Last news in Fakti

9 Декември, 2012 16:28 1 723 0

Италианският премиер сдава поста

  • силвио берлускони-
  • марио монти-
  • оставка-
  • избори
Италианският премиер сдава поста - 1
Премиерът Марио Монти с дъщеря си Федерика се разхождат в Милано. Снимка: ЕПА/БГНЕСпо улици

Италианският министър-председател Марио Монти обяви намерението си в най-скоро време да подаде оставка и да се оттегли от поста, след като партията на Берлускони „Народ на свободата“ отказа по-нататъшна подкрепа за правителството, предаде АП.

При това положение има вероятност в страната да се проведат предсрочни избори. Монти ще подаде официално искане до президента Джорджо Наполитано да бъде снет от длъжност след консултации с лидерите на парламентарно представените политически сили, в хода на които да получи гаранции за приемането на бюджета за следващата година.

Монти е премиер от ноември 2011 г. Той сформира правителство, чиято основна задача бе да намали бюджетния дефицит и да съкрати външния дълг на страната, който възлиза на почти 2 трилиона долара.

Кабинетът изготви пакет от антикризисни мерки, включващи ограничаване разходите на администрацията, повишаване на пенсионната възраст и данъчното облагане, строга финансова дисциплина. Пълномощията му изтичат през април идната година. При сегашния обрат на събитията е възможно насрочването на нови избори да бъде ускорено и те да се състоят още в началото на март.

Самият Силвио Берлускони вчера обяви, че има намерение да участва в задаващите се избори и се надява да ги спечели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: