Last news in Fakti

28 Декември, 2020 23:03 2 817 65

Беларус: “Лукашенко може да свърши като Кадафи“

  • беларус-
  • лукашенко-
  • кадафи

“Ако Лукашенко се появи без охрана на публично място, хората ще го разкъсат на парчета”. ДВ се срещна с дъщерята на убития преди 20 години лидер на опозицията в Беларус Юрий Захаренко.

Преди година “Дойче Веле” разкри как в края на 90-те години на 20 век противниците на беларуския президент Александър Лукашенко са били отвличани и убивани. В ексклузивно интервю бившият военен от спецчастите Юрий Гаравски разказа как е помогнал за отвличането и убийство на известни беларуски опозиционери – сред тях бившия вътрешен министър Юрий Захаренко. Разследващите в Минск възобновиха работата по случая през 2019 година, но бързо след това я прекратиха поради "невъзможност да бъде установена идентичността на обвинения”.

Дъщерята на Юрий Захаренко - Елена, не е изненадана. “Ясно ми е, че при сегашното управление истината за случилото се няма да излезе наяве”, заяви тя за ДВ от жилището си в Мюнстер, Германия.

Борбата срещу диктатурата взима жертви

Юрий Захаренко е един от противниците на Лукашенко, които в края на 1990-те се опитват да предотвратят авторитарното му управление. Лукашенко е избран през 1994 година и с два спорни референдума разширява своите правомощия. Той коригира конституцията в своя полза и държавното управление се променя от президентско-парламентарно в изцяло президентско.

Захаренко, който в началото подкрепя Лукашенко и дори е избран за вътрешен министър от него през 1994 година, става един от най-яростните му критици и обвинява президента в корупция и злоупотреба с власт. Лукашенко го освобождава през 1995 година. Захаренко става един от лидерите на опозицията и си поставя за цел да свали Лукашенко, в когото вижда диктатор. На 7 май 1999 година Юрий Захаренко изчезва безследно.

До февруари 2020 година дъщеря му не е знаела какво точно се е случило с него. След публикуване на разследването на ДВ тя решава да се свърже с Юрий Гаравски. Двамата се срещат в Швейцария, където Гаравски кандидатства за убежище през 2018 година. За Елена Захаренко не е лесно да се срещне очи в очи с мъжа, който е участвал в убийството на баща ѝ. “Но трябваше да го направя”, казва тя. Захаренко иска да разбере дали Гаравски е казал истината в интервюто за ДВ. Срещата заличава всякакво съмнение.

Паралели с протестите от 1990-те

От 2000 година Елена Захаренко живее в Германия заедно със сина си, майка си и най-малката си сестра. Днес работи като продавачка в Мюнстер, а в свободното си време свири на пиано и ходи на църква. Жената изглежда спокойна и меланхолична, но тъжната ѝ семейна история я преследва и до днес. С нея гледаме стари касети. На една от тях тя е на разходка в Мюнстер заедно със сина си през 2002 година. “Къде е твоят дядо?”, пита операторът. “Той беше отвлечен”, отговаря четиригодишното дете. “От кого?”, пита мъжът. “От бандитите”, отговаря момчето.

Захаренко следи антиправителствените протести в Беларус с “тревога и надежда”. Протестите срещу Лукашенко и техните символи (например бяло-червено-бялото знаме) напомнят за протестите от края на 1990-те. Това не я изненадва, тъй като целта е същата: “страната да бъде освободена от диктатурата”. Разликата е, че благодарение на интернет днес информация се предава бързо. Както и че в Беларус има ново поколение, израснало с европейските демократични ценности.

Репресиите продължават и до днес

Демонстрациите в Беларус се потушават брутално. От началото на масовите протести след президентските избори на 9 август по данни на активисти са арестувани над 30 хиляди човека. ООН документира стотици случаи на изтезания, има и жертви. Например 31-годишният артист Роман Бондаренко, който беше пребит до смърт.

“Това се случва, защото на престъпниците тогава така и не се потърси сметка. Безнаказаността доведе до нови жертви.” Докато репресиите преди са били насочени срещу водещи политици, днес те засягат и обикновените хора, отбелязва Елена Захаренко. Тя не смята, че Лукашенко ще даде властта доброволно, и си представя два сценария – Лукашенко да завърши като избягалия в Русия бивш украински президент Виктор Янукович, или като екзекутирания бивш либийски лидер Муамар Кадафи. “Ако Лукашенко се появи без своите охранители на публично място, хората просто ще го разкъсат на парчета”, казва Захаренко.

Беларус ѝ липсва

Какъв е нейният съвет към сънародниците ѝ? “Младите и добре образованите имат възможност да се реализират в чужбина”, казва тя. За по-възрастните емиграцията е трудна. На Елена също ѝ липсва Беларус. Германия така и не се превръща в нейна родина. Но въпреки това тук е домът ѝ, в който живее с майка си и сина си.

И 20 години по-късно Елена Захаренко не може да загърби миналото. Иска да се върне в Беларус и да се сбогува с баща си и баба си. И се надява, че скоро не само тя ще е скъсала с тъмното минало, но и родината ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сибиряка

    44 13 Отговор
    Захаренко се самоуби никой не го е убивал наглълта се хапове!
  • 2 ТаУмВзе

    51 7 Отговор
    Колко пъти? Една и съща статийка?

    Коментиран от #4, #11, #12, #24

  • 3 Аделоф Айхман

    56 5 Отговор
    Те и Меркел ако я набарат неонацистите в Германия ще разчепат.
  • 4 КОНТРАТА

    49 5 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Господарите от ДВ така са заръчали!
  • 5 Кадафи

    16 24 Отговор
    Ами на когото както му е писано. Щом върви по тоя път така ще свърши!
  • 6 Pokoloko

    55 7 Отговор
    само като чуя "дойче веле" и абсолютно на нищо не вярвам, дори не чета статията или превключвам канала, медия спонсорирана от познайте кой евреин с унгарски корени дето само бърка го..ата в източна европа

    Коментиран от #28

  • 7 Само че

    33 2 Отговор
    Германците трябва да спрат да оправдават зверствата, извършени от Турция в самата страна и в съседните страни, и да изискват същото за Ердоган, ако искат да им се вярва.. Лицемерието през 21 век не се приема.

    Коментиран от #20

  • 8 Дюс мама Дюс

    4 23 Отговор
    Ушанката протестър ..от картофената нива ...... Ти не разбра ли ,че нещата или стават ,или продължават бе ,чапаец ?
  • 9 КОНТРАТА

    24 2 Отговор
    Тези много да не пророкуват кой кога и как ще свърши, че много са дотегнали и без друго и на някой търпението юоже да юу се изчерпи скоро и западната нагла соросня да стане на мяуу за последно. Я гледай каква агресивна кочина били те ще определят кой ще печели изборите в суверени държави. И тая дъртачката в Германия многo съмнително седи 16 години като канцлер.
  • 10 До автора

    7 2 Отговор
    Ммммм

  • 11 Hoho Boho

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Може Бойко да не я е чел..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Верно ли

    28 3 Отговор
    Не стига, че зелето списват смехотворни простотии, ми и по няколко пъти на ден, та да не пропуснем. Ама не знаят, че само заглавието е достатъчно, да знам, че бозата е тяхна и хич не се хабя да чета.
  • 14 А Тиквата?

    20 2 Отговор
    Тя без гвардията как е?Какъвто е дебел и оял се и каратето няма да го спаси.Кретенът му с кретен.
  • 15 Фридман

    28 4 Отговор
    ,, Ново поколение израстанало с европейски денократични ценности"???!! те на протестите срещу президента Александър Лукашенко са точно лесбоси и геьове това ли са поколението с евро ценностите???
  • 16 Между другото

    20 1 Отговор
    Болшинството "лидери" както са подхванали народите си без личната си гвардия ги счита най малкото замеряни с яйца и боклуци или набити.Преди 1944 цар Борис с колко охрана се е движел когато се е разхождал в гората-а е имало партизани.Аз се движа сам и от хората не се страхувам.
  • 17 КОТарАК

    23 3 Отговор
    Меркел може да свърши като Кадафи

    Коментиран от #37

  • 18 абе

    7 2 Отговор
    ``бяла``-мисирка....Къшшш...
  • 19 Либия някога

    32 4 Отговор
    преди да бъде унищожена ! Преди нападението на Либия от НАТО, местните жители са се наслаждавали на един от най-високите стандарти на живот в Африка !Mладоженците са получавали по 50 000 $ за да си купят свой дом.Преди Кадафи 1/5-та от либийците са били неграмотни, той е направил образованието БЕЗПЛАТНО и на високо ниво .Здравеопазването също е било БЕЗПЛАТНО и висококачествено. Заплатата на една медицинска сестра с най-ниска квалификация е била 1000 долара.И електричеството е било базплатно за ВСИЧКИ хора.Всички кредити са били безлихвени, 0% по закон.Либийската централна банка е била държавна, и за разлика от всички Западни банки, тя не е била собственост на династията Ротшилд… и е издавала освободени от дълг пари.Всеки гражданин, желаещ да стане земеделец му се давало за безплатно ползване земя .За разлика от нашите продажни лидери, Муамар Кадафи отказа да продаде хората си – ЛИБИЯ НЯМАШЕ ДЪЛГОВЕ !!!

    Коментиран от #34

  • 20 ИзточенВъпрос

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Само че":

    Новина, която е ежедневие за нечовешкия турски режим и с която Германия не иска да се занимава.. Днес: "Тялото на младия сириец Хайтам Хадж Халил, роден в Джераблус, беше намерено в кола на контролно-пропускателен пункт в град Азаз. Той беше убит от турски граничари, а органите му бяха откраднати след аутопсия в турска болница."
  • 21 Уескър

    16 1 Отговор
    Кадафи свърши и терористите от Близкия Изток превзеха Европа, то примера не е най подходящия соросоидите не се славят с интелек това е всеизвестно!
  • 22 Иван Василиевич

    15 1 Отговор
    Ма може бе и Оланд и Меркел пак да се молят на Вовата като в Домбас накрая
  • 23 Активист на БКП

    11 2 Отговор
    Преди Кадафи Либия е била управлявана дълго време от ,, демократична,, Италия !!!И ???

    Коментиран от #36

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    ДРАСНЕШ СТАТИЙКА, ВЗЕМЕШ ХОНОРАРЧЕ, ВАЖНОТО Е ДА ИМА ПОСЕЩЕНИЯ, КОИ МУ ДРЕМЕ КАКВО Е ДРАСНАТО

    САЙТА ПЕЧЕЛИ ОТ ПОСЕЩЕНИЯ

    Коментиран от #26, #43

  • 25 Раковски

    0 0 Отговор
    Ето ви

  • 26 Горда съвецка чукча рософил

    3 12 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Завиждаш ли ,помейшо ?

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кк27

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Pokoloko":

    Сорос или ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 умирате

    5 2 Отговор
    ...факти!!!

    Коментиран от #38

  • 33 пфуу

    9 0 Отговор
    ...мисирки,а не - журналисти!!!

    Коментиран от #41

  • 34 Квк

    17 0 Отговор

    До коментар #19 от "Либия някога":

    Както казва Хилъри Клинтън - за Кадафи : ДОЙДОХМЕ,ВИДЯХМЕ И ТОЙ УМРЯ ! Така е като откажеш на големия брат,или по -точно на МВФ ( дълбоката държава ) ти пръскат черепа ,така както го пръснаха и на Джон Кенеди ,по-същиъе причини !
  • 35 Седесарят..

    15 1 Отговор
    Присъединявай Към РФ..Силата винаги печели...Захаренко е като Наваленко...Много демокрация,=слаба нация,хилава държавност,негодна армия...+деградация на духа и тялото..Педирассстка история..
  • 36 Кккк

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Активист на БКП":

    А Италия от кого се управлява ? Сигурно от йезуитския орден ,че им е близо ! Те там са благословени от папата ,така че ще им върви всичко на пожар ! Имат неговата благословия на Петър римски !
  • 37 Истината

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "КОТарАК":

    Меркел е фигура на Сорос и компания ! Опасно Лида жена по-наследсто . Само мустака и липсва и ще ви заприлича на един нейн роднина - голям добротворец беше ! След себе си остави една прекрасно развиваща се държава (Германия) и много щастливи изживявания на целият народ - спомени прекрасни !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 барчо

    10 1 Отговор
    Колко интересно. Една и съща новина повторена за по-малко от 8 часа и половина. Това се казва да набиваш в изпразнените кратуни от съдържание фейкове и итрицателни емоции към определени събития или личности!!!!! А да се засрамите малко!!!!!!!!!! Що не повтаряте новините дето американски военни убиха невъоръжени журналисти от няколко държави, включително английски и военни и ги помилваха????
  • 40 В.Владимирович.

    2 0 Отговор
    Аз съм доволен от Сашо!!.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 джипка

    2 1 Отговор
    те и на боко се канеха ама ето на човека си обикаля и му се кланят
  • 43 барчо

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ааааааа, не е така. Има значение. С тези статийки, дето са насочени и повтаряни през 6-8 часа около стотина пъти се променя мисленето на хората. Който плаща, поръчва песните, дето оркестъра свири.
  • 44 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Сигурно татенцето е на някой остров ,английски.и си порка ,,том Колинс,,,.Те русите,от спеца,ги разбират тез работи...
  • 45 Политолог

    3 1 Отговор
    Иска им се на мижитурките населяващи форума и в БГ да се върнат тези времена...но уви...мечти
  • 46 Софиянец

    4 4 Отговор
    Той вова на там върви вие за лукашенко сте се притеснили
  • 47 Лукашенко

    8 2 Отговор
    може и да свърши като Кадафи ама гледайте вие да не свършите като обикновените либийци които сега го търсят ама го няма.
    Или като съседите от Украйна.
  • 48 желяз каменноff

    3 2 Отговор
    лукашенко ше падне когато си отиде путин.
  • 49 желяз каменноff

    4 0 Отговор
    император путин държи под котрол лукашенко и региона особенно украйна и крим
  • 50 Няма да свърши

    10 2 Отговор
    Русия не е Либия. ...ако Лукашенко се подаде на прозападните демонстрации тогава го очаква геноцида като България
  • 51 жан вължан

    1 2 Отговор
    и мосад и цру държат под контрол лукашенко
  • 52 dr Feelgood

    2 6 Отговор
    то народа ше реши кво да прави с него.март месец 2021г си отива путин и лукашенко пада от власт на секундата.
  • 53 DW. Класически дезинформатори!

    3 1 Отговор
    Защо ли никой не ви вярва,??? Първо се чете дали е ваша статията, макар и с малки букви дае написано!
  • 54 Иван

    6 0 Отговор
    Натискайте си парцалите защото при демокрацията ще търсите храна по контейнерите за боклук
  • 55 куркуленко

    1 1 Отговор
    колкото и да се опитвате да промиете мозъжите на хората незбравяйте че има и много умни между тях и те много добре знаят защо кадафи стигна до там !!! той беше противник на вашите началници и затова го свалиха а тоя ближе еврейски задници така че няма да се сбъдне пророчеството ви...
  • 56 54321

    2 4 Отговор
    Румъния ни показа верния път, комунист власт без кръв не дава
  • 57 Алфа Вълкът

    1 1 Отговор
    ДЕМЕК ИЗНАСИЛЕН С ЖЕЛЯЗНА ШЕСТОЪГЪЛНА ТРЪБА!
  • 58 американската мафия

    2 0 Отговор
    Ъъъъъъъ Кадафи го убина ха добрите миролюбиви хора от НАТО(сащ) където не се борят за власт, петрол и американска диктатура! Не схащам сравнението!

    Коментиран от #63

  • 59 СССРБарета

    1 0 Отговор
    Що не пробва Буш да иде в Ирак без охрана? Или в Либия или Авганистан? Жив ще го изядат! Не ни занимавайте с глупости!
  • 60 ФЕМЕНИЗЪМ

    3 0 Отговор
    ГЛОБАЛИСТКИ ФЕМЕНИЗЪМ И МАТРИАРХАТ НАЛОЖЕН ОТ САТАНИТСКАТА СЕКТА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ЛЕСНИТЕ ЗА КОНТРОЛ ЖЕНСКИ СА СИ ПОВЯРВАЛИ ЧЕ ЩЕ КОНТРОЛИРАТ СВЕТА!
  • 61 Дойчо Велев

    0 0 Отговор
    И пак ще го напиша от вчера да го прочетат повече хора! A зaщo ДВ или тoзи Oлeг ли e, кaкъв e нe нaпишaт и кaквo бeшe Бeлaруc прeди дa дoйдe Лукaшeнкo? Eй тaкa, нaли тaкa ce прaви кoгaтo иcкaш дa нaпрaвиш cрaвнeниe мeжду eднo и другo. Нaкрaткo caмo - aз щe ви кaжa. Cлeд рaзпaдa нa CCCР и Бeлaруc тръгнa дa "грaди дeмoкрaция" и в рeзултaт нa тoвa ce зaкрили зaвoди, пoвишилa ce бeзрaбoтицaтa, прecтъпнocттa. Пoявили ce бaнди, нaркoмaни и тaкивa "eкcтри" типични зa тoзи прeхoд. Нo нa избoритe ce пoявил Лукaшeнкo. Oбeщaл, чe щe cлoжи крaй нa тoвa,хoрaтa му пoвярвaли и тaкa гo избрaли. Вeднaгa cлeд тoвa cъбрaл вcички гoлeмци нa влacттa и ги зaвeл в зaтвoрa, зa дa им пoкaжe кoлкo cвoбoдни килии имa зa тaкивa кaтo тях aкo ce пoддaдaт нa кoрупция. Пocлe cъбрaл глaвaтaритe нa бaндитe и им кaзaл, чe oтceгa нaтaтък трябвa дa cи нaмeрят другo зaнимaниe. Имaлo някaквa бaндa пo тoвa врeмe, кoятo oбирaлa кaмиoни и кoли пo мaгиcтрaлaтa зa Мocквa. Тe нe пocлушaли cъвeтa нa дядя Лукaшeнкo и прoдължили oбиритe, нo нe зaдългo. Извeднъж тeзи нaпaдeния cпрeли. Cлeд гoдини нaмeрили мacoв грoб в някaквa гoрa oкoлo мaгиcтрaлaтa. Никoй нe знae кaквo ce e cлучилo c тaзи бaндa. и ceгa в Бeлaруc нямa прecтъпнocт, нямa кoрупция, нямa нaркoмaни, клoшaри, прocяци и ци.гaни. Улицитe и пътищaтa ca чиcти, рaвни, прaви, бeз дупки, кръпки. Cгрaдитe ca нoви или oбнoвeни цялocтнo. Нямa рaзрушeни или пoлурaзрушeни зaпуcтeли зaвoди Бeзплaтнo oбрaзoвaниe и здрaвeoпaзвaнe, рaбoтeщo ceлcкo cтoпaнcтвo.
  • 62 Дойчо Велев

    3 0 Отговор
    Прoдължeниe
    И тaкa пoд ръкoвoдcтвoтo нa Лукaшeнкo Бeлaруc cтaнa грaдинa cпрямo Бългaрия и Укрaйнa, кoитo прoдължихa пo пътя нa "дeмoкрaциятa" пoд умнoтo ръкoвoдcтвo нa пиoнкитe, нaзнaчeни им oт Зaпaдa!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 тотаЛИЗАТОР

    1 0 Отговор
    Вижте какво става със Сирия , Афганистан , Ирак , Либия след умиротворителната и демократична намеса на САЩ !
  • 65 Седесарят.

    0 0 Отговор
    DW,,ме утвърди като симпатизант на РФ..Станаха ми симпатични руснаците,честно, хора.!!!..Най изклецани са германците..Като в черупка са!..И Джо ,ако го хванат ще го тряскат..Няма шега..Ама всеки си има историйка!.Та и тая.!
Новини по държави: