Last news in Fakti

28 Ноември, 2012 21:23 1 888 3

Албания празнува 100 години независимост

  • албания-
  • тирана-
  • 100 години-
  • независимост-
  • празнува-
  • ликува
Албания празнува 100 години независимост - 1
Тирана

Ликуваща Албания отпразнува днес 100 години от обявяването на независимостта от Османската империя с манифестации, в които участваха десетки хиляди души в Тирана, а също така в южния град Вльора, където на днешния ден преди един век за първи път се е развяло знамето на независима Албания, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"28 ноември е празник за всички албанци, където и да се намират те, защото това е денят на независимостта, бележещ жертвите и мечтите за по-добро бъдеще", заяви във Вльора президентът Буяр Нишани пред ликуващото множество.

"Днес ние сме единни под това знаме", продължи той, докато множеството развяваше червените национални знамена с двуглав орел в центъра.

За кратко във Вьора се събраха премиерът от десницата Сали Бериша и лидерът на социалистическата опозиция Еди Рама въпреки дълбоките разногласия между двата лагера след парламентарните избори, които според опозицията са били белязани от фалшификации.

Върховият момент на церемониите беше масовият митинг тази вечер в Тирана, в който по данни на полицията са участвали десетки хиляди души, а преди това се състоя тържествен военен парад с участието на 1600 военнослужещи.

Празникът беше отбелязан и в съседна Македония, където 25% от населението са албанци, а също така в Косово, където албанското мнозинство обяви независимост от Сърбия през 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 арнаут

    0 0 Отговор
    те нали бяха рода с турците
  • 2 Македонец

    0 0 Отговор
    25% в Македония някой друг път. Не се повече от 15% затова последното преброяване пропадна защтото бяха свикнали да преброяват хора 20 години ги няма, през 1994 продажника Бранко Цървенковски даде 150000 гражданства на косовски албанци за Киро Глигоров да бъде избран за президент и след това някой ни е виновен, трябва да се подрежат ноктите и крилете на двуглавия орел.
  • 3 Realen

    0 0 Отговор
    Shte praznuvat dokato ne im hrumne na amerite she tiq trqbva da ischeznat ... shte stane , byrzo ...
Новини по държави: