римска империя за помощ, но те са твърде заети да се бият с атаките на арабите, за да помогнат, така че българите се оправят сами мигрират на изток и създават Патрия Хонугурия на изток в Румъния,Молодва и Украйна. Въпреки че аварите спечелват тази гражданска война, този конфликт им струва много скъпо и силата на аварите намаля.

    Коментиран от #52

  • 51 Брендолета

    2 0 Отговор
    От Наташа, Айше не става. Няма смисъл да го сменям. Достатъчно пъти са ми го сменили до сегашното как се наричам.
  • 52 Брендолета

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "123":

    Сърдечно благодаря за детайлната информация. Значи доста неща са преиначени. Някъде в четиво съм срещала, че Баян останал при Кубрат Фанагория. А ханът-воин хванал гората, т.е. преселил се другаде.

    Коментиран от #57, #58, #59

  • 53 Брендолета

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Мунчо":

    Коментарът си е мой, а мнението си е Ваше.
  • 54 Да, да

    3 0 Отговор
    повЕрвах ти
  • 55 Историк

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Мунчо":

    Един англичанин беше казал, че за да се превъзпита един народ му трябва смяна на едно поколение.
    Т.е първо трябва да спрат да учат децата на простотии, като сменят и уеднаквят възприетите исторически и правни норми поне в европейското пространство.Има библиотеки в Женева, Рим и т.н някъде по музеите има български артефакти и документи(ЛОНДОН) и т.н.Ако ще правим сериозни неща или ще топаме топката на лъжите и фалшификациите да ни се махат от главата
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 123

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Брендолета":

    Курт или Кубрат както го наричат българските историци е аварски принц който по тогавашните римски обичай е изискан да бъде отгледан и обучен в римския императорски двор,като той не е единствен принц заложник при римляните.Джон/Иван от Никиу 696г нарича Курт роден 606г починал в 665г вожда на Хуните.Кубрат е покръстен прес 619 г в Константинопол и е близък приятел с император Ираклий управлявал през 610-641.Патрия Хоногурия е основана 632 след Аварската гражданска война и отделянето на Хоногурите от Аварския каганат в състава и влизат племената Хоногури,Китригури и Утигури.Сина на Курт се казва Батбаян (не Баян) той управлява тази част от Българите които оставатв района над Кримския Полуостров под владетелството на Хазарите след поражението на Българите от хазарския кагант.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 123

    8 0 Отговор

    До коментар #52 от "Брендолета":

    Българи във Войводина и Македония
    Кубер управлява в Сирмиум смесена група народи - българи, отвлечени римски поданици, славяни и германски племена - като васал на аварския каган. След бунт той повежда 70 000 си орда последвана от другите му граждани в Македония. Там той се установява в района на Керемисия и прави неуспешен опит да превземе град Солун. След това той изчезва от историята и по-късно хората му са консолидирани в Първата българска империя от хан Крум.
  • 60 123

    6 0 Отговор
    Българи в Италия
    Други българи, около 662 г., водени от техния "херцог Алцеко" (Алцек) потърсили убежище от аварите с лангобардите и поискали земя от ломбардския крал Гримоалд I в замяна на военна служба "по несигурна причина", първоначално отседнали близо до Равена и по-късно се придвижват по-на юг. Гримоалд изпратил Алцек и неговите последователи при сина му Ромуалд в Беневенто и след това им били предоставени земи от Ромуалд североизточно от Неапол в "просторните, но дотогава опустели" градове Сепино, Бовианум (Бояно) и Изерния, в момента - ден Молизе на Апенините. Вместо титлата "Херцог", Алцек получава ломбардската титла "Гасталд". Павел Дяконът в своя Historia Langobardorum пише след 787 г., казва, че по негово време българите все още са населявали района и че въпреки че говорят „латински“, те не са изоставили използването на собствения си език
  • 61 АМАН ПРЕДАТЕЛИ

    2 1 Отговор
    НА БОКО, ВДЛЪБНАТАТА МУТРА МАЙ , МАЙ СА МУ НАПЪЛНИЛИ НОЩНОТО ШКАФЧЕ С "ЦЪРВЕНИ"ДЕНАРИ И ФАЛШИВИ ЗЛАТНИ ПЕНДАРИ . БОКО Е НОВИЯТ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ , А НА БАЕ СИ ТОДОР МОЖЕ ДА ЛИЖИ САМО ПОДМЕТКИТЕ .Върви масова пропагандна кампания на на соросоидните кумуняги от ІV соросоиден/неокомунистически /евро-атлантически /интернационал майка България отново да се откаже от законните си и справедливи интереси в полза на чужди антинтибългарски. Имаме войници , но виноге сме предавани от самовлюбени и некадърни ролитичари и , които не могат да формулират фундаментални български справедливи права. ПОЗОР , САМО НАВЕДЕНИ ПРЕДАТЕЛИ С ИЗУТИ ПОТУРИ НИ СА АХАЛИ .
  • 62 123

    5 0 Отговор
    Първа българска империя
    След разпадането на Хоногурската държава под нападението на Хазарите през 668 г. Аспарух се разделя с братята си и тръгва с някои от хоногурите да търсят сигурен дом. Той беше последван от до 30 000 българи.След битката при Онгал(Централна и Източна Влахия и Добруджа) Аспарух основава Първата българска империя, която е официално призната за независима държава от Източно Римската империя през 681г.Българите били построили дървени укрепления в блатистата местност близо до остров Пюс на Дунава. Блатата принуждават византийците да атакуват от слаба позиция и на по-малки групи, което намалява силата на атаката им. С продължаващи атаки от укрепленията, отбраната на българите в крайна сметка принуждава византийците да бъдат разгромени, последвани от българската конница. Много от римските войници загиват.
  • 63 Ко каза ко

    1 3 Отговор
    Алооо български патрЕоти не се хабете по форумите! Ще признаем всички техни твърдения!!! Баце ви мачка в България и вие си траете ,а сте тръгнали на макета да се държите. Сега когато и една 2милионна "държава" ни смачка няма по-надолу къде да падаме.
  • 64 123

    1 0 Отговор
    Всяка година хуните [аварите] идвали при славяните, за да презимуват с тях; като вземат съпругите и дъщерите на славяните и спят с тях,тове е между другото малтретиране нса славяните които също също са принудени да плащат налози на хуните и воюват и ограбват Балканския от 5 век а след това и се установяват за постоянно там . Но синовете на хуните отгледани от жените и дъщерите на тези венди, не можаха да издържат най-накрая на това потисничество и отказаха да се подчинят на хуните и започват бунт. Когато сега вендската армия тръгна срещу хуните и търговецът Само ги предвождаше. И така храбростта на Само се показа по прекрасен начин и огромна маса от хуните паднаха под меча на вендите.

    - Хроника на Фредегар, книга IV, раздел 48, написана около 642 г.
  • 65 аз съм Веска

    2 1 Отговор
    И ДВАМАТА СА МНОГО ЕДНАКВИ - СИЛНИ ЛИДЕРИ .КОГАТО ТВЪРДО СА РЕШИЛИ НЕЩО ГО ПОСТИГАТ...
    С НАШИЯТ ЛИДЕР ОБАЧЕ ИМАМЕ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ...
    ТОЙ С ТВЪРДОТО СЕ Е ПРОСТИЛ.....
  • 66 Аве Адолф Хайл

    7 0 Отговор
    Долнопробните сръбски мекерета от Скопие вече изхвърлиха син камък от ялови опити да си измислат държава ...... Така че ВЕТО до дупка на тая болшевишка смет .
  • 67 Ейприл

    3 0 Отговор
    Аз не признавам понятието Македонски език. А ако някой бг политик го допусне то с това ще приключи политическия му живот и не само ..има Бог
Новини по държави: