Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 04:31 7 872 39

7 февруари 1945 г. Тайната вечеря на Сталин, Рузвелт и Чърчил

  • сталин-
  • рузвелт-
  • чърчил-
  • ялтенска конференция-
  • ялта

Денят, в който беше разделен светът

7 февруари 1945 г. Тайната вечеря на Сталин, Рузвелт и Чърчил - 1
Снимка: Shutterstock

На 7 февруари 1945 г. се провежда тайна среща на лидерите на антихитлеристката коалиция – съветският лидер Йосиф Сталин, американският президент Франклин Рузвелт и британският премиер Уинстън Чърчил.

Там се решава окончателно какво ще бъде следвоенното устройство на света. Обсъждани са сферите на влияние на съюзниците в Европа, но и включването на СССР във войната срещу Япония.

Втората от трите големи срещи на победителите във войната е организирана от Съветския съюз в курорта Ливадия, в околностите на Ялта. Конференцията започва на 4 февруари и приключва на 11 февруари 1945 г.

Огромни трудности съпътстват постигането на стандарт, подходящ за тримата най-могъщи мъже на планета. Превърнатите в санаториуми дворци са частично разрушени и разграбени по време на войната. Съветският съюз изпитва затруднения дори с доставянето на хранителни продукти за срещата.

Трите делегации са отседнали в три различни имения – руснаците са в Юсуповския дворец, англичаните във Воронцовския дворец, а американците – в Ливадийския дворец. Преговорите се провеждат в двореца, където е настанена американската делегация. Чърчил е на 15 километра от там, а Сталин – на 7. Всеки ден на руският лидер му оставали малко минути насаме с Рузвелт, докато чакат Чърчил.

Ялтенската конференция решава съдбата на победена Германия. Според договореностите, тя следва да бъде разделена на 4 зони, окупирани от СССР, Великобритания, САЩ и Франция. Представители на Главните командвания на съюзниците образуват Контролен съвет със седалище в Берлин, който да съгласува и координира действията на съюзниците. Уточнен е и размерът на репарациите, които Германия трябва да плати – 20 млрд. долара. Договорено е половината от тази сума да получи СССР. За да е в състояние да изплати тези непосилни репарации, се предвижда да бъде иззето част от националното богатство на Германия като машини, инструменти, транспортни средства и др.

Част от клаузите на конференцията се отнасят и до Полша.

Ялтенската конференция приема структурата и началния състав на Организацията на обединените нации. Решено е на 25 април 1945 да се свика в Сан Франциско конференция на Обединените нации за учредяване на ООН.

Мнението на историците за Ялтенската конференция днес е твърде критично. По-голямата част от тях оценяват взетите решения като „катастрофални”. Счита се, че Чърчил и Рузвелт са капитулирали пред Сталин и са допуснали поробването на народите от Централна и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    85 100 Отговор
    Напротив !!! Попадането на държавите от Източна Европа в зоната на влияние на СССР е най-щастливият момент от тяхната история!!!
  • 2 реалиста

    64 21 Отговор
    мдааа ...нагледен пример е разликата между фрг и гдр (комунизъм срещу капитализъм)

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Самолет # 5

    89 36 Отговор
    Щом е можело 1945г трима да решат съдбата на света защо да не може 2021? Както Чърчил е написал на салфетка "Гърция - 70 % английско влияние и 30 % руско. България - 70 % руско влияние, 30 % английско. Полша - 50 на 50, защо да не може днес да се напише например: САЩ - 20 млн заразани с Ковид, 400 000 починали, България: толкова болни, толкова умрели. ( тука трябва да се говори в прости числа, заради особеностите на премиера ) В наистина отвратителен свят живеем и ще е така докато извраненяци управляват в сянка чрез клоуни по телевизията.

    Коментиран от #29, #31

  • 4 С две думи

    72 7 Отговор
    Каквото и да си говорим и пишем тук-има една историческа и житейска истина...--Победителите не ги съдят-те решават всичко.....А това,че ние за пореден път сме били на губещата страна сме си виновни сами-факт!!!!
  • 5 Дамммммм

    74 13 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    Във ФРГ толкова пари са наляти та да бъдат буферна зона защитаваща Великобритания и съответно САЩ,че неможеш да си представиш-повече пари от сегашният дълг на САЩ--изчислено по днешна стойност на валутите.Та не бъди толкова наивен-и до днес Германия е окупирана държава -за документа Канцлер Акт да ти напомням ли...? ...щастието не е само в салама Санчо.....

    Коментиран от #8

  • 6 Буха ха

    52 2 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    Още по нагледен пример е разликата между БГ и Чехия, и преди войната, и по времето на соца, и сега.
  • 7 Така е

    50 13 Отговор
    Счита се, че Чърчил и Рузвелт са капитулирали пред Сталин, защото Чърчил е вече бил много повече уплашен, отколкото от Хитлер и е бил готов на всякакви отстъпки от Централна и Източна Европа, само и само руснаците да не стигнат до Ламанша...!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Бай Кольо

    6 39 Отговор

    До коментар #5 от "Дамммммм":

    Младеж недей пиши глупостите че ставаш за смях

    Коментиран от #15

  • 9 ФАКТ

    24 2 Отговор
    Само два месеца след тази среща и Рузвелт скоропостижно умира...!!!

    Коментиран от #25

  • 10 ГХЧ

    41 4 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    Не , че са капитулирали , просто бяха наясно , че на Източният Фронт се реши изхода от войната, иначе ГХЧ
  • 11 Дедо

    6 9 Отговор
    Заключението е катастрофално, не пиши глупост!
  • 12 Само питам

    44 7 Отговор
    А защо са молили СССР да се включи във войната срещу Япония? Защото без руснаците доникъде.И хвърлиха янките атомните бомби върху градовете при свършен факт- разгромена японска армия в Манчжурия .

    Коментиран от #36

  • 13 Каскет

    106 19 Отговор
    Защо комунистическите държави са по-зле от западните?

    Коментиран от #16

  • 14 Много зле

    23 3 Отговор
    ГДР е витрината на соца.
  • 15 И ти

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Кольо":

    Бай Кольо, и ти!
  • 16 Защото

    24 5 Отговор

    До коментар #13 от "Каскет":

    са си нямали САЩ, символично участвал във войната , атрупал пари за сметка на тъпите европейци , а после са пуснали натрупаните пари да им правят още повече пари .Затова!т П—С—П’ е общата формула на капитала, както той непосредствено се явява в сферата на обръ­щението.
  • 17 РАДИО ЕЛТО

    12 9 Отговор
    да живее👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌❤❤❤👍👍👍👍👍👌👌👌👌
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #20

  • 18 Доко

    14 2 Отговор
    Хитър Петър, Настрадин Ходжа и Гарабед.
  • 19 1234

    22 11 Отговор
    Грешката на Сталин. Трябвало е да продължи до Лисабон.

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кой68

    9 0 Отговор
    Всичко е политика .....
  • 22 Алексей

    98 17 Отговор
    Е как така победена Германия и Япония са по-добре от разпадналия се победител ссср и днешен наследник рф

    Коментиран от #26, #37

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДжафДжаф

    25 9 Отговор
    Зaщo пък дa ca кaпитулирaли!? Нaпрoтив! Пoлучихa дocтa пoвeчe, oткoлкoтo им ce пoлaгaшe, oт глeднa тoчкa нa принуca, кoйтo имaхa към рaзгрoмa нa Гeрмaния! Пoлучихa възмoжнoc дa ce пишaт пoбeдитeли бeз въoбщe дa ca пoбeждaвaли кoгoтo и дa билo! Aкo нe бeшe CCCР ceгa вeрoятнo ocнoвният мeждунaрoдeн eзик щeшe дa e нeмcкият! Дoбрe, чe бeшe Cтaлин, дa им cпacи гнуcнитe aлчни aнглocaкcoнcки гъзoвe!
  • 25 един от многото

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "ФАКТ":

    Новичок?
  • 26 РЕАЛИСТ

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Алексей":

    Ако имаш малко мозък и си чел повече от една книга , ще го разбереш и няма да задаваш въпроси за първокласници.
  • 27 Истината

    5 10 Отговор
    Трима престъпници и тримата смърдящи на катър , сифилистични алкохолици

    Коментиран от #30

  • 28 Дърт пее..раст...

    23 5 Отговор
    България,стана ядрена държава,изкара човек в космоса,създаде работа за 9 млн,хора,дом ,вода храна..армия,.Всичко това,трябваше да се развива,Ноо се унищожи..Сега , поетапно се деградират постиженията ,и разбира се , човешкия ресурс избяга.Последствията са,,заем след заем.Модерното робство.Придъкжаваме напред!!

    Коментиран от #35

  • 29 Русенец

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "Самолет # 5":

    Докато има централизирано управление, така ще е. Трябва да няма главен. Трябва да няма главНИ! Трябва нов вид управление, при което да няма лидери, следването на които да се изроди в култ към личността, на по-късен етап. Трябва ти система, която да е децентрализирана.
  • 30 Щото

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    твоя лузър Адолф бил много здрав?!
  • 31 Дядя

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Самолет # 5":

    Щото по това време няма телевизия, а и хората не могат да четат. Ти например не можеш да мислиш и затова дрънкаш простотии.
  • 32 Не е грешка

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "1234":

    Маршал Жуков му предлага след влизането в Берлин...Дайте заповед другарю Главнокомондващ.За месец ще стигнем до Португалия.За да накараме тези за,д,,но,проходни, да забравят завинаги мечти ,или опити да ни нападнат! Сталин отговаря:- Неть! Мьй и не сможем накормить( Не! Няма да можем ,да ги изхраним!)

    Коментиран от #33

  • 33 Пежуков

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Не е грешка":

    Блажени за вярващите, че и ти така
  • 34 Рико

    3 2 Отговор
    Заради стореното с Източна Европа, мястото в историята на тези исторически престъпници; на тези кървави главорези е на позорния стълб. Поколенията трябва да ги изучават точно като такива.
  • 35 каква логика

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Дърт пее..раст...":

    Що, ако не беше комунизъм нямаше да стане така, тъй ли?
  • 36 Рико

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Нещата изобщо не стоят така. На 10.09.44 през посолството си в Берн, Япония обявява капитулация! На 12 руснаците нападат на широк фронт. Защо, нали Япония капитулира? За да имат пряко участие, за да ги има после Курилите. Ако Москва не беше подела кампанията след онази дата, и жертвите щяха да са по-малко и до атомната бомба няваше да се стига. Индиректно виновни за А-бомбата са руснаците. Япония беше атакувана и беше принудена да воюва докрай.
  • 37 Рико

    14 8 Отговор

    До коментар #22 от "Алексей":

    От първия ден след войната гладът в Германия е по-малък от масовия глад в СССР. Едните са победени и ограбени,другите са победители и грабители, а от глад умират. Малоумно племе са руснаците, това е истината.
  • 38 Знаещ

    4 0 Отговор
    "Счита се, че Чърчил и Рузвелт са капитулирали пред Сталин и са допуснали поробването на народите от Централна и Източна Европа."

    Същия този Запад не "допусна" а финансира "Великата" Червена революция в Русия. Сега знаем че става въпрос за политическата технология "Цветна революция". Тогава само Задкулисието от Дълбоката държава знаеха фокуса "Цветна революция".
    В Русия петата колона бе използвана като средството - движещата сила на Майдана от 1917 и избиха около 30 милиона руснаци. В държавното ръководство на СССР от над 200 човека имаше 2-3 руснака. Половината революционери бяха внос от вънка, останалите - местни, не руснаци, които дълги години се поддържаха с пари отвънка, като Навални понастоящем.
    Вносителите на комуниъзм в Русия имаха велики планове по унищожаването на руския народ. Но не случиха.... Не предвидиха Сталин, който се опря на руснаците и изхвърли чуждите вносни революционери и местната пета колона. Бяха зверски времена - на живот и смърт. Сталин действаше повечето пъти по единствено възможния начин, та как иначе - в началото почти целия административен апарат на СССР бе от Петата колона. Чудо е че ги надхитри....
    Та, когато се вайкате за поробване на Източна Европа, не забравяйте че Запада финансира и осъществи Великия Майдан в Русия от 1917 и почти я пороби чрез него. И че пак от Запад дойде учението на комунизма и бе натресено в Русия и не от руснаци.
    Та, за Запада комунизма не е нещо сериозно, защото бе измислен
  • 39 Знаещ

    4 0 Отговор
    Тa, зa Зaпaдa кoмунизмa нe e нeщo ceриoзнo, зaщoтo бe измиcлeн и нaтрaпeн oт Зaпaд - първo идeoлoгичecк, ceтнe финaнcoвo и нa дeлo ocъщecтвeн.
    Нeщa кaтo "прaвa нa чoвeкa' и тям пoдoбни зa Зaпaднaтa пoлитвърхушкa тoвa e caмo cрeдcтвo зa нaтиcк, нищo другo и нищo личнo - caмo бизнec.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания