25 Декември, 2020 12:21 3 942 29

Русия отделя 65 милиарда рубли за многоцелеви реактор

  • русия-
  • михаил мишустин-
  • премиер-
  • реактор-
  • атомна енергетика

Очаква се инсталацията да стане най-мощният научен ядрен комплекс в света

Русия отделя 65 милиарда рубли за многоцелеви реактор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският премиер Михаил Мишустин подписа постановление за отделяне на 64,9 милиарда рубли (около 702 млн. евро) за строителство на изследователска ядрена инсталации на базата на многоцелевия реактор в Димитровград, Уляновска област.

„Очаква се инсталацията от 150 мегавата да стане най-мощният научен ядрен комплекс в света. Въвеждането ѝ в експлоатация е планирано за 2028 г. Строител на съоръжението ще бъде Научно-изследователският институт за атомни реактори, част от „Росатом“, се казва в документа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    72 14 Отговор
    Руснаците взеха много да строят и развиват, сигурно затова мученето от обора вече не мучене а направо вой на умряло

    Коментиран от #11

  • 2 Behemoth

    19 36 Отговор
    Отново триумф....а чушкопек кога?
  • 3 Хасан

    11 30 Отговор
    това колко прави в истински пари?

    Коментиран от #10, #17

  • 4 одинь рубль

    10 46 Отговор
    Ндаа ,днешният курс е 91.5 рублички за едно Евро ,което значи ,че една РУБЛИЧКА е 1.1 евроцента?! Което значи - че статията е или много стара ,или много лъжлива. ПП. Минималната заплата в РФ продължава да е 12 130 рубли, а минималната пенсия - 8726 рубли.
    Живот ... ,като на кино!

    Коментиран от #5, #12, #14, #22

  • 5 БанкерЪ

    47 6 Отговор

    До коментар #4 от "одинь рубль":

    $1=115 йени. Е, и? Защо не погледнеш класацията на ООН по индекса PPS - където Русия е със седем места пред нас? За наше съжаление...

    Коментиран от #7, #8, #23

  • 6 От години слушам...

    10 37 Отговор
    За невероятните, неповторими и полезни за човечеството, грандиозни руски изобретения... ама накрая защо всичко свършва с купони за хляб и безследно изчезнали.
  • 7 одинь рубль

    8 34 Отговор

    До коментар #5 от "БанкерЪ":

    Ама моля ви се ! Дълбоко съм убеден ,че руските пенсионери живеят ,като крале с 89 Евро на месец ! А запознат ли сте с факта ,че 70% (седемдесет процента!!!) от руснаците получават заплата под 25 000 (двадесет и пет хиляди) рубли (инфо от РОССТАТ) ? ПП. Кажете в коя банка сте БанкерЪ - в МОСБАНК или в РОСТОРГБАНК ?
  • 8 не кълвем

    12 11 Отговор

    До коментар #5 от "БанкерЪ":

    Толкова си Банкер(Ъ). На английски ,абревиатурата е PPP ( Purchasing Power Parity) а не - PPS. ППС е на български (да те светна) и значи Паритет на Покупателна Способност.
  • 9 Вълко Червенков

    8 30 Отговор
    До 2028 колко "дачи" ще се построят и колко яхти ще се купят с тези пари,но реактор ще има на мокавей.Поредната "безаналогава" изцепка на Кремълските хвалипръцковци.

    Коментиран от #20

  • 10 Хасанчоооо

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    как ми липсваш, като те няма из форума... Няма такув комичен тапигьоз като теб да ме разсмива до сълзи. Наблягай на постове тук бре най са платени, ще изкараш за калъфка на айфона.
  • 11 Рико

    6 24 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Виж на какво попаднах : " Forbes: Руските суперракети "Кинжал" не съществуват ".

    Коментиран от #13

  • 12 Не знам

    28 4 Отговор

    До коментар #4 от "одинь рубль":

    колко и какво, ама това са милярд евра с един подпис за научни разработки от днес за утре. Европейската ви система такъв ресурс не може да алокира след четири годишни преговори. Колко взима чукундура в цеха в Краснодар или в Рентън в Бойнг все тая. Мерната единица е колко мах и колко мегатона е ракетата. Там безспорно корумпирана Русия ги пердаши като шкимбе у камик западняците. И инвестира дебело за да продължи да е така.
  • 13 батка

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "Рико":

    каквото пише форбс е научна теорема. Дано не пишат, че няма слънце утре, че ще изпукаме от студ.
  • 14 Пешо

    3 13 Отговор

    До коментар #4 от "одинь рубль":

    Не лъжи жена ми взема 5400 рубли.
    5292
  • 15 бушприт

    9 5 Отговор
    Димитровград, Уляновска област. Малко по-далечко е на изток от Москва. Там има голям водоизточник. На реактора му трябва вода за охлаждане. И русите си имат Димитровград. Дано някой пияница да не се удари в техен стълб и да им прекъсне електричеството. Или техните стълбове са стоманени,а не от цимент и железни пръчки?
  • 16 Хммм! Интересно!

    6 17 Отговор
    Как изглежда многоцелеви реактор? Като бронебоен чайник с ракетна площадка под капака?
  • 17 хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    в турски лири ли? :)))
  • 18 Хахаха!

    30 5 Отговор
    Русофобията вие за поредно,а това е Паганини за ушите ми! Важното,най-важното,свръх-важното е че Алкаша Боря е Вечен Аут и Вечните Колонизатори ще гледат Русия през един мнооого крив макарон..Пари всеки тулуп може да напечата,напечатайте ми СУРОВИНИ.АЙДЕ!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДАААА

    7 8 Отговор

    До коментар #9 от "Вълко Червенков":

    Онези отвъд океана никога не се хвалят.
  • 21 Жулиен Гаков

    20 4 Отговор
    До ДААА : ОНЕЗИ ОТВЪД ОКЕАНА НЯМА СКОРО ДА СЕ ПОХВАЛЯТ С НЕЩО КОЕТО ЩЕ Е ПО- ДОБРО ОТ РУСКОТО , ПОНЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВОЕННАТА ТЕХНИКА! ПУТИН ИМ КАЗА 2018 НА ФЕДЕРАЛНОТО СЪБРАНИЕ ЧЕ СЛЕДВАЩИТЕ 10-15 ЛЕТ ЩЕ ПОЧАКАТ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ,, НАШИЕ РЕБЯТА ЧУТЬ ЧУТЬ ЧТО НЕБУДЬ ЗДЕЛАТЬ!" - ПРОСТО ИМ СЕ ПОДИГРА ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ!! НЕКА ВИЯТ ОТ КРАВАРНИКА ГОРКИТЕ!
  • 22 Калбо

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "одинь рубль":

    за раждания 9000 долара на раждане токът и парното им много евтин а заплатите са повече отколкото си мислиш ти за съжаление ние сме слуги на запада и краварите и се починявме кто кучета ние сме в Европейският съюз а заплатите не са по високи от тяхните немога да разбера защо някой българи не харесват Русия след като са ни помагали и винаги когато се съюзява ме със запада България Става по малка на картата на света
  • 23 Nnn

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "БанкерЪ":

    Има огромно Е И ,ама ти няма как да го знаеш,защото си неук на тази тема.Пойнтерсувай се ЗАЩО рублата става само за тоалетна хартия и една 90 рубли са 1 долар и ЗАЩО Йената е с такава величина.Ще останеш изненадан и ще се убедиш още повече руската валута какъв боклук e.Никога повече не давай Йената за сравнение ,защото това е една от най-важните валути.
  • 24 Варна

    7 3 Отговор
    За всички тук дето си мислят, че курса на валутата определя стандарта на живот.
    - Момчета...
    Не се занимавайте с теми, от които главите ви не вдяваят нищо.
    Казвам го след 20 години стаж като икономист с достатъчно опит и в управлението на хора, офиси и фирми и се никак не лош опит във външната търговия. - И под външна търговия не разбирам ЕС , а търговия с трети страни по смисъла на закона. - И нашите и на ЕС.
    Големи тъпотии сте написали и демонстрирате поведение сакаш сте нещо повече, а забравяте че живеете в най- бедната, най- крадливата, най- непроизваждащата и най- безпомощната след която са само тъпите македонци.
    Като представители на страна без възможности, е някак нелепо да определяте възможностите на друга страна, която очевидно е с възможности във всички сфери на общественият живот.

    Коментиран от #26

  • 25 Инж Илич

    3 1 Отговор
    А Москвича пали ли???
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Caravav war

    2 2 Отговор
    Да го лапат сополив краварските модератори.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания