11 Февруари, 2021 10:35 1 653 29

Русия може да покрие световното търсене в областта на неутронните изследвания

  • неутронни изследвания-
  • русия-
  • търсене-
  • енергетика-
  • росатом-
  • алексей лихачов

Това заяви генералният директор на „Росатом“

Русия  може да покрие световното търсене в областта на неутронните изследвания - 1
Снимка: Shutterstock

След няколко години Русия ще може да удовлетвори цялото световно търсене в областта на неутронните изследвания. Това заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов по време на церемония по стартирането на най-мощния в света източник на неутрони – атомният реактор ПИК в Ленинградска област.

Начало на енергийното стартиране на неутронният реактор ПИК на площадката на Петербургския институт за ядрена физика в руския град Гатчина даде чрез видеовръзка президентът Владимир Путин. На площадката на реакторния комплекс ще има над 30 експериментални инсталации, които ще създадат основите за Международен център на неутронни изследвания, предаде "Атомная енергия".

Неутронният реактор ПИК е предназначен за изучаване на неутрони, обекти от микросвета, неутронно излъчване и много други фундаментални и приложни научни изследвания в областта на физиката, химията, материалознанието, биологията и други. Според Алексей Лихачов това събитие ще позволи на „Росатом“ да излезе на международно ниво при създаване не само на енергийни, но и на изследователски инсталации.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А така...

    8 6 Отговор
    Най-после нещо за употреба в бита, на редовия патрЕот....
  • 2 Може!

    17 2 Отговор
    А другите само лаят..

    Коментиран от #3

  • 3 Не лаят...

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Може!":

    А произвеждат и целият свят купува...явно са се прецакали
  • 4 стоян георгиев

    6 24 Отговор
    дрогари развиваите се.да почне хваленето.после ще има филм за новите руски коли дето ще заемат пазара на мерцедес.филма ще е анимационен като маша и мечока!та почваите хвалбите тук е мястото!хахаххахаха!

    Коментиран от #13, #14, #22

  • 5 роден

    17 15 Отговор
    Безсмислено изказване. Какво значи търсене? Ще ги пренася ли тези неутрони? Ох, какви тикви господи.

    Коментиран от #7

  • 6 Реално

    18 2 Отговор
    Абе рашаните бачкат и се развиват-къде по-добре...къде -нещата им куцат....но бачкат и вървят напред.Ние да му мислим-че вече един стругар свестен не можеш да намериш да работи.
  • 7 Я па ти

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "роден":

    Ти дали пък си по-умен от тези в Росатом?...-едва ли....Че си седнал и да ги обсъждаш чак.

    Коментиран от #17

  • 8 Рико

    2 17 Отговор
    При превръщането на протоните в неутрони, се отделя и същото количество неутрино. Неутриното е нещото,което нищо не може да спре-влиза от едната страна на планетата и си излиза от другата. И понеже има маса, ако бъде спряно,какво ще последва? Не съм физик,но дори аз имам притеснения от такива експерименти. Материята е достатъчно сложна за да се оставя в ръцете на руснаци.

    Коментиран от #11, #23, #28

  • 9 Абсурд

    11 4 Отговор
    Точно така, от всички държави ще се стичат учени да правят изследователска дейност и да им крадат научния труд в Русия ...аха, и един мармот ...
  • 10 Учен

    1 9 Отговор
    Открили са находище на неутрони и са решили да ги продават на целия свят.Сега правят кирките, с които ще копаят неутроните.
  • 11 Ха ха

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Рико":

    То именно хората неразбиращи от физика се страхуват от ядрената енергия,а от медицина от Ковид-а.Хора не видяли свят,обясняват колко България на ГРОБ е добре.Илитерати пишат учебници за деца.Затова сме на този хал.Калинки и неграмотници се правят на знаещи и можещи.

    Коментиран от #12

  • 12 Рико

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха":

    Засяга всички ни. И всички имаме правото да знаем. Всички имаме думата да имаме думата.

    Коментиран от #19

  • 13 Черен Петър

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Ма така е бе! Един тостер не моат да нáправат, тръгнали с неутрони да се гъбаркат...Абе от де ви копат такива урунгели, бре? Очевиден неграмотник си, драги, при това страдащ от параноична русофобия. В твоя случай хората казват: "Пий си хапчетата!"...
  • 14 Bellingcat

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    умен напиши колко автомобилни завода има в РБ и колко в Русия явно
    мизерията ни побърква щом пешеме всякакви щуротии
    Заводи в Русия - Санкт-Петербург – завод Hyundai (Hyundai Solaris, Creta; Kia Rio)
    Санкт-Петербург – завод Nissan (Nissan X-Trail, Murano, Pathfinder и Qashqai)
    Санкт-Петербург – завод Toyota (Toyota RAV4 и Camry)
    Санкт-Петербург – завод General Motors (Законсервирован)
    Всеволожск – Ford-Sollers (Ford Focus, Mondeo)
    Калининград – «Автотор» (Kia cee'd, Sportage, Soul, Venga, Optima, Quoris, Prime, Mohave, Cerato, Sorento; Hyundai, i40, Elantra; BMW X3, X4, X5, X6)
    Москва – Renault (Renault Duster, Kaptur; Nissan Terrano)
    Калуга – Volkswagen (VW Polo, Tiguan, Touareg, Multivan; Skoda Rapid; Audi A6, A8)
    Калуга – Peugeot Citroen Mitsubishi Automotive (Mitsubishi Outlander; Peugeot 408; Citroen C4)
    Нижний Новгород – ГАЗ (Volkswagen Jetta; Skoda Octavia и Yeti)
    Черкесск – Derways (Lifan Breez, Solano, Smily; Haima 3; Geely MK, MK Cross, Emgrand; Great Wall Hover; Chery Tiggo 5 и Chery Tiggo 3)
    Тольятти – АвтоВАЗ (Renault Logan, Sandero; Nissan Almera)
    Набережные Челны - Ford-Sollers (Ford Fiesta, EcoSport)
    Елабуга – Ford-Sollers (Ford Kuga, Explorer, Transit)
    Ижевск – «ИжАвто» (Nissan Sentra)
    Владивосток – Sollers (Toyota Land Cruiser Prado; Mazda6 и CX-5)

    Коментиран от #15

  • 15 Рико

    2 9 Отговор

    До коментар #14 от "Bellingcat":

    Ти само гледай като си тръгнат какво ще стане. Така е с банановите републики-много по развитите идващи отвън им казват какво да правят. Ако нещо не им харесва,ще си тръгнат и ....

    Коментиран от #18, #25

  • 16 Може ама на дали.

    1 8 Отговор
    Блатото ще стане Американска или Китайска територия ако трябва да сме честни
  • 17 къв росатом

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Я па ти":

    Човека коментира статията и джурналиската, дет не минава ден да не изходи някоя тъпня, като оная с умрялото венецуелско семество.
  • 18 даде ама не

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    Не само не си тръгват, ами идват и други, пък ти си лай, той кервана си върви напред. Пък като гледам, май от САШ и Европа си тръгват. Лошото е, че и нас подминават.

    Коментиран от #21

  • 19 То само в

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Рико":

    БеГето всеки има думата за всичко. В нормалните държави думата се дава само на специалисти, а не на "специалисти" като теб.

    Коментиран от #20

  • 20 Рико

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "То само в":

    Вижда се че си комунист : при тях беше така - колхозниците да си гледат полето, работниците заводите, студентите уроците, чиновниците канцелариите. Да нямат думата. НИЕ ще управляваме. Е, то се видя какво изуправляваха. Не искам да им пиша формулите, не искам да им управлявам науката, но когато тези формули и тази наука трябва да се материализират и носят рискове за всички нас, имам правото(след задължителната информираност) да кажа НЕ !

    Коментиран от #24

  • 21 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "даде ама не":

    Избори. Големите компании, които здраво са стъпили на терена и имат стотици хиляди работници, негласно(официално не може) подкрепят кандидат. А познай работниците, семействата им, близките, приятелите и всички които знаят какви заплати и условия на труд предлагат, кой кандидат ще подкрепят? Правено е в т.н бананови републики още през 50-те. Ама вие нали сте изостанали, този номер и сега могат да ви го прилагат.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ами на кого

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рико":

    да я дядеш тези система,като другите си нямат на идея за какво става на въпрос и нямат толкоз чорба в тиквите.
  • 24 А ти ми се

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    види,че си обикновено плямпало. Точно от такива всезнайковци и немойчовци сме на този хал. Всичко иска да знае,но няма достатъчно сиво в межу ушното си пространство да го асимилира и да си го преведе правилно,за това всеки е "специалист". За това хората се правят на по-умни от лекари и се самолекуват,а като се сговняса положението......абе те лекарите виновни,че не му помогнали. Случая не е само в медицината,а навсякъде. Типично вчера за изровената пръст при пилотите на един от мостовете на АМ Струма. Ами те тези пилоти сса под земята на 15-20 че и повече метра,та няма никаква опасност от срутване на този участък,ама ето някой "специалист"всезнайковец видял трап дълбок няма и 2 метра и то от тази пръст с която се зариват отгре тези съоръжения и вече проблем.Същия този сигурно е пълен гьон и все гледа на другите в канчето. А тези от тв пък цяла река изкарах,че минава от там. Пълна скръб сме а се смеем на другите.
  • 25 Ами що не си

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    тръгват,замислял ли си се?Явно не щом задаваш тъпи въпроси. Ако си тръгнат тези компании загиват,защото в тези заводи се произвеждат не само за местния пазар а за всички пазари на компаниите. Така,че ако си тръгнат ще гризнат яко дървото.От там не ис тръгват,но нас ни заобикалят като прокажени и никой не идва тук да инвестира а само да граби.
  • 26 Ти тези

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    номера ги прилагай на бананите,Русия не ти е такава и никога няма да бъде,както не цепи басма на никой. Ти си мисли,че е бананова република и както колегата каза ....кервана сивърви пък ти си лай не ни пречиш "специалисте".

    Коментиран от #27

  • 27 Рико

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ти тези":

    Бях щедър в сравнението с банановите републики. Банановите републики отглеждат банани, нещо произвеждат. Докато твоите живеят от това което извира от земята, от Бога даром дадено.И дори не го осъзнават?! Ако спрат да купуват от тях, в този момент, катастрофата там ще бъде невиждана в историята. От добивната промишленост приходите са 90%, сега вземи на руснака 9/10 от хляба. Какво ще му остане и какво ще стане?
  • 28 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рико":

    " Материята е достатъчно сложна за да се оставя в ръцете на руснаци"

    А в ръцете на американци ли ? - според акъла ти, който никак не е много
    Например, какви играчки сътвориха американците -- атомни бомби, боеприпаси с обогатен уран, цветни революции, психологически войни, семейство с Родител 1 и Родител 2, Печатница за долари владяна от 10-на частни фамилни клана, фармацевтика превърнала медицината в бизнес-далавера, икономика без дълга ръка на пазара, Титани на мисълта, като Сорос, прагматичен светоглед от три думи "Печалбата над всичко" и тям подобни ....
    и как само ги използват ... атомните бомби вместо връз военни, ги хвърлиха връз град с деца, жени и старци, почти всички мъже бяха на война, после пропагаандата им усъвършенствана по Гьобелс, повтаряше като латерна по 3 пъти по 100, че нямало друг начин...

    Коментиран от #29

  • 29 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бодак":

    Между другото, като говорим за американска наука, разбирай световна наука -- Печатарите на долари, засмикват учени от цял свят ...

    както казваше Императорът в сянка - Ротшилд: "Дайте ми да печатам парите на една страна и не ме интересува кой прави законите"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания